Познай коя е книгата - тема 17

• 20 495
  • 460
  •   1
Отговори
# 420
Това е една от любимите ми книги, която препрочитам и препрочитам. Точно този откъс е една история, която е трагична сама по себе си. Обаче е описана по такъв красив начин, че няма как човек да не я оцени и да не се възхити от различния поглед на автора върху една иначе банална история.

# 421
  • София
Ейглетиерови. Анри Троая.

Нова загадка.

"Сред неизброимите неща, които аз и синът ми научихме от него, смисълът на корен квадратен заема едно от челните места. На Професора, който вярваше, че устройството на света може да бъде изразено с езика на числата, думи като неизброими сигурно не му бяха особено приятни, но пък как ли по друг начин да ги наречем? Научихме за огромни прости числа, съставени от стотици хиляди цифри, за най-голямото число, използвано в математическо доказателство и вписано в „Книгата на Гинес“, за математически идеи, прекрачващи отвъд безкрая, ала колкото и подобни примери да изредя, те не биха могли да се сравнят с пълноценното време, прекарано с Професора. Ясно си спомням деня, когато тримата изпробвахме магическия ефект от това, да вмъкнеш число под знака за корен квадратен. Април тъкмо беше започнал, вечерта бе дъждовна. В притъмнелия кабинет светеше електрическа крушка, захвърлената от сина ми ученическа раница се бе преобърнала върху килима, през прозореца се виждаха натежалите от дъжд цветове на кайсията."

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 21:08 от АРТЕМИС

# 422
Йоко Огава
Любимата формула на Професора

Нова загадка:

Последна редакция: чт, 26 дек 2024, 22:00 от Barbarella*

# 423
  • София
Това е от Павел Вежинов. Следите остават?

# 424
Това е от Павел Вежинов. Следите остават?
Не. Буденброкови на Томас Ман

# 425
  • София
Барбарела, не трябваше да издаваш загадката, а да пуснеш нов цитат, ако никой не познае до 24 часа.
Нищо, давай нова пак ти.

# 426
Момичета, моля ви, недейте да редактирате последен пост и да допълвате със загадка, защото така не се получава известие за редакцията и този, който е видял не редактирания пост изпуска новата загадка. Само тази вечер ми се случва два или три пъти. Същото е станало и със загадката на ViaraT от 19.12.

# 427
# 428
Нещо за маврите и Испания?

# 429
Да, относно отвоюването на Испания от маврите или периода на реконкиста.
Мисля, че откъса е от "Испанска балада" на Лион Фойхтвангер.

# 430
Да, относно отвоюването на Испания от маврите или периода на реконкиста.
Мисля, че откъса е от "Испанска балада" на Лион Фойхтвангер.
Tочно така! За любовта на испански крал с мюсюлманско момиче.

# 431
  • София
Не, с еврейка беше.

# 432
Да, неволна грешка.

# 433
Пускам следващата загадка. Simple Smile

# 434
Ще се пробвам с “Градината на самурая” на Гейл Цукияма

Общи условия

Активация на акаунт