Какво пропускам като полезни продукти у дома

  • 5 909
  • 117
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 92

Така ,днес взех за първи път целина ,ще се опитам леко да я вкарам в ястие ,може би салата ,за да свикнем с вкуса и
Взех гъби да опечем на грил
Взех праз ,него сме го свикнали направо да го хапваме,но все не се сещам по-често да присъства у дома,което задължително трябва да поправя
Взех бяла ряпа ,и нея някъде измежду моркови ,цвекло и зеле ще я пусна ,дано се получи добре .Ще използвам вашите рецепти и съвети ,благодаря!
Засега това
Чесън ядем често ,извара почти не купувам,аз не мога да ям млечни ,а децата -не знам вие как ги привиквате към нови вкусове?На мен ми е много трудно ,давам първо личен пример .

# 16
  • Мнения: 3 863
Моят тийн яде 5 неща на кръст и това е. Вдигнала съм ръце.
По повод целината и праза - ползвам сухи зеленчуци за готвене. Вътре има лук, морков, праз, целина, пащърнак, червена чушка. Така избягнам купуването на 2-3 глави лук, 2 моркова и т.н. Ако купя по-голямо количество, изгниват, защото иначе не ги ядем, а и я ги ползвам за готвене, я не. Откакто открих сушените зеленчуци не се ядосвам, че разхищавам и изхвърлям.

# 17
  • Мнения: 258
Днес попаднах на някаква рецепта за печена бамя във ФБ. И се изумих колко хора не знаеха какво е бамя и не бяха яли никога... Ние лично обожаваме в гювеч.
Присетих се и за пащърнак. Рядко вземам, но е хубава добавка в някои супи.

# 18
  • София
  • Мнения: 17 035
Децата не се налага да ги привиквам към нови вкусове, защото след периода на захранването ядат всичко, което цялото семейство. Който не яде нещо, проблемът си е негов. От 5 деца само третата дъщеря опита да е злояда като малка, но не ѝ се получи.
Но ние се храним много разнообразно. И си готвим.
Основното правило у дома е, че на обяд се яде супа. На вечеря - готвено ястие или печено месо. Салата има почти на всяко сядане.
С цвекло правим през зимата салата, подобна на руската - всякакви варени зеленчуци + варено цвекло и сушени червени плодове (на мен ми допада с червени боровинки, а децата харесват със стафиди) и добавям заливка от равно количество домашна майонеза и цедено мляко. Дори не е нужно друго към салатата, освен печени филийки.
Различните видове ряпа пък режа на тънки кръгчета и добавям кисела ябълка и микс семена + тъмно балсамико и зехтин.
Класически пържени храни вкъщи не се консумират, но пък "пържим" на фурната или на сух каменен тиган.
Понеже стана дума за бамя, вкъщи хапваме много често. Или печена с доматен сос, или на яхния с картофи.
Много ползваме булгур и овес.

# 19
  • Мнения: 1 741
Просо мога да предложа, добавям по малко в супите или правя като мляко с ориз.

# 20
  • Мнения: 12 704
Целина на салата... Нещо не бих.
За супи и гювечи...
Или на кръгчета, леко подварена и панирана. Така е доста вкусна.

# 21
  • Мнения: 27 872
Армеева/армеена чорба нали знаете как се прави? В купичка се налива зелев сок, накълцва се на ситно праз и се поръсва със стрита суха лютива чушка/лютив червен пипер.
Баба ми твърдеше, че войниците често са ги хранели с такава чорба през зимата, затова е наречена така.
В по-късни времена става популярна като „бульон трезве“, защото с него са борели сутрин махмурлука.

# 22
  • София
  • Мнения: 12 207
duhi_puhi, става и още как. Разбира се има варианти с корен или листа.
Ето един вариант: Салата с целина, морков и варено яйце.
Обичам и Яхния от целина.

# 23
  • Мнения: 92
Днес попаднах на някаква рецепта за печена бамя във ФБ. И се изумих колко хора не знаеха какво е бамя и не бяха яли никога... Ние лично обожаваме в гювеч.
Присетих се и за пащърнак. Рядко вземам, но е хубава добавка в някои супи.
Здравейте!Имате ли рецепта за супа ,в която да се добави пащърнак ?

# 24
  • Мнения: 27 872
В почти всяка супа може да добавиш – суров настърган или сушен.

# 25
  • Мнения: 92
В почти всяка супа може да добавиш – суров настърган или сушен.
Благодаря!

# 26
  • Мнения: 258
Аз лично го слагам в телешко варено и в картофена супа. Пресен на кубчета. Но може да се сложи във всяка. Зависи какво харесвате.

# 27
  • Мнения: 27 872
Може да се накълца на ситно и да се замрази. И да си слагаш по малко в супи и манджи.
Аз така си замразявам нарязани бамя и тънък зелен фасул за гювечи. Иначе вкъщи не обичаме зелен фасул и не готвя. Но този тънкият много хармонично се вписва с другите продукти в гювеча, без вкусът му да преобладава. Среща се и като аспержов фасул.

# 28
  • Мнения: 9 594
Пащърнак на фурна с мъничко сол и мазнина става много хубав. И само пащърнак, и с други зеленчуци. Примерно, тази вечер към рибата бях приготвила зеленчуци на фурна - праз, карфиол, броколи, пащърнак и чушка. В супа по-рядко го слагам, само ако другите ми продукти са много малко, защото на супа по-трудно толерирам сладкия вкус, който пащърнака придава. Лошото е, че дъщеря ми не го харесва, независимо, че като малка на пюрета го ядеше много.
Целината пък придава леко солен вкус и ми харесва към пилешка или постна супа. Слагам парченца глава или листа към супите, към зелева салата - само листа. Но съм внимателна с количествата, че много бързо ми накъртва вкуса ѝ.
Бамята придава страхотен вкус на гювеч и яхния, но самите плодчета не се научих да ги ям.

Защо ми се стори, че темата имаше картинка с артишок, а сега не я виждам? И този артишок ми привлече вниманието.

# 29
  • Мнения: 92
Може да се накълца на ситно и да се замрази. И да си слагаш по малко в супи и манджи.
Аз така си замразявам нарязани бамя и тънък зелен фасул за гювечи. Иначе вкъщи не обичаме зелен фасул и не готвя. Но този тънкият много хармонично се вписва с другите продукти в гювеча, без вкусът му да преобладава. Среща се и като аспержов фасул.


Оле,вярно зелен фасул ,не помня кога последно съм яла ,също и грах ....За съжаление ще се окажа права в предположенията си ,че готвя с оскъдни зеленчуци и е време да поправя коренно това!Налага ми се от 6 месеца да ям невъзпалителни храни и също повече плодове,зеленчуци и отделно от години се тормозя ,че пропускам важни продукти!Баба ми беше превъзходна готвачка ,аз бях злоядо дете ,но помня ,че използваше много и различни зеленчуци в ястията и съм я питала кое какво е ,но тогава изпитвах отвращение към всичко зелено в манджите,а супи мразен до дъното на душата си ,сега не е така,отделно преоткрих с удоволствие крем супите,там не се вижда нищо от съдържимото т.е нищо не "плува".Бях много слабо дете и от притеснение баба ми слагаше точици чесън в залък хляб за са ме излъже да го хапна ,аз така пък го заобичах  Simple Smile !Отделно ми даваше много рибено масло !Сега и рибите преоткривам покрай новата ми диета заради заболяването ми.

Общи условия

Активация на акаунт