Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 782
  • 800
  •   1
Отговори
# 420
Здравейте.
Този месец ми предстои раждане (секцио). Първо детенце ми е, накупила съм си помпа, шишенца и искам да кърмя.
Единият ми въпрос е като раждаш чрез секцио и нали си първия ден в реанимация. С АМ ли хранят бебето, а на теб кога ти тръгва кърма?
И вторият ми въпрос е като имам шишенца мога ли да се изцеждам в тях и да давам на бебето от тях, когато сме навън и от гърда, когато сме вкъщи? Такова редуване не пречи нали?

# 421
  • София
За секциото нямам мнение, но за втория въпрос, ако можеш винаги давай от гърда, за да стимулираш лактацията и за да не объркваш бебето с шишето. Тъй като за бебето е много по-лесно да пие от шише, отколкото да суче, рискуваш в един момент просто да откаже гърдата. Особено в първите месеци, когато още не е изградило навика да суче.
Аз родих юни и цяло лято изкарахме навън, всеки ден съм кърмила поне по веднъж по пейките и по градинките. Потърси в нета "престилка за кърмене". Беше ми изключително удобна.
То пък сега с това време може и да не ти се наложи да седите толкова време навън (моят си търсеше през час и половина) първите 1-2 месеца.

# 422
По втория въпрос бих добавила, че най-вероятно скоро ще се измориш от цялото това цедене. Сега ти изглежда лесно, но де факто в зависимост и от това колко е спокойно или плачливо бебето, изобщо няма да ти остава много време и да прекараш и малкото такова в цедене, сама ще установиш, че много, много трудно може да се поддържа такава стратегия в дългосрочен план. Има и майки, които успяват, разбира се, но аз лично не бих могла, а по принцип съм от трудноотказващите се от нещо. Освен това цеденето не е особено приятно, дори скъпите помпи се случва да разранят зърната, а и самото дърпане не е особено приятно и не може да се сравни със сукането. Аз избягвам цеденето и го прилагам самк при крайна нужда, примерно наличие на бучка и т.н. С всичко това казано и аз се присъединявам към по-горното мнение да потърсиш престилка за кърмене навън.

# 423
Здравейте.
Този месец ми предстои раждане (секцио). Първо детенце ми е, накупила съм си помпа, шишенца и искам да кърмя.
Единият ми въпрос е като раждаш чрез секцио и нали си първия ден в реанимация. С АМ ли хранят бебето, а на теб кога ти тръгва кърма?
И вторият ми въпрос е като имам шишенца мога ли да се изцеждам в тях и да давам на бебето от тях, когато сме навън и от гърда, когато сме вкъщи? Такова редуване не пречи нали?
Когато родиш секцио не идва кърмата веднага.
Аз родих на 5 ти Ноември 2020 г
Кърмата ми дойде на 9 ти Ноември 2020 сутринта

# 424
Аз навън не съм кърмила, носих си изцедена кърма. Не ми е било трудно, нито ми е повлияло на количеството, нито малкият е имал проблем с кърменето, заради шишето. Оставяла съм го на баща му, на бабите - не е бил закачен за мен непрестанно. За мен това беше най-удобният вариант.

# 425
Зависи от бебето. Моите деца не приеха нито шишето, нито изцедена кърма. Ако пие от шише, храниш с шише когато ти е удобно

# 426
  • София
Здравейте.
За успешно кърмене не са ви необходими помпа и шишенца, а слагане на бебето често на гърда. По-добра помпа от бебето няма.

Кога ще Ви тръгне кърмата никой не може да каже. Първоначално тръгва коластра, която е в малки количества, но е напълно достатъчна на бебето. Кърмата слиза при някои жени на втория ден, при други на петия.

Малко по-назад в темата е обсъждано даването на АМ на бебетата и раждането секцио.

# 427
Няма нищо общо между начина на раждане и тръгването на кърмата. Съветвам ви да прочетете блога на Хедра или книгата и, да чуете лекции на Ася Демирева.
Аз кърмя навън, за мен е голяма хамалогия цеденето и даване от шише, а и гърдите ще се препълват,

# 428
И двете ми деца са секцио. При първото на втория ден нощницата ми постоянно беше мокра. Сега втория път на 3-я ден, но не мокрих така дрехите си.
  Цеденето е наистина голяма хамалогия. Казвам ти го от личен опит. Сега в началото само се цедях и давах с шише. Времето, в което бебето заспеше аз хващах помпата и цедях. Имаше моменти, в които аз докато се изцедя и се оправя и тя да е будна. Трудно се справях и с другите неща. Ако тя беше будна вече повече търсеше вниманието ми, не стоеше спокойно достатъчно, че да мога да се изцедя. Имах може би голям късмет, че успях да науча 5 месечното ми бебе да суче. Използвам силиконови зърна, нооо цялото миене, стерилизиране и време вече ги няма.
  Успех каквото и да решиш!

# 429
Родих секцио вечерта и имах кърма на сутринта. При всеки е различно.
По въпроса с цеденето - на теория е възможно, на практика е трудно. Момичетата са обяснили и се присъединявам към тях.
Моят син се дразни ако трябва да пие от шише.

# 430
Аз родих секцио на 06.10 вечерта.До 09.10 вечерта от гърдата ми не беше излязла и капка коластра или мляко.Правих опити да стимулирам с помпа с бебе абсолютно нищо нямаше.До тогава храних бебето с адаптирано мляко.

# 431
Момичета,

Нурофен мога да пия, докато кърмя, нали??

# 432
Здравейте.
Намери лекции на Елена Василева и във фейса училище за родители ма-ма. Благодарение на нейните съвети аз кърмя вече 5,5 мес.

# 433
Момичета,

Нурофен мога да пия, докато кърмя, нали??
Може.

# 434
Здравейте, имам 2 въпроса:
1. Кога е най-добре да изцеждам кърма - преди, след или между храненията,за да събера възможно най-много? Детето ми е на 2 м, изцяло кърмено и не зная колко изяжда. Налага ми се другата седмица да го оставя за повечко време на таткото и ми се иска да оставя прясна кърма, а не да размразява.
2. Едната гърда ме наболва леко. Не е напрегната и не се засилва или намалява при кърмене. Струва ми се по-топла, но не съм сигурна. Как да реагирам в ситуацията? Ако се наложи какъв специалист трябва да посетя (изключвам личната, защото е пълно куку и ще я сменям)? Другата седмица имам час за гинеколог, но не знам дали може да ми помогне в случая.

Общи условия

Активация на акаунт