Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 851
  • 800
  •   1
Отговори
# 150
Не знам от къде да започна... С първото дете имах хиперлактация. Имаше много причини като основните са неправилно поставяне на бебето и разранени зърна, започнах да се цедя, после пък се наложи да пия антибиотици и пак да цедя. Общо взето някакъв ад, от който изпаднах в депресия.
Сега с второто бебе, което е на една седмица, нещата пак тръгват на зле и не знам какво да правя, за да ги избегна. Бебето ми го дадоха на 3 ден, като преди това не съм цедила, но и не ги усещах много напрегнати. Суче много добре, ефективно и бързо, за около 10 Мин се нахранва и пуска, не ме ползва за залъгалка. Има предостатъчно пълни памперси, за това си мисля, че нямаме проблем със самото хранене. Храня на поискване, обикновено на 2-3ч, включително и през ноща, като редувам гърдите.
Гърдите обаче постоянно са ми препълнени и напрегнати, спонтанно потичат. Ползвам помпа, когато положението е вече нетърпимо, но се чудя дали не греша. Обикновено 2-3п изцеждам, но не докрай. Чудя се дали след всяко кърмене да не цедя по- малко. Не ми се влиза обаче пак в порочния кръг на постоянно ползване на помпата. Или пък е нормално това препълване и аз се вкарвам в излишен филм?

# 151
Според мен недейте да цедите, само ако има голям дискомфорт - съвсем малко, колкото да облекчите. Ако е търпимо, не бих цедила.
Още е много рано, ще се регулират нещата.

# 152
Не знам от къде да започна... С първото дете имах хиперлактация. Имаше много причини като основните са неправилно поставяне на бебето и разранени зърна, започнах да се цедя, после пък се наложи да пия антибиотици и пак да цедя. Общо взето някакъв ад, от който изпаднах в депресия.
Сега с второто бебе, което е на една седмица, нещата пак тръгват на зле и не знам какво да правя, за да ги избегна. Бебето ми го дадоха на 3 ден, като преди това не съм цедила, но и не ги усещах много напрегнати. Суче много добре, ефективно и бързо, за около 10 Мин се нахранва и пуска, не ме ползва за залъгалка. Има предостатъчно пълни памперси, за това си мисля, че нямаме проблем със самото хранене. Храня на поискване, обикновено на 2-3ч, включително и през ноща, като редувам гърдите.
Гърдите обаче постоянно са ми препълнени и напрегнати, спонтанно потичат. Ползвам помпа, когато положението е вече нетърпимо, но се чудя дали не греша. Обикновено 2-3п изцеждам, но не докрай. Чудя се дали след всяко кърмене да не цедя по- малко. Не ми се влиза обаче пак в порочния кръг на постоянно ползване на помпата. Или пък е нормално това препълване и аз се вкарвам в излишен филм?
Бебето е на седмица, нормално да не е регулирана кърмата. Изчакайте да се нагоди по нуждите на бебето. Колкото повече цедите, толкова повече мляко ще имате. Цедете само при втвърдяване и то по мъничко. Постепенно производството на излишна кърма ще спре и няма да има нужда да се цеди.

# 153

А какво е станало третия месец? Там наддаването е по-ниско от желаното. Голяма нощна пауза?
Може ли да си запишеш броя кърмения за 24 часа (и от двете гърди ли суче), за да видим как изглежда храненето за един ден. И тогава можем вече да се говори по-конкретно. Някакви лекарства да си пила ти? Бебето да взима някакви пробиотици от скоро? Като казваш гъсто - може ли пример за консистенция?
Захранване няма да оправи запека. Това е ясно.

За гърдите - като заспи/отпусне вакуума на първата, се дава втората, докато пусне. На следващото кърмене се дава като първа, последната, от което е яло бебето.

Аз си ги помня днешните. Часовете са +/-15 минути.
7 30 сутрешно от една гърда
8 45 от една гърда
9 45 от една
11 30 от двете
13 30 от двете
16 30 от една
18 30 от една
19 45 от двете
Нощта преди това се буди 21, 1, 5, нощем суче винаги от една гърда. Често не суче активно, а само колкото да се приспи.

Възможно е третия месец да съвпадна с по-голямата пауза, не съм записвала всеки ден конкретно.

Не сме пили лекарства нито аз, нито тя. Пробиотик не й давам.

Консистенцията е като на разбъркано кисело мляко, кашесто, но не е чак като пластилин.

Детето не плаче, не е неспокойна, спи добре. Аз използвам всеки удобен момент да предложа, но тя си отказва като не иска. Повръща почти след всяко хранене, но съвсем символично количество. Суче доста бързо, 5 минути макс. На обяд това сучене от 13 30 е константно, тогава имам възможност да легна до нея и да я държа в заспало положение на гърда цял час, като за този период тя обилно суче на няколко пъти. През останалата част от деня суче много между другото.

# 154
Консистенцията ми звучи точно както трябва да бъде. Пластелина е твърд, тогава би имало запек детето.
За да не стават обърквания, може да снимаш и качиш един памперс.

# 155
  • :)
Здравейте, преди 4 месеца отбих детето си, на ултразвуков преглед се виждат калцификации и в двете гърди. Причина за прегледа е, че усещам напрежение и дискомфорт все още, когато лежа по корем, както и напипах нещо подобно на малка бучица. Докато кърмих, по съвет в групата правих компреси със зеле и пиех лецитин, които ми помогнаха при запушване. Дали сега ще помогнат да се разнесат тези калцификации? Притеснява ме при следващо кърмене да не създадат проблеми или просто 4 месеца след отбиване е рано за разнасянето им. Благодаря ви за отговора!

# 156
Здравейте, знам че след изцеждане , кърмата може да е на стайна температура до 8 часа. Тази сутрин към 10 ч се иизцедих, излизах и се прибрах към 18 ч и не беше в хладилник. После я прибрах, но дали мога да я дам на бебо. Температурата на стаята е 23 градуса. Благодаря Ви

# 157
  • София
Мечта, аз не бих я дала. А и знам за по-малък диапазон от време - 4-6 часа престой на стайна температура.

# 158
Грешката е моя, изобщо не съм се усетила че съм написала 8 часа. Да, до 6 часа. Ами ще я хвърля, пък следващия път ще мисля какво правя 🙂 Благодаря

# 159
Възможно ли е блистер да не прави проблеми над 3 месеца? Имам две подобно изглеждащи бели точки на едното зърно и в началото се опитах с препоръките от 1ва страница да ги махна, но не стана и си стоят. Бебето си суче и наддава много добре, няма втвърдявания на гърдата и след като почнахме захранването. Но се чудя дали да не ида на лекар да ги махне. Кактусче, ако имаш възможност, мога да пратя и снимка на лично. Благодаря предварително!

# 160
Възможно ли е блистер да не прави проблеми над 3 месеца? Имам две подобно изглеждащи бели точки на едното зърно и в началото се опитах с препоръките от 1ва страница да ги махна, но не стана и си стоят. Бебето си суче и наддава много добре, няма втвърдявания на гърдата и след като почнахме захранването. Но се чудя дали да не ида на лекар да ги махне. Кактусче, ако имаш възможност, мога да пратя и снимка на лично. Благодаря предварително!
А има ли болка, втърдявания в гърдите, запушвания? По описаното ми звучи всичко да е наред, следователно да не е блистер. Може на лично, да Wink

Здравейте, преди 4 месеца отбих детето си, на ултразвуков преглед се виждат калцификации и в двете гърди. Причина за прегледа е, че усещам напрежение и дискомфорт все още, когато лежа по корем, както и напипах нещо подобно на малка бучица. Докато кърмих, по съвет в групата правих компреси със зеле и пиех лецитин, които ми помогнаха при запушване. Дали сега ще помогнат да се разнесат тези калцификации? Притеснява ме при следващо кърмене да не създадат проблеми или просто 4 месеца след отбиване е рано за разнасянето им. Благодаря ви за отговора!
Не съм се срещала с такъв казус, но ще потърся информация и ще пиша допълнително.

А какво е станало третия месец? Там наддаването е по-ниско от желаното. Голяма нощна пауза?
Може ли да си запишеш броя кърмения за 24 часа (и от двете гърди ли суче), за да видим как изглежда храненето за един ден. И тогава можем вече да се говори по-конкретно. Някакви лекарства да си пила ти? Бебето да взима някакви пробиотици от скоро? Като казваш гъсто - може ли пример за консистенция?
Захранване няма да оправи запека. Това е ясно.

За гърдите - като заспи/отпусне вакуума на първата, се дава втората, докато пусне. На следващото кърмене се дава като първа, последната, от което е яло бебето.

Аз си ги помня днешните. Часовете са +/-15 минути.
7 30 сутрешно от една гърда
8 45 от една гърда
9 45 от една
11 30 от двете
13 30 от двете
16 30 от една
18 30 от една
19 45 от двете
Нощта преди това се буди 21, 1, 5, нощем суче винаги от една гърда. Често не суче активно, а само колкото да се приспи.

Възможно е третия месец да съвпадна с по-голямата пауза, не съм записвала всеки ден конкретно.

Не сме пили лекарства нито аз, нито тя. Пробиотик не й давам.

Консистенцията е като на разбъркано кисело мляко, кашесто, но не е чак като пластилин.

Детето не плаче, не е неспокойна, спи добре. Аз използвам всеки удобен момент да предложа, но тя си отказва като не иска. Повръща почти след всяко хранене, но съвсем символично количество. Суче доста бързо, 5 минути макс. На обяд това сучене от 13 30 е константно, тогава имам възможност да легна до нея и да я държа в заспало положение на гърда цял час, като за този период тя обилно суче на няколко пъти. През останалата част от деня суче много между другото.
Добре, а защо не суче и от двете гърди винаги? Отказва, бута или нещо друго?
Консистенцията ми звучи по-скоро ок, не проблематично, още повече, че гастроентеролог е дал становище. Мен ме притеснява спада след 2рия месец. Мисля, че има общо храненето от едната гърда от описаното. Бих препоръчала да се дават и двете гърди на всяко кърмене, защото честота на кърмения има, може да се добави едно кърмене между 13 и 16. Мисля, че това ще даде резултат. Като не трябва да има много разсейващи фактори, нека да е на тихо място кърменето, затъмнено, ако бебето много се върти - един гердан за кърмене, шалче, играчка, нещо, което да й държи интереса, докато е на гърда.
Това видео е полезно за темата ако и консистенция https://www.youtube.com/watch?v=7_FioDYZV3k&ab_channel=%D0%9 … D0%B8%D1%82%D0%B5 макар, че е по-релевантно за малки бебета, но пак нека го оставя за четящите.

# 161
Мерси, Кактус за подробните насоки. Аз нон стоп предлагам, сигурно вече на 30 минути, че да започне да качва по-агресивно, но тя отказва. Но и ден с ден не си приличат, кога отказва и кога приема да яде от всичкото ми предлагане. Не яде от двете гърди, защото отказва втората, дърпа се назад и плаче. Да, разсейва се, правя ги изброените неща, доколкото мога, че се грижа и за детето ми на 2г все пак.
Запазих час с консултантката Хедра в началото на следващия месец. Дотогав ще продължавам с тези насоки. Консултантката ми е последната надежда да ме спаси от това, което в момента ми изглежда почти неизбежно - да цедя и да додавам от шише. А с двете деца, просто ще ми е много трудна организацията на цеденето и затова се опитвам да го избегна.
Не че имам гаранция, че и от шише ще иска повече де...

# 162
Момичета, имам проблем Sad  Кърмя 9 месеца, като последните 3/4 месеца суче почти само от едната гърда. От месец има 3 долни зъба, понякога стиска, но не винаги. От 2/3 дни при засмукване от предпочитаната гърда ме боли зърното много неприятно. Нямам напрежение в самата гърда, не ме боли, единствено при сучене имам болка в зърното. На какво може да се дължи? Възможно ли е да е от зъбите?

# 163
Може да е натъртено от зъбите или да смуче много силно. При мен за около седмица кърмата беше силно намаляла, отделно изкарва горен зъб и има долни зъби, които търка докато суче. Ами от силното смукане и търкането на зъби, доста ме боляха зърната. Според мен се травмира мястото дори и да не хапе, а само да се опират зъбките. Аз сменям позите, за да не опират зъбите винаги на едно и също място. Отминава за няколко дни.

# 164
Здравейте мамчета!

Много съжалявам, че не попаднах на тази тема по-рано. Ние сме 4+++, 100% кърма.

Кърмя на поискване. Само че то все още е на много малки интирвали: час - два. Много рядко има 3ч пауза, а понякога е дори едва 20-30 мин. Това е включително и през нощта.

Според вас: мога ли да опитам да разредя дневните кърмения без да застраша количеството на кърмата? Или да продължавам да се водя по бебчето...?

Общи условия

Активация на акаунт