Египет /Тема 12/

• 52 754
  • 739
  •   1
Отговори
# 390
  • в 1001-та нощ
Да споделя и аз накратко - първи впечатления от семейна почивка (2 възрастни и 2 деца на 8 и 12г) в Египет.

Бях относитлено предубедена - поради множество коментари за мръсотия, цигания и кофти хигиена в градовете, където живеят египтяните. В градовете или някъде из страната - може и да е така, но в курорта, в който ние бяхме (Desert Rose - но предполагам и в другите) - няма помен от това.

Хигиената е на много вивоко ниво - навсякъде в комплекса и постоянно. Има страшно много персонал и всеки си гледа работата. Встаята се чисти всеки ден. Постоянно се мие пода в общите части, всяка сутрин (рано) се събират изпадналии листа по алеите. В зоната за хранене също е много чисто.

Храната е тип шведска маса, но вероятно заради пандемията - се поставя от персонала - всички с ръкавици и маски. Не е някакво безумно разнообразие, но винаги има с какво да се нахраниш - пилешко, телешко, риба, много зеленчуци и плодове. Моите фаворити за храна бяха едно бяло, като цедено мляко, което те наричат сирене (при салатите е), всякаквите форми на нахут; и зеленчици, маслини... също и плодовете.

Напитките бяха вкусни, имаше и фрешове срещу заплащане, коктейли и т.н.

Плажът е пясъчен - тип лагуна. Чадъри с достатъчна сянка и комфортни шезлонги.

Комплексът е, каот парк - това беше най-голямот ми желание, да има къде да се разхождам - много зеленина и цветя - с много силен аромат. Ако някой е алергичен би било проблем.

Малко снимки от комплекса:

Скрит текст:

Със zoom (то си личи Simple Smile )

Снимка от плажа качих - да не става досадно - няма да добавям нова.

До комплекса е тази джамия, но не сме били будени сутрин от ритуалите:

Скрит текст:

Относно екскурзиите - направихме само една - до Ел Гуна - с корабче - включва абордаж на батискаф с прозорци на дъното, през които се вижда подводния живот. От корабчето имаше опция за шнорхелинг, возене с банан / диван о разбира се - разходка с лодка в каналите на Ел Гуна и на земя също. Ел Гуна е едно от скъпит еместа в Египет - някога земята е изкупена за стотинки, прокопани са канали да е, като във венеция и са построени специално проектирани къщи, които да представят архитектурата от различни места в страната. Красиво е, чисто, зелено. Но не съм виждала другия Египет, за да сравня.

Снимки от Ел Гуна - от корабчето в движение са и със zoom, за да се виждат "обектите". Има и едни къщички - като на  Малдивите Simple Smile

Скрит текст:
Пристанището

Със zoom

Нагласата ни беше само да почиваме и затова само една екскурзия. Не знам дали пътя или жегата - смазват. Първите два дни бяхме, като носили камъни. Като минус бих отчела високите температури - 38 градуса. Може би през март е по-хладно, но ние, заради децата бяхме през пролетната ваканция.

Отделно ми се иска да направим екскурзия, която да е изцяло насочена към разглеждане на музеи, пирамиди и т.н. Можеше и сега - но това изначаваше да станем в 1 през нощта, път, гледане, връщане. Прецених, че няма да е почивка, а натоварване. Затова си мисля, че второ посещенеи, изцяло с такъв фокус е по-добре, като отворят новия музей Simple Smile

# 391
  • Beyond the Frontiers
В събота имаше проблем със самолета за Пловдив. Цялата група имаше допълнителна нощувка в Хургада за сметка на туроператора и авиокомпанията.

Другата седмица съм в Хургада. Замислила съм се да си организирам с Канари морска екскурзия, цял ден обикаляне по островчета и рифове...та ако някой е в същия период там и има желание, ще се радвам да се запознаем.

# 392
  • Sofia
Приятна почивка, Галактик! Simple Smile Ще очаквам с нетърпение да разкажеш после. Simple Smile

# 393
  • Варна
Galactic, на 22-23.04 ли?  Аз все още не съм обмислила екскурзиите за нашата мини група от 5 човека.. Имам още малко време Simple Smile

# 394
  • Beyond the Frontiers
Galactic, на 22-23.04 ли?  Аз все още не съм обмислила екскурзиите за нашата мини група от 5 човека.. Имам още малко време Simple Smile
От 17.04 сме. На 19.04 ще ми направят Луксор, пак индивидуално Канари турс. Искам и при костенурките, но се чудя дали да да не направя просто гмуркане по островите..., че е малко повече път до Абу Дабаб...

# 395
В събота имаше проблем със самолета за Пловдив. Цялата група имаше допълнителна нощувка в Хургада за сметка на туроператора и авиокомпанията.

С моето семейство бяхме част от късметлиите 🙂

Последна редакция: пн, 11 апр 2022, 13:24 от Лятo

# 396
От 17.04 сме. На 19.04 ще ми направят Луксор, пак индивидуално Канари турс. Искам и при костенурките, но се чудя дали да да не направя просто гмуркане по островите..., че е малко повече път до Абу Дабаб...

Ейй, супер!  Teзи костенурки наистина идват малко далеч, особено, ако човек има и планиран Луксор отделно за друг ден. Аз ги оставих за друг път, живот и здраве, но пък знам, че тогава ще се колебая между тях и делфините Wink
Приятна почивка, Галактик! И поздрави на Аладин Simple Smile 

И да споделя нещо встрани - изключително съм доволна от Иберотел. Далеч от лудницата, спокойно. Невероятно обслужване и храна! Не само любезни, но и супер професионални.  Закуската има започва от 05:00 - изключително удобство при ранни пътувания, а изборът е безкраен. Духът в Макади Бей ми хареса много.
Благодаря ти за професионалното съдействие при избора ми и приноса ти за отличната ми "подготовка" Gift Heart

# 397
  • София
За пътуващите екскурзията от А до Я, носете си репеленти задължително, аз прочетох тук, че комари няма на кораба и не носех, но си има и хапят. Най-много ни нахапаха на допълнителната ескурзия - "Бананова ферма". Също така задължително слънцезащитен крем.   

# 398
Информация за египетска SIM-карта  (може да е полезна за някого).
В Кайро на терминала, на който кацнахме, нямаше офис на нито един от мобилните оператори и нямаше възможност за закупуване на SIM-карта. Един от египтяните, които ни придружаваха в автобуса, веднага предложи SIM-карти на оператора ORANGE на цена от 20 долара. Желаещите поръчаха, а той каза, че ще ги купи и ще им ги донесе в хотела вечерта.
На следващия ден аз си купих същата SIM-карта от офис на ORANGE на крайбрежната улица в Асуан на цена от 140 египетски паунда (около 7,70 долара). Платих с дебитна карта, от която са ми изтеглили точно 13,88 лева.
Препоръчвам SIM-картата на ORANGE. Количеството интернет се измерва по странен начин, но е толкова много, че е невъзможно да се изразходи за една седмица. Покритие имаше навсякъде, с изключение на пътя в пустинята между Асуан и Абу Симбел.

# 399
Ние бяхме с карта от местен оператор. Има различни пакети ГБ на различни цени, така бяха и на ВФ и на Ориндж.

# 400
Ние си закупихме карти на Etisalat за 12 долара от летището в Хургада. Така и не можахме да изцъкаме всичкия интернет, пък не сме се ограничавали.

# 401
  • в 1001-та нощ
Ние закупихме карти на Водафон от летището на Хургада - за децата и мъжа ми по 25 GB, за мен 50GB, дори се колебаех и за 100GB, тъй като се очертаваше и да работя и "за всеки случай" - да има.

Децата опукаха техния нет за няма и 2 дни - и то без да висят много на устройствата. Баткото играе по-тежки игри, може би затова. Телефонът му беше отчел изразходени 11GB (от карта с 25GB), когато нетът спря. Имаше и SMS за презареждане, разбира се - на арабски - ходих на рецепцията да ми го прочетат Simple Smile При мен и мъжът ми всичко беше ОК, но в мен остана едно озадачаване и съмнение за нередност.

# 402
  • София
Оооо, мен как ме прецакаха с тия карти... там местния ни гид предложи да купи карти от ориндж, купи той по 15 долара 16 гб. Е, моята спря на 7 гб и така и не ми съдействаха да видят какво е станало (шок, естествено ми продадоха 7ГБ за 15 долара...), другите обаче бяха ги надминаха, но пак не се знае кога щяха да спрат. После видях че в хотела ни има на поне 3 места където можех да купя карта от водафон. Дерат туристите яко, и не само ги дерат, ами и бакшиш очакват. Нищо, за другия път ще знам Simple Smile

Сега да разкажа за хотела малко по-подробно (Шарм Гранд Плаза)- бяхме в стая с изглед към морето, гледката беше прекрасна, стаята много просторна, банята също. Имаше два минуса- климатикът духаше почти като вентилатор и вторият че банята беше амортизирана (още първия ден кранчето за водата се счупи и почти наводнихме банята, дойде човек и веднага го оправи, после дойдоха и си почистиха след него) . Като изключим тези две неща всичко беше ок - чаршафите бяха нови, чистиха ни редовно, кърпите бяха нови (никакви петна, никакво степано, безупречна хигиена). Храната беше страхотна, обслужването беше много добро, в ресторанта отвън слушахме класическа музика. Басейни, тревни площи, плаж - всичко се чистеше старателно, стаята всеки ден се почистваше и ни даваха нови кърпи. На плажа имахме шезлонги дървени, много удобни, с мекичко, а кърпите за плажа също бяха нови - една захабена не видяхме.

# 403
И ние бяхме с Водафон от по 11ГБ, но не можахме да ги изразходим, почти не сме си ползвали телефоните, бяхме предимно в басейните и на пързалките, само вечер по малко и сутрин докато тренирах го ползвах.
--
Ето и моите впечатления след почивката ни в Хургада миналата седмица. Нашата идея беше да отидем някъде на топло да събираме слънчеви лъчи и определено ни се получи.
Скрит текст:
Както вече знаете миналата седмица имаше някаква гореща вълна там, обичайно не било толкова топло по това време, поне това разбрах от местни. Основно ще дам инфо за хотела, в който бяхме отседнали Sunrise Garden Beach Resort. С две думи  - доволни сме. Избрахме настаняване делукс стая, по снимките предварително си избрахме точно такъв тип стая, защото самото обзавеждане беше в бяло, стаите са по-просторни, имахме и изглед към морето. Нямам забележки към почистването, поддръжката на хотела или обслужването. Богат избор от храни, все пак основните гости са европейци (при нас имаше основно германци, белгийци и англичани), имаше както европейска кухня, така и ориенталска. Хотелът разполага с 8 допълнителни ресторанта освен основния, които могат да се ползват за вечеря от гостите с предварителна резервация - има испански, италиански, гръцки, азиатски, бъргър хаус, арабски, монголски и последният не го помня. 5 или 6 от тях се ползват с АИ пакета, останалите се заплащат. Някои са разположени в другият хотел от веригата - Mamlouk Palace , който е свързан със Sunrise Garden и гостите и на двата хотела имат достъп до басейните и аквапарк.
А басейните бяха страхотни просто - отопляеми, 28 градуса, в нашият хотел имаше 2 - единият беше закътан, за хора, които обичат да си почиват, а другият беше към аквапарка, там имаше и детски съоръжения. Много сме доволни, не слизахме от парзалките Trollface В Mamlouk Palace има още 2 огромни басейна, единият не е отопляем, а другият е и там ходихме няколко пъти също. Има много барове, които работят от 10 сутринта  до 12 вечерта. Алкохол се предлага. 
Анимацията беше много добра - сутрин имаше спортна програма - йога, стречинг, степ аеробика и завършват с аква аеробика. Следобед задължително има някакви занимания и за деца и за възрастни на плажа или някаква "работилница" - правене и дегустиране на коктейли, готвене в някой от ресторантите, цветно шоу с бои. Вечер също имаше различна програма в амфитеатъра на хотела - светлинно шоу, ориенталски танци, фокуси, мис и мистър хотел. 
Има доста добър фитнес, с прилежаща покрита тераса за тренировки на открито, единствено не ми допадна, че трябва да си носиш кърпа от стаята - не предлагат там на място. 

На практика така са го измислили, че да не напускаш хотела и да не ти е скучно Wink Така и беше, не усетихме как мина тази една седмица. Отидохме веднъж и до мола, който се намира на пешеходно разстояние от около 800м, но за предпочитане е с такси 6 долара в двете посоки, от хотела го организират според желания час за отиване и връщане. 
Плажът е много добре организиран също, има зона само за възрастни, случайно го открих последния ден, но за съжаление това не е моето море Wink Не влизам във вода с водорасли, мътна и пр., а и ми беше студено, 22 градуса Т на водата е малко за мен и детето също. 
Относно екскурзиите - още на инфо срещата на втория ден представителят на Онекс направо ни отказа - беше се върнал предната нощ от Луксор, тръгнали бяха в 4 сутринта, в Луксор Т била над 40 градуса и се прибрали след 12 вечерта. За нас такива неща са непосилни на този етап. Но аз бих се върнала в по-хладен период и като пораснем Wink Като за първо посещение в Египет и то конкретно с цел почивка (но много активна, не падах под 18000 крачки на ден Simple Smile съм много доволна. Догодина пак живот и здраве за пролетната ваканция Wink
Слагам малко снимки в скрит текст.
Скрит текст:

# 404
Здравейте, планираме екскурзия в Шарм ел Шейх с Абакс за края на този месец, като искаме да резервираме възможно най - скоро, докато има места все още. Между хотелите, които те предлагат сме се насочили към Jaz Belvedere, а търсим хубав хотел, чист, с добра храна, хубав плаж със ситен пясък и кристална вода. Въпросът ми е - този хотел предлага ли всичко изброено, а ако има някой по- подходящ, ще се радвам да чуя мнението на по - компетентните Simple Smile
Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт