Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 33

• 42 801
  • 800
  •   2
Отговори
# 405
Стана ми интересно, понеже и аз бях болна сега (не от Ковид), но не я заразих. Дали кърмата намалява в известна степен шанса за разболяване или не може да се разчита много, много това. Тези, които кърмите от по-дълго време, каква е вашата лична статистика - колко пъти вие сте били болни или член от семейството и бебето е успявало да се размине? И дали този шанс намалява със захранването и по-рядкото кърмене?

# 406
Не е въпрос на шанс. Когато човек е болен, организмът му се бори с болестта и създава антитела. Благодарение на кърмата тези антитела се предават и на бебето като подпомагат неговия организъм да се справи.
Та по- скоро за мен е въпрос на това какъв е имуният отговор на майката.

Това са си мои разсъждения, не претендирам да съм права.

# 407
Стана ми интересно, понеже и аз бях болна сега (не от Ковид), но не я заразих. Дали кърмата намалява в известна степен шанса за разболяване или не може да се разчита много, много това. Тези, които кърмите от по-дълго време, каква е вашата лична статистика - колко пъти вие сте били болни или член от семейството и бебето е успявало да се размине? И дали този шанс намалява със захранването и по-рядкото кърмене?
По принцип с кърмата се предават антитела на бебето.
Януари бяхме с омикрон всички в къщи, дребен го изкара с един ден намален апетит, само искаше да суче.
През цялото останало време ни скачаше по ушите и искаше да ни развежда от стая в стая.
От всички аз го изкарах най-тежко, разбирай вдигнах температура 38, три дни ме боля гърло и изгубих обоняние за две седмици. Редно е да спомена все пак, че бях с поставена ваксина и тъкмо преди третата доза. Предполагам дребен е закачил антитела и от нея.

# 408
Така е, предават се антитела, но все пак едни бебета се разболяват, други не Thinking

# 409
Точно така. Зависи от имуният отговор на майката и организма на детето. Индивидуално е, няма как да е общо правило за всички.

# 410
Не съм специалист, наскоро четох една статия, която според моя опит е вярна. До 6тия месец храната, която усвоява бебето минава и в кръвообращението. От там, антителата дават по-голяма защита. След 6тия месец това вече не е така, защото нещо в коремчето на бебето се променя и няма това преминаване в кръвообращението. Извинявам се, че не помня термините 🙂
С голямото дете съм била болна като е била до 6м и не съм я заразявала, с малката също. Обаче ако таткото е бил болен, а аз не, не ми е помагало кърменето. Това е личния ми опит.

# 411
То има хора, които го изкараха и по 2-3 пъти, а също и много ваксинирани. Антителата не означават изобщо, че никога няма да се разболееш.

# 412
Да, тъпият Ковид (и не само, де) изобщо нямаше да се превърне в пандемия, ако беше толкова лесно.

Радева, ако ти попадне пак статията, ще ми е интересно да я прочета.
Иначе и аз във връзка с Ковид и ваксините бяха чела подобна информация, само че казваха, че при по- големи кърмачета пак предпазва, обаче зависи от честотата на кърмене, тоест ако не е на всеки няколко часа, няма голям шанс за защита, точно заради тези ензими в стомаха. А ако е по- често подпомага да не слезе надолу вирусът. Уж.

# 413
За Ковид нямам никаква идея, за мен това си е лабораторно създаден вирус с непредказуемо поведение.
По Коледа бяхме със сериозен вирус с температура и повръщане (мъжа ми, аз и голямото дете), поради почивните дни сме били нон-стоп заедно, включая, че малката спеше с мен. Още не беше захранена, само на кърма беше, бях убедена и много притеснена, че ще лепне, но не се зарази. Въобще не твърдя, че кърменето е панацея, но определено има положителен ефект в някои ситуации.
Ще ти пратя статията ако я намеря Simple Smile

# 414
Здравейте. Кърмя сина си вече 9 месеца. Имам проблем с очите и офталмологът ми каза, че за да ме прегледа и изпише очила/лещи трябва лактацията да е приключила. Не ми се иска да спирам кърменето, но проблемът ми създава изключителен дискомфорт, особено при шофиране.

Дали да потърся второ мнение или има общо кърменето с диоптрите и трябва да реша дали да продължа да кърмя или да отбия и да се лекувам Thinking ...
Ще съм благодарна ако някой знае нещо по въпросът.

# 415
Има общо, аз си карам със съарите очила въпреки че усещам, че не виждам добре. Като цяло по време на кърмене диоптъра може да се покачи и след края на кърменето ще стане ясно дали този остава. Но заради диоптъра няма да спра да кърмя, карам си с моите очила, колкото виждам, рядко шофирам.

# 416
Здравейте. Кърмя сина си вече 9 месеца. Имам проблем с очите и офталмологът ми каза, че за да ме прегледа и изпише очила/лещи трябва лактацията да е приключила. Не ми се иска да спирам кърменето, но проблемът ми създава изключителен дискомфорт, особено при шофиране.

Дали да потърся второ мнение или има общо кърменето с диоптрите и трябва да реша дали да продължа да кърмя или да отбия и да се лекувам Thinking ...
Ще съм благодарна ако някой знае нещо по въпросът.
Не правете нищо с очите си, докато кърмите. По време на кърмене диоптърът много често се прменя. За три прегледа в един месец имах три резултата, два от които с повече от диоптър разлика. Освен това, за да няма промяна и да сте сигурни, че това е вашият диоптър, трябва да сте спрели къменето поне три месеца преди това, като най-добре е шест месеца.

# 417
  • София
Здравейте, на ръб съм. Много моля за съвет!
Бебо е на 10 месеца, храни се добре, кърмя го за първото сутрешно заспиване (и докато спи) и третото (към 16-17 ч), ако сме вкъщи. И вечер като легне към 20:00 и го накърмя, няма спане без мен. Буди се през 30-тина мин да ме търси. Суче и заспива и така си откарва цяла нощ. Не съм засичала има ли 6 ч пауза. Спи при мен, но аз реално не мога да си свърша нищо докато той спи. Постоянно се буди да ме търси. Не мисля, че са зъби, такъв е от ден първи. Не се издържа вече, схванала съм се от неудобни пози, спя зле.
През деня той се храни добре, не мисля, че гладува. Искам да го отбия, но ме гризе съвестта, че е още малък. Да му спра ли само нощното? Ще се подобрят ли нещата, ще имам ли успех със съня? Да не би да го объркам само - мама веднъж дава, друг път не дава мляко.

# 418
Горчива, може да няма нужда от отбиване, ако оправиш режима на бебето  и асоциацията за заспиване с кърмене. Три дневни дремки са много за 10 месечно бебе и може от липса на умора да е накъсан нощният сън. Или да не може да свързва циклите на сън. Има консултант по детски сън във форума, може да пишеш и да ти даде насоки. Успех!

# 419
  • София
Благодаря, Найсна. Наистина са много, той много обича да си поспива, в момента е в процес на отказване от третата дрямка. Ще преразгледаме режима, че се не трае просто.

Общи условия

Активация на акаунт