Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 845
  • 800
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте мамчета!

Много съжалявам, че не попаднах на тази тема по-рано. Ние сме 4+++, 100% кърма.

Кърмя на поискване. Само че то все още е на много малки интирвали: час - два. Много рядко има 3ч пауза, а понякога е дори едва 20-30 мин. Това е включително и през нощта.

Според вас: мога ли да опитам да разредя дневните кърмения без да застраша количеството на кърмата? Или да продължавам да се водя по бебчето...?

Водете се по детето, няма как да искате да ги разредите, ако то не иска Grinning
Ако наддава добре и пълни памперсите, всичко е наред, ако пък е неспокойно и не наддава добре, може би е удачно да се свържете с консултант, за да се види къде е проблема. Успех и знайте, че съвсем скоро този период ще отмине и то само ще си разреди храненията! Blush

# 166
Здравейте, имам нужда от помощ. Дъщеря ми е на 23 дни, само на кърма е. Всяко кърмене продължава около час и половина, защото много често заспива. Няма жълтеница, педиатърът го потвърди още като беше на седмица. Качва добре, не съм я мерила,  но е очевидно, роди се 2770, а сега е доста пухкава, да не кажа пълна. Има по над три добре наакани памперса дневно, така че не ме притеснява дали се храни достатъчно. Сама се буди да яде на 2-3 часа.
Обаче аз полудявам с това дълго хранене. Знам, че е малка и т.н. , но наистина ми влияе на психиката, на ден кърмя по 14 часа. Проблемът е, че като засуче няколко пъти активно, след това заспива. Галя ушенце,  масажирам крачета,  частта между вратлето и рамото, сменям памперс, сменям ръце, движа се, всичко има краткотраен ефект. Кърмя я на 21 градуса, облечена само с памучни боди с дълъг ръкав, така че не би трябвало да я успива топлината. Най много помага да я оставя на краката си или в легълцето,  тогава след 2-3 минути следва разтягане и после писък, че е гладна.
Днес пробвах да я храня от шише, е няма такъв кеф. Не съм била толкова спокойна откакто родих. Интересно е, че въпреки че държах шишето почти хоризонтално, да кажем на 20 градуса, си сучеше активно, и през цялото време беше с отворени очички. Почвам да се колебая дали да не мина на изцедена кърма половината време, и без това суче със силиконово зърно.
Не знам какво да променя в кърменето, така че да го намалим  например на час, за да е приемливо и за двете ни. В началото имах проблеми как да я поставям правилно на гърда и бях цялата в рагади,  но сега май се научих, когато суче активно се чува едно хубаво меко К и виждам как се движи челюстта. Днес ще пробвам да сме и двете голи,  предполагам нея да я наметна с муселинова пелена? Дайте и други съвети, знам,  че не е голяма драма спрямо опциите да нямам кърма и т.н., но останах без ръце и кръст,  да не говорим, че от 3 седмици не съм спала непрекъснато цял час.
Стана дълго, извинявам се. Много искам да ни се получи кърменето, доста усилия положих тези седмици за да стигнем дотук.

# 167
За кърменето няма да коментирам, нека Кактусчето да каже.
Обаче за ръцете и кръста- пробвайте да кърмите легнала, за мен това беше изключително удобно и не натоварващо, откакто открих тази поза, седнала почти не съм кърмила.

# 168
Здравейте!
  Имам бебе на 5+++. Само на кърма е от раждането й. Началото ни беше много трудно и до преди 2 седмици се цедях. Един ден реших пак да е пробвам на гърда и тя си засука. Първо замених сутрешното хранене, но от две седмици  е само на гърда. От няколко дена започна както суче, да се дърпа на назад, но зърното ми е в устата й и става доста болезнено. Погледне ме и пак засуква. Смених позата, пак няма ефект. Пробвах да си сложа ръката на главичката и когато се дръпне да я огранича, но и това не ми е решение. Кърма има достатъчно със сигурност. Няма и определено време в което да го прави. Някакви идеи на какво се дължи и как да се справя, че болката на моменти е доста силна.

# 169
Здравейте, имам нужда от помощ. Дъщеря ми е на 23 дни, само на кърма е. Всяко кърмене продължава около час и половина, защото много често заспива. Няма жълтеница, педиатърът го потвърди още като беше на седмица. Качва добре, не съм я мерила,  но е очевидно, роди се 2770, а сега е доста пухкава, да не кажа пълна. Има по над три добре наакани памперса дневно, така че не ме притеснява дали се храни достатъчно. Сама се буди да яде на 2-3 часа.
Обаче аз полудявам с това дълго хранене. Знам, че е малка и т.н. , но наистина ми влияе на психиката, на ден кърмя по 14 часа. Проблемът е, че като засуче няколко пъти активно, след това заспива. Галя ушенце,  масажирам крачета,  частта между вратлето и рамото, сменям памперс, сменям ръце, движа се, всичко има краткотраен ефект. Кърмя я на 21 градуса, облечена само с памучни боди с дълъг ръкав, така че не би трябвало да я успива топлината. Най много помага да я оставя на краката си или в легълцето,  тогава след 2-3 минути следва разтягане и после писък, че е гладна.
Днес пробвах да я храня от шише, е няма такъв кеф. Не съм била толкова спокойна откакто родих. Интересно е, че въпреки че държах шишето почти хоризонтално, да кажем на 20 градуса, си сучеше активно, и през цялото време беше с отворени очички. Почвам да се колебая дали да не мина на изцедена кърма половината време, и без това суче със силиконово зърно.
Не знам какво да променя в кърменето, така че да го намалим  например на час, за да е приемливо и за двете ни. В началото имах проблеми как да я поставям правилно на гърда и бях цялата в рагади,  но сега май се научих, когато суче активно се чува едно хубаво меко К и виждам как се движи челюстта. Днес ще пробвам да сме и двете голи,  предполагам нея да я наметна с муселинова пелена? Дайте и други съвети, знам,  че не е голяма драма спрямо опциите да нямам кърма и т.н., но останах без ръце и кръст,  да не говорим, че от 3 седмици не съм спала непрекъснато цял час.
Стана дълго, извинявам се. Много искам да ни се получи кърменето, доста усилия положих тези седмици за да стигнем дотук.
Бебето ти е много малко, скоро ще порасне и ще яде за минути. Цеденето ще е голям автогол. Навсякъде трябва да си с помпа, тя не стимулира както бебето и може да намалиш количествата. Бебето ще привикне с шишето и да поискаш да върнеш на гърда, ще е трудно. Пробвай да храниш 1-2 пъти с шише, не повече. Моята голяма дъщеря сучеше по 2 часа като новородено. Към 3тия месец се хранеше за макс 10 минути. Моят съвет е да имаш търпение сега, за да ти е после лесно. Разбира се има много жени, които само цедят, но си е играчка. Помпа, шишета, постоянно миене. Сега цедиш малко, скоро милилитрите ще са много повече. Ако си на път, трябва да имаш кърма в шише под ръка, за да храниш при нужда, играчка ще е.
Първите 6 месеца кърмих легнала с бебето до мен. Така кръст и ръце са ми ок. Едва сега вече като пълзи и става сменихме на люлка или конче.
Още малко и бебето ще стане доста по-опитно и бързо в храненето. Кураж

# 170
Здравейте, ние започнахме от 10тия ден на бебето на смесено хранене след препоръка от педиатър (бих казала неадекватна препоръка). Сега малко преди 2рия месец на бебето успях да намаля АМ до 80 мл на ден, но за сметка на това вече се храни на 2 часа. Прочетох в коментари по-горе, че няма конкретен метод, по който да увелича интервала?
Отделно се чудех ако искам да се цедя, за да натрупам малко за съхранение кога е най-удачно да го правя или дали е удачно въобще. Ще остане ли кърма за бебето ако се цедя щом то яде на 2 ч?
И последно гърдите ми още си пускат кърма неочаквано (без да са твърди), кога това може да спре?

# 171
Аз до ден днешен кърмя на 2.5 часа. Много трудно през деня на 3. Вечер прави една дълга пауза. Това е.
Даже питах тук дали е нормално. Вече е на 4м изцяло на кърма бебето ми. 7кг е. Роди се 3.300. Наддава повече от доволно!
Кърмете на поискване. Според мен ще се регулират нещата.
Аз не цедя. Ползвам колектор. По принцип кърмя само от едната гърда, другата не я иска. Предлагам я на следващото хранене. Така докато кърмя бебето от лявата например. Колектора е на дясната и събира между 20-50мл. Събирам ги тези милилитри през деня и вечер замразявам.

# 172
Кърмата се усвоява за по- малко от 3ч., затова и бебето огладнява по- често. Не може да се очаква да се храни на същия интервал като с АМ.
Някои деца издържат и с пауза, без да е наложена от вън, по 3 часа само на кърма, но по мои наблюдения това е рядкост.

Най- добре е да се водите по детето. Ако е гладно, му дайте да суче.

Моето дете до трети месец се хранеше дори на час и половина през повечето време.

Аз лично съм против цеденето, ако не е наложително. Може да се предизвика хиперлактация от толкова стимулиране. Иначе кърма ще има, колкото повече стимулация, толкова повече кърма.

# 173
Аз до ден днешен кърмя на 2.5 часа. Много трудно през деня на 3. Вечер прави една дълга пауза. Това е.
Даже питах тук дали е нормално. Вече е на 4м изцяло на кърма бебето ми. 7кг е. Роди се 3.300. Наддава повече от доволно!
Кърмете на поискване. Според мен ще се регулират нещата.
Аз не цедя. Ползвам колектор. По принцип кърмя само от едната гърда, другата не я иска. Предлагам я на следващото хранене. Така докато кърмя бебето от лявата например. Колектора е на дясната и събира между 20-50мл. Събирам ги тези милилитри през деня и вечер замразявам.

Искам да Ви питам за колектора. И аз имам от няколко дни и ползвам, налага ми се, защото изтича немалко количество от гърдата, от която бебето не суче в момента(по принцип суче от двете, имам предвид, че незаетата в началото тече). Събраната кърма хвърлям, вижда ми се рядка, но се замислям все пак да пробвам да я събирам, но не ми се хаби цяла торбичка за 20-30 мл. И тук се чудя как да процедирам със смесването на кърма от няколко хранения, вие как действате?

# 174
Аз знам че не е добре да се смесва топла със студена кърма за това процедирам по след и я начин:
Например кърмя в 9 суринта. Събирам в колектор. После го слагам в шише в хладилника.
Идва следващото кърмене, пак събирам и го слагам в друго шише. След час събирам двете количества в едно. Измивам празното и продължавам по същия начин да събирам и да смесвам докато стигна 60мл. Тогава замразявам защото така си знам че 2 пликчета са ми достатъчни за едно евентуално хранене.
А иначе кърмата си е супер! Налагало ми се е да използвам по рози начин изцедена кърма 2х60 и бебето си беше заситено от нея!

# 175
  • София
Здравейте мами, въпросът ми е свързан със захранването, но го задавам тук защото сме само мами на изключително кърмени бебета. Бебето ми е на 6+++, изцяло на кърма. От 6ти месец започнах захранване със зеленчукови пюрета и имам изцяло заместено едно млечно хранене. Следва въвеждане на каша. Как въведохте кашата, с каква каша захранихте? С кърма ли я приготвяте или купувате млечна? Бебето не е пило друго мляко освен кърма и не зная правилно ли е да включвам ли млечна каша? Аз опитах с безмлечна, безглутенова - царевична на Хипп, която приготвих с кърма, но става течна като вода.

# 176
Кашите правя с вода, почнах с оризова с банан (безмлечна), после царевична (безмлечна), след като въведох млечни и глутен, започнах с млечните каши.
С кърма винаги стават воднисти, защото има съставки в кърмата, които разграждат кашата. Затова ползвам вода, а и за да свиква детето с истинския вкус на храната.

# 177
  • sofia
Здравейте, бебето ми е на 4 дни. Родих със секцио и кърмата ми слезе на сутринта след втората нощувка. От тогава и се кърмим. По съвет на акушерките давах добавка първите два дни докато тръгне добре кърмата.
Проблемът - последните 2 вечери в интервала от 22.00 до около 01.30 часа през нощта бебето е нон стоп на гърда. Сменям ги и двете - суче до изпразване и продължава да иска, а аз няма какво повече да му дам. Също забелязвам, че има моменти, в които не преглъща, а само дъвче зърната, сякаш се успокоява. Всичко това продължава 3-4 часа. После спи 5 часа и на сутринта съм препълнена. Мисля си дали не са колики и да има нужда да се успокоява?

# 178
Здравейте. Не съм консултант, но според мен толкова малко бебе не трябва да прави толкова голяма пауза, защото ще се отрази на лактацията. Бих посъветвала, ако сте само на кърма да храните на не повече от 2ч., докато бебето е толкова малко. Аз поне така правех. И да, в началото понякога стоят часове на гърда. Гледайте да засуква добре. Ако захапва само зърното, отстранявайте и давайте отново. И на бебето му е трудно, и то се учи😀

# 179
  • sofia
Благодаря! Само нощем я прави тази пауза, иначе хапва през 1-2 часа. Изцяло на кърма е, така планирам и да продължим, ако всичко върви наред.
Здравейте. Не съм консултант, но според мен толкова малко бебе не трябва да прави толкова голяма пауза, защото ще се отрази на лактацията. Бих посъветвала, ако сте само на кърма да храните на не повече от 2ч., докато бебето е толкова малко. Аз поне така правех. И да, в началото понякога стоят часове на гърда. Гледайте да засуква добре. Ако захапва само зърното, отстранявайте и давайте отново. И на бебето му е трудно, и то се учи😀

Общи условия

Активация на акаунт