Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 618
  • 734
  •   1
Отговори
# 120
Здравей, Денис 😊
Може ли коментар? Правени са 2 Ден от цикъла?
Благодаря!
Скрит текст:
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи, показват ПКЯ ( проявена или не проявена - това се вижда на УЗ).
АМХ е много добре, само да не е изкуствено повишен от ПКЯ?! Просто го имай предвид.

Здравейте , жена 35 г. съм имам едно дете .Имам Хашимото от 5 г.  установено преди бременността . В момента пия еутирокс 100. Преди седмица при направен ехографски преглед имам установена киста в едната гърда цитирам от документа
Скрит текст:
" единична киста в стадий на организация.кистата е с диаметър 4 мм и съдържа точковиден калцификат в стената"
Този месец си направих и изследвания на женски хормони , забелязах , че може би от 2-3 месеца периода между месечния цикъл намалява .Преди беше редовен на 28-29 ден , а последния месец беше на 23 ден .

Последни изследвания които съм правила
TSH - 3,45 mcIU- реф.стойности 0.27-4.20
Ft3 - 4.120 pmol - реф.стойности 2.250 - 6.000
Ft4 - 17.03 pmol- реф.стойности 9.15 -23.86
ТАТ- 171.70 IU - реф.стойности до 115
МАТ - 1.11 IU - ред.стойности до 12
Витамин D (25 hydroxyvitamin) - 30.82 ng - реф.стойности 20.60 -50.00
В12 - 473.10 pmol - реф.стойности - 145 -569
Калций - 2.33 mmol - реф.стойности - 2.15 -2.50
Феритин-  16.45 mkg - реф.стойности 13.00-150.00
ЖСК - 43.15 mcmol - реф.стойности 20.00- 62.00
ТЖСК - 64.45 mcmol - реф.стойности 50.00- 72.00
Желязо - 20.83 mcmol - реф.стойности 5.83- 34.50
Глюкоза - 4.82 mmol - реф.стойности 3.05-6.38
Инсулин - 5.38 uU - реф.стойности 2.6- 24.9

В момента освен еутирокс 100 , пия вигантол , магнезий хелат .
Здравей!
ЛХ и ФСХ са доста високи, ако целиш зачевате е желателно да се консултираш със специалист по репр. медицина.
Прогестерон и Е2 показват, че е имало О.
Тестостеронът е малко висок - желателно е да се обсъди това с Ендокринонолог или специаласит по  репр. медицина.
ТСХ е висок и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ ( дозата или не е подходяща или не го приемаш правилно) , ТАТ са високи - лекар трябва да прецени каква е причината.
Феритинът е нисък - трябва да приемаш желязо.
Здравейте , не не планирам зачеване .А каква може да е причината за високите ЛХ , ФСК и Тестостерона от  проблемите с ЩЖ  ? Другият месец съм на Ендокринолог .
Благодаря много за коментара
Здравейте , отново тъй като до прегледа ми при ендокринолог има време бих искала и тук да се консултирам.Какви добавки мога да приемам предвид изследванията ми . Четох за инозитол ,B6 , в момента единствените  оплаквания които имам , е че задържам вода. Не планирам скоровреме зачеване .

# 121
Здравей Денис. На 27.02  ми беше 22 ден от МЦ и имах + тест за овулация, тогава правихме и опит след 4 5 въздържание на мъжът . Днес 5 ден след положителния тест и болките ниско долу си пуснах Прогестерон. Дали е имало овулация и има ли шанс да съм забременяла?

# 122
Здравейте тъй като всички изследвания за тромбофолия НК клетки и две загубени бременности се говори за несъвместимост вашето мнение

# 123
  • София
Ето граници:
Скрит текст:
Казаха ми,че въпреки границите TSH  трябва да е под 2.

При опити и желание за бебе, ТСХ трябва да е под 2.0, дори идеалните граници са 0,5 - 1.0, за първи триместър.
При бременност, ТСХ доста и много бързо скача и това носи риск, за ембриона и самата бременност...времето да се реагира е малко, а и тогава, ЩЖ може да не реагира адекватно. Дали ще го коригираш и държиш в тези граници - ти си решаваш. Трябва да се следят също Т3 и Т4.
Ако не са изследвани антителата, ТАТ и МАТ, е желателно да се проверят.
АМХ е нисък, но той е желателно да се изследва заедно с Инхибин В - на 3 ден от МЦ... защото, АМХ не е много обективен и реагира на доста неща.
Провери за всички възможни дефицити - те също му влияят, негативно.

И аз съм с молба за разчитане на хормони и по-скоро на ТСХ.
Скрит текст:
На 42г съм, с ИР, пия една шепа добавки, до преди седмица пих и Дуфастон 10 дни, защото бях с много объркани хормони последните 1-2 месеца по неясна причина. Подготвят ме в Надежда за ЗЕТ и според лекарката ми ТСХ не се мерело на МЦ 2 както направих аз, само че аз нещо не мога да се успокоя че е нормално това ТСХ при положение че никога не съм имала ТСХ над 1.5.

Дали наистина е завишен защото не се мери на МЦ 2, може ли инцидентно да е завишен, другите хормони които бяха дармадан напоследък са му повлияли или наистина да ида на ендокринолог да ме изследват по-обстойно? Нямам в семейството ми хора с проблемна ЩЖ.

Здравей!
ТСХ е висок и показва, че си с Хипофункция на ЩЖ ( вече писах за това).
ТСХ се изследва на чист ден ( не на 2-ри ден от МЦ), защото в началото на МЦ, физиологично е по-нисък, а трябва да се проверят най-високите му нива.
Една от причините да си с ИР е Хипофункцията на ЩЖ, защото тя влияе на метаболизма ( на мазнини, въглехидрати...)  ... и много често са взаимозависими... или, трудно се контролира ИР, ако не си нормализирал функцията на ЩЖ. Освен това, постоянните, неправилни и чести диети, влияят зле на  Т3 ( грубо казано) в дългосрочен план.
КЗ е висока - това уврежда ССС-ма и други органи и системи ... и показва, че храненето ти не е правилно .
Е2 е доста висок, ФСХ - също... може да е от годините или да има и нещо друго, което да повишава Е2 - лекар трябва да прецени.
Може да се консултираш с Ендокринолог, но е желателно той да има познания и по репр. медицина или да работи в клиника по репр. медицина.

Много благодаря,  denis, както винаги много полезна информация!
Споменаваш неправилни диети - можеш ли да споделиш какво имаш предвид? Вярно е, че аз съм постоянно на режим, но оставам с впечатлението че и там бъркам.

# 124
  • София
Здравей Денис. На 27.02  ми беше 22 ден от МЦ и имах + тест за овулация, тогава правихме и опит след 4 5
Скрит текст:
въздържание на мъжът . Днес 5 ден след положителния тест и болките ниско долу си пуснах Прогестерон. Дали е имало овулация и има ли шанс да съм забременяла?
Здравей!
Много е вероятно да е имало О. Peace

dtodorova
Под неправилни диети имах предвид, че при повечето диети, има намален прием на едни макронутриенти (Протеин, Мазнини, Въглехидрати), за сметка на други, както и това, че при някои диети има проблем с усвояването на витамини и минерали.
Напр. при ВисокоПротеиновото хранене - мазнините когато се намалят под 20 грама на ден, това затруднява синтеза на хормоните. При ВМХ - ако въглехидратите са малко, под 100 грама, това влияе зле на функцията на ЩЖ  и т.н. Или при ИР, не трябва да се приемат Инсулиногенни храни - много често засичам мнения/препоръки да се яде напр. зеле или спанак при Хипофункция на ЩЖ и т.н.
Eто едни табл., от които се вижда, кое хранене е по-пълноценно на микронутриенти:
ВМХ- НВ

ВПротеиновоХ- НВ ... дори тук са посочили 18% мазнини, въглехидрати 24% и протеин 43%

# 125
Здравейте, подарявам ваучер за изследване на хомоцистеин в лаборатории Кандиларов, купен по погрешка. Изследването по принцип струва 35лв, с ваучера ще ви излезе 22лв. Валиден е до 14.03.

# 126
Здравейте, някой ще може ли да даде мнение относно посочените хормони, правени на 4-ти ден от мес.цикъл. Благодаря!
Естрадиол       39       pg/ml    жени-фол.фаза 21- 251,овул.фаза 38 - 649, лут.фаза 21 - 312; менопауза до 28; мъже: 11-44    

FSH       8.30       mIU/ml    жени: фол.фаза 3.03-8.08, oвул. фаза 2.55-16.69; лут.фаза 1.38-5.47; менопауза 26.72-133.41; мъже 0.95-11.95    

LH       6.35       mIU/ml    жени: фол.фаза 1.8-11.78; овул.фаза 7.59-89.08; лут.фаза 0.56-14.0, менопауза 5.16-61.99; мъже 0.57-12.07    

TAT       0.28       IU/ml    < 4.11    

MAT       < 0.10       IU/ml    0 - 5.61    

Тестостерон       0.34       ng/ml    0.14 - 0.53    

Пролактин       21.66       ng/ml    5.18 - 26.53    

fT4       1.300       ng/dl    0.700 - 1.480    

TSH       0.624       uIU/ml    0.350 - 4.940    

fT3       3.490       pg/ml    1.580 - 3.910

# 127
Здравейте! Може ли малко помощ в разчитането на тези изследвания?

# 128
Здравей, Денис. Може ли коментар?

# 129
Здравей, denis!
В миналата тема ми помогна в тълкуването на изследвания и слагам публикациите по този повод в скрития текст. През декември са правени изследванията.
Скрит текст:
Цитат
Здравей, denis!
Моля за коментар на изследванията по-долу, правени са на 4 ден от цикъла.
Момичето е на 19 години, с много болезенена менструация, от няколко години е с акне. В продължение на 15 месеца е приемала контрацептив Белара 21+7. Също така е приемала и Инофолик и Мега фолат за около месец.

Изследванията са правени след месец и половина почивка от контрацептива.

А това е твоят коментар
Цитат
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи - показват ПКЯ.
Тестостеронът е висок... той може да е причина за ПКЯ ... а той се повишава от ТСХ, Пролактин, Инсулин ( ако е с ИР).... и т.н.
Проверете всички други андрогени ( Андростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ) ... и за дефицити - цинк, мед, селен...

ПП. Само да вметна, че ако проблема е ИР и висок Инсулин и от там нивата на тестостерона да са високи - ако затова е приеман и ОК, то той  (ОК) няма да помогне много, защото ще потиска андрогените, но високият Инсулин ще ги провокира и повишава. Правилния подход е режим на хранене и контрол на КЗ и Инсулин.

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.

Лекарят е предписал Диане 35 за период от три месеца. Момичето не е започнало прием, защото е решило да пусне наново изследвания в точния ден от цикъла и да добави препоръчаните от теб.
И ето какви са резултатите - половите хормони са правени на 3-ти ден от цикъла.

Скрит текст:

# 130
Здравей denis!
Моля за мнение относно тези изследвания. Има ли нещо притеснително? Благодаря предварително! 🍀

# 131
Здравей, Денис!
И аз моля за разяснение и насоки по изследвания, но става въпрос за двете ми деца. Тъй като ми поставиха диагноза надбъбречна хиперплазия заради висок 17ОН прогестерон + Хашимото+ Хипофункция реших да проверя как са нещата при децата. Моля за съдействие- не мога да преценя какви са оптималните стойности при момиченца.
Благодаря за отделеното време и споделени опит Flowers Hibiscus

Последна редакция: чт, 10 мар 2022, 15:11 от volena123

# 132
И аз се нареждам с молба за разчитане на резултати - изследването е на 5 ден от МЦ. Преди първата ми бременност имам спомен, че съотношението FSH/LH показва дали ще има овулация, или не, но не помня колко трябва да бъде то..
По принцип имам проблем точно с овулацията.

# 133
На първа страница подробно е написано кога какви изследвания се правят. Тези, които сте пуснали е добре да се правят на 3-ти ден от МЦ. Тогава съотношението FSH:LH трябва да е 1:1. Но нека и Денис да каже...
И аз се нареждам с молба за разчитане на резултати - изследването е на 5 ден от МЦ. Преди първата ми бременност имам спомен, че съотношението FSH/LH показва дали ще има овулация, или не, но не помня колко трябва да бъде то..

# 134
На първа страница подробно е написано кога какви изследвания се правят. Тези, които сте пуснали е добре да се правят на 3-ти ден от МЦ. Тогава съотношението FSH:LH трябва да е 1:1. Но нека и Денис да каже...

В клиниката, която съм посещавала преди първата бременност, бяха казали 3-5 ден на МЦ и предните дни просто нямаше на кого да оставя детето и затова реших, че не е проблем, явно ще повторя изследванията следващия месец.. а ми се искаше МЦ да няма тогава Sad

Общи условия

Активация на акаунт