Какво пропускам като полезни продукти у дома

  • 5 909
  • 117
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 12 772
Много обичам бамя във всякакви разновидности, но никога не съм готовила, майка ми я приготвяше, а аз така и не се опитах да се науча. Освен това, в последните две години стана много скъпа, а е кратък "животът и" в прясно състояние. Майка ми готвеше и бакла, също много обичам, но не съм готовила. Синът ми, изключително злояд като малък, но всички ококорваха очи като кажех, че вероятно е единственото дете в класа/групата преди това, което яде с удоволствие телешко с бамя и наистина си беше така.

Ряпа с моркови ям, а също и детето почти ежедневно в сезона на ряпата. Има изключително благотворно действие при кашлица.
Мушмули-не случайно в "Приключенията на Лукчо" единият доктор е Мушмула. Много добре действа на стомаха,а е вкусен плод. Ние имаме разкошно дърво, отрупва се с плод, за жалост, синът ми не опитва дори. Мъжът ми също рядко посяга, затова с мъка изхвърлих тази година огромно количество мушмули. Все пак, не мога да изям цяло дърво.
Риба. Тъй като съм от Варна, до 40г възраст не бях вкусвала речна риба, но по-късно оцених качествата и. Язовирите ни са пълни с прекрасни видове.
Булгур. Рядко се ползва, но е много по-вкусен заместител на ориза.
Пъдпъдъци. Не съм срещала на пазара, а сме купували или получавали в подарък само от ловци. Месото е вкусно, но е голяма играчка да ги приготвиш.
Диво прасе, див заек. Чисто месо без тлъстина, много вкусно, но също е ангажира що да се приготви, иска се майстор лък. Никога не съм готвила, но мъжът ми е отрасъл на място, където е била популярна консумацията и знае да приготвя.
По-популярни и пренебрегвани вече са споменати-червено цвекло, лапад, коприва, спанак.
А едната ми баба, като правеше постна супа, винаги в нея слагаше зелени джанки. Майка ми също слагаше, сега и аз. По поляните растат много безстопанствени, не е проблем да се наберат, запазват се във фризер идеално.
Гъска със зеле, само в детството  и най-млади години  съм яла, едната ми баба живееше на село и гледаше. Месото на гъската не мога да сравнят с никоя друга подобна птица. Пуйките са ми някак тричави, патките са мазни. Гъската си е точно както трябва, но последно съм яла на около 20г

Последна редакция: пн, 17 фев 2025, 07:08 от Светкавица

# 31
  • ВАРНА-морето,сините вълни.
  • Мнения: 5 073
Преоткрох зеления боб. Веднъж случайно от Лидл мама ми беше поръчала във френската седмица да купя замразен боб по 2кг.мисля бяха пакетите. От тогава, като го пуснат си купувам няколко пакета. Иначе много обичаме пресен бял боб, но все не случваме на читав, все има конци. Отказах се.

# 32
  • Мнения: 645
За мен най-важното е храната да е сезонна.

Пролетта и лятото - ядем зелени салати - айсберг, всякакви видове листни, бейби спанак, прясна тиквичка на тънки ивици, прясно зеле и моркови. Всичко това - щедро наръсено с всякакви семена, и различни видове дресинг. В зависимост от това какво имам и какво ни се яде, забърквам различни комбинации от зехтин, соев сов, балсамико, лимонов сок, горчица, майонеза. Гледам дресингите да не са много тежки, а да преобладават киселите нотки, които  много добре си вървят със зелениите.

Целина използвам целогодишно - за салати, за супи, при варене на бульон. Винаги имам - изсушена, корен, стъбла и листа във фризера. Много я обичаме.

Използвам и голямо разнообразие от зърнени - освен стандартните леща, боб и грах, готвя много с нахут, елда, просо, булгур. Откакто открих киноата, мога да се изхранвам само с нея, много ми е любима. Също така готвя бамя, бакла, патладжан.

Любимата ни есенно-зимна салата е моркови, различни видове ряпа и червено цвекло, с много магданоз. В хладилника винаги има една огромна купа, само настъргана и разбъркана, неовкусена - всеки си сипва, и овкусява по свой вкус.

Готвим и много гъби. Не купувам от хора, защото нямам доверие, а само от магазини. За съжаление в повечето магазини обичайно има само печурки, и много рядко нещо различно Тук ще препоръчам магазин ХИТ - има много различни видове, и пресни и сушени. Особено любими са ни дребните гъбки шимеджи, които освен че са вкусни, са и много красиви.

По отношение на децата и новите вкусове - залагах на естественото им любопитство и интересна презентация. Моите например като малки не обичаха леща на супа или яхния, но ядяха с апетит кюфтенца от леща или сърми с леща. Други нехаресвани зеленчуци съм предлагала формата на крем супа или пюре за гарнитура към месо, а като свикнат с вкуса, вече съм ги предлагала и под друга форма.

# 33
  • Мнения: 126
Малко повече да понапиша за елдата (известна и като гречка). Полезна е заради високото съдържание на желязо, витамини и други хубавини. В България я има в две разновидности - бланширана (по-тъмна и с не толкова силен вкус) и обикновена (по-светла на цвят), ние предпочитаме втората.
Приготвям я най-често във вид на попара Simple Smile - сварена, с добавено масло и натрошено сирене. Става много вкусна и под формата на салата с домати, сурова чушка, спанак, авокадо, балсамов оцет и зехтин. Има вариант и за сладка закуска с елда и плодове, мед. Също така може да се добави или да замести ориза в съответните ястия (пълнени чушки, пиле с ориз и т.н.)

# 34
  • Мнения: 27 876
Аз харесвам и маринованата бамя. Открих я преди няколко години. Купувам си готова и я ползвам за гарнитури.

# 35
  • Мнения: 14 181
Оказва се, че зелето е много полезно. Аз съм включила риба и бобови в седмичните менюта, но за зеле не бях се сетила. Сега вече и него го готвя ежеседмично.
Тази идея за ряпа малко ми идва... хм..., но има смисъл и нея да започна да включвам.

# 36
  • Мнения: 1 322
Аз целината я обичам печена на фурна. Нарязвам я на лентички и я овкусявам със зехтин, сол, черен и малко червен пипер. Понякога добавям мащерка и чесън. Става супер вкусно. Също така правя и цвекло и моркови и е страхотна гарнитура към печена риба.
Ние вкъщи ядем само домашно приготвена храна. Консумираме много зеленчуци, предимно сладки картофи, броколи, брюкселско зеле - печени на фурна. Отделно правя хумус и него също го ядем с печени зеленчуци или червени чушки нарязани на лентички.
Може да включите булгур, лимец, елда. Аз примерно много обичам булгур и гъби, вместо ориз.
Една от любимите ми салати е настъргани моркови и авокадо на кубчета, подправена с лимон, зехтин и сол. Червена леща също може да включите под формата на крем супи, кюфтета, хляб...

# 37
  • Мнения: 516
Здравейте, благодаря за интересната тема, допълних с няколко идеи и моето седмично меню. Аз бих добавила плодове, ядки, оризовки и фурми (без захар). Около 11 часа сутринта хапвам 200 гр плод всеки ден, а около 5 часа следобяд 30 гр сурови ядки с две три оризовки и евентуално 1-2 фурми. Това ми е задължителна част от дневното меню всеки ден, държи ме сита до обяда и вечерята и ме предпазва да не залитам към пакетирани сладки. Сега съм в търсене на лесна рецепта за домашен изцяло пълнозърнест или типов хляб. Ако някоя от вас има изпитана рецепта, моля да сподели Flowers Tulip

# 38
  • Мнения: 27 876
Като каза „вместо ориз“... Аз сравнително наскоро открих арпа фидето. И започнах да замествам с него много ястия с ориз. И без това напоследък трудно намирам хубав ориз, а с арпата става много по-вкусно. Дори дроб сарма правих с арпа, страхотна се получи, а някои така и не разбраха, че не е с ориз. Simple Smile

# 39
  • Мнения: 9 594
Откакто открих басмати ориза, не помня да съм купувала друг. По-вкусен ми е, с по-ниско съдържание на въглехидрати е, съответно по-трудно се разварява и е с по-нисък гликемичен индекс. Има го и в пълнозърнест вариант.
Червената леща ми е задължителна в шкафа, защото се сварява много бързо и всички у нас я ядем. Но нещо с нахута не мога да се разбера с приготвянето му, а искам да го включа. Не искам да ползвам консервиран, а сухия изисква киснене и това ми е досадно.

# 40
  • София
  • Мнения: 17 045
Киснене иска нахутът и около 2 часа варене, но после става вкусен на яхния с месо и картофи, на домашен хумус, с паста по италиански и на всякакви салати.

# 41
  • Мнения: 92
Здравейте, благодаря за интересната тема, допълних с няколко идеи и моето седмично меню. Аз бих добавила плодове, ядки, оризовки и фурми (без захар). Около 11 часа сутринта хапвам 200 гр плод всеки ден, а около 5 часа следобяд 30 гр сурови ядки с две три оризовки и евентуално 1-2 фурми. Това ми е задължителна част от дневното меню всеки ден, държи ме сита до обяда и вечерята и ме предпазва да не залитам към пакетирани сладки. Сега съм в търсене на лесна рецепта за домашен изцяло пълнозърнест или типов хляб. Ако някоя от вас има изпитана рецепта, моля да сподели Flowers Tulip
Здравейте!Радвам се ,че ви харесва темата!Пуснах я и ето толкова нови идеи и подсещания за продукти ,остава лично аз да съм по-сериозна и да търся от тези продукти ,пък дано станат любими в къщи!
Да попитам -на кое казвате оризовки?

# 42
  • София
  • Мнения: 558
Като полезна добавка мога да предложа дроб от треска - съдържа вит А, Омега 3 и вит Д. Купувам от Берьозка

Вкъщи сме на домашна храна,  на 2-3 седмици се случва да поръчаме китайско /което съм сигурна, че е с мононатриев глутамат/, но просто ни се дояжда. Понякога приготвям нудъли с пилешко и зеленчуци, та се доближават до китайското.

Гледам винаги да има супа, по-рядко е зеленчукова, доста често е пилешка /купувам комплект за супа от една ферма и го варя няколко часа/, топчета, обичаме доматена, спаначена, таратор разбира се.

# 43
  • Мнения: 516
Birata, само тези оризовки си купувам. Български са, мисля че са 20 в опаковка, аз ям 2-3 следобед, в комбинация с малка шепа сурови ядки (орехи, бадеми, лешници, кашу). Винаги имам вкъщи и на работа.

Супички и ние въртим, по 1 седмично: топчета, пилешка, гъбена, спаначена или с други зелени пролетта, картофена...

Моля Ви, споделете изпитана рецепта за пълнозърнест хляб на фурна Hands Pray Grinning

# 44
  • София
  • Мнения: 12 208
Моля Ви, споделете изпитана рецепта за пълнозърнест хляб на фурна Hands Pray Grinning
Ирландски хляб със сода

Общи условия

Активация на акаунт