Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 48 744
  • 734
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Здравейте, може ли коментар относно изследването ми Simple Smile Благодаря. На 3-ти ден от цикъла

# 136
  • София
И аз се нареждам с молба за разчитане на резултати - изследването е на 5 ден от МЦ. Преди първата ми бременност имам спомен, че съотношението FSH/LH показва дали ще има овулация, или не, но не помня колко трябва да бъде то..
Скрит текст:
По принцип имам проблем точно с овулацията.
Съотношението ФСХ:ЛХ трябва да е 1:1, точно на 3 ден от МЦ, при нормален МЦ, с редовна О. и без никакви проблеми с тях.
Ако има някакво отклонение, от това съотношение ( заедно с Е2), показва някакви проблеми с О.и със самия МЦ. Какви?! - зависи от отклоненията при трите хормона (тълкуват се заедно).

ЛХ и Е2 са високи - може да показват или по-ранна О. ( защото са изследвани на 5 ден от МЦ) или проблем с О. - напр. да има ПКЯ/СПКЯ.
Може да има и киста, напр. лутеинова, но която не нараства.

ТСХ е добре, но само той не е достатъчен да се направи извод, че всичко с функцията на ЩЖ е наред - трябва да се изследва заедно с Т3 и Т4
Другите хормони са добре.

Здравейте, може ли коментар относно изследването ми Simple Smile Благодаря. На 3-ти ден от цикъла
Скрит текст:
Добре са.
ФСХ и Е2 са високи - може да е от годините, ако си над 35г.,напр
Ако не си - Е2 може да е висок от някои андрогени, висок Инсулин...може да има и ЗФ/киста, но в регрес

# 137
Здравей, denis, моля, при възможност от твоя страна, за коментар.

В миналата тема ми помогна в тълкуването на изследвания и слагам публикациите по този повод в скрития текст. През декември са правени изследванията.
Скрит текст:
Цитат
Здравей, denis!
Моля за коментар на изследванията по-долу, правени са на 4 ден от цикъла.
Момичето е на 19 години, с много болезенена менструация, от няколко години е с акне. В продължение на 15 месеца е приемала контрацептив Белара 21+7. Също така е приемала и Инофолик и Мега фолат за около месец.

Изследванията са правени след месец и половина почивка от контрацептива.

А това е твоят коментар
Цитат
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи - показват ПКЯ.
Тестостеронът е висок... той може да е причина за ПКЯ ... а той се повишава от ТСХ, Пролактин, Инсулин ( ако е с ИР).... и т.н.
Проверете всички други андрогени ( Андростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ) ... и за дефицити - цинк, мед, селен...

ПП. Само да вметна, че ако проблема е ИР и висок Инсулин и от там нивата на тестостерона да са високи - ако затова е приеман и ОК, то той  (ОК) няма да помогне много, защото ще потиска андрогените, но високият Инсулин ще ги провокира и повишава. Правилния подход е режим на хранене и контрол на КЗ и Инсулин.

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.

Лекарят е предписал Диане 35 за период от три месеца. Момичето не е започнало прием, защото е решило да пусне наново изследвания в точния ден от цикъла и да добави препоръчаните от теб.
И ето какви са резултатите - половите хормони са правени на 3-ти ден от цикъла.
Мед, цинк и селен, както и захар/инсулин са изследвани две седмици след прекаран ковид.

Скрит текст:

Последна редакция: пт, 11 мар 2022, 10:59 от Impatiens

# 138
  • София
Здравей, denis, моля, при възможност от твоя страна, за коментар.
Скрит текст:
В миналата тема ми помогна в тълкуването на изследвания и слагам публикациите по този повод в скрития текст. През декември са правени изследванията.
Скрит текст:
Цитат
Здравей, denis!
Моля за коментар на изследванията по-долу, правени са на 4 ден от цикъла.
Момичето е на 19 години, с много болезенена менструация, от няколко години е с акне. В продължение на 15 месеца е приемала контрацептив Белара 21+7. Също така е приемала и Инофолик и Мега фолат за около месец.

Изследванията са правени след месец и половина почивка от контрацептива.

А това е твоят коментар
Цитат
Здравей!
ЛХ и Е2 са високи - показват ПКЯ.
Тестостеронът е висок... той може да е причина за ПКЯ ... а той се повишава от ТСХ, Пролактин, Инсулин ( ако е с ИР).... и т.н.
Проверете всички други андрогени ( Андростендион, ДХЕА, 17ОН Прогестерон / на 3 ден от МЦ) ... и за дефицити - цинк, мед, селен...

ПП. Само да вметна, че ако проблема е ИР и висок Инсулин и от там нивата на тестостерона да са високи - ако затова е приеман и ОК, то той  (ОК) няма да помогне много, защото ще потиска андрогените, но високият Инсулин ще ги провокира и повишава. Правилния подход е режим на хранене и контрол на КЗ и Инсулин.

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря.

Лекарят е предписал Диане 35 за период от три месеца. Момичето не е започнало прием, защото е решило да пусне наново изследвания в точния ден от цикъла и да добави препоръчаните от теб.
И ето какви са резултатите - половите хормони са правени на 3-ти ден от цикъла.
Мед, цинк и селен, както и захар/инсулин са изследвани две седмици след прекаран ковид.

Скрит текст:

Здравей!
ФСХ е висок, Е2 също - показват, че нещо пречи на яйчниците, може да има ЗФ напр. ( често се среща при ПКЯ... не е страшно)
Тестостеронът е малко висок, ДХЕА и 17ОН прогестерон са високи - лекар (Ендокринолог) трябва да прецени, дали проблема е в НбЖ или в яйчниците?!
Има вероятност, причината, за по-високите нива на андрогените,  да е и в ИР - постоянно високият инсулин също ги повишава. С подходящ начин на хранене, спорт, добавки, медикамент - може да опита да им повлияе.
Приемът на ОК няма да навреди ( в случая), но няма да я излекува, защото той само изкуствено ще потиска андрогените, без да влияе на първопричината... а тя може да е или НбЖ и/или ИР.
Проверете и ЩЖ  (ТСХ, Т3 и Т4) - защото, ако има Хипофункция на ЩЖ, трудно ще контролира ИР.
Високият Инсулин на гладно показва, че не се храни правилно - трябва да приема повече протеин, по-малко мазнини и въглехидрати.
Има дефицит на цинк, добре е да приема Цинк+Мед, защото и медта е ниска, а от цинка тя още ще падне.
Селенът е добре.
Може да проверите за всички възможни други дефицити - вкл. желязо, феритин, вит.Д ... ти си наясно с тях, да не ги изброявам ... защото при тези отклонения, които има е много вероятно, да има и други дефицити.

Не се притеснявайте - всичко това се коригира и лесно се контролира... и ако го направи, ще има само ползи - хубаво тяло, коса, кожа, настроение, тонус, енергия, ще учи и запаметява по-лесно, по-спокоен сън и бодрост след сън и т.н.

# 139
Здравей, denis, за първи път си пускам изследване с цел да разбера дали е имало успешна овулация.. Положителен тест за О - 03.03. На 04.03 вече избледняваше..

Резултатът ми от теста днес (пуснах го преди час) 67.5 nmol/l.

Това са референтните стойности:

I. фоликуларна фаза 1.18 - 4.83; II.
лутеална фаза 16.40 - 59.02; III. менопауза - 2.48; IV. Бременност първи триместър 39.80 - 104.00; V. Бременност втори триместър 49.00 - 442.00; VI. Бременност трети триместър 32.10 - 811.00;

Моля за помощ с тълкуването на резултата, когато ти е удобно.. Доста е завишен, това нормално ли е?

# 140
  • София
Здравей, denis, за първи път си пускам изследване с цел да разбера дали е имало успешна овулация.. Положителен
Скрит текст:
тест за О - 03.03. На 04.03 вече избледняваше..

Резултатът ми от теста днес (пуснах го преди час) 67.5 nmol/l.

Това са референтните стойности:

I. фоликуларна фаза 1.18 - 4.83; II.
лутеална фаза 16.40 - 59.02; III. менопауза - 2.48; IV. Бременност първи триместър 39.80 - 104.00; V. Бременност втори триместър 49.00 - 442.00; VI. Бременност трети триместър 32.10 - 811.00;

Моля за помощ с тълкуването на резултата, когато ти е удобно.. Доста е завишен, това нормално ли е?
Здравей!
Прогестеронът е супер. Hормално е -  показва, че е имало О. и че ЖТ функционира много добре.
Дано да е станало Peace

# 141
Здравейте, някой може ли да ми разчете тези резултати ? За влагалищен секрет и цитонамазка. Благодаря

# 142
  • София
Здравейте, някой може ли да ми разчете тези резултати ? За влагалищен секрет и цитонамазка. Благодаря
Скрит текст:

Здравей!
Имаш няколко вида патогени ( Коки, Трихоманас вагиналис, Гарднерела......най-общо БВ) и респ. възпаление на маточната шийка и канала на маточната шийка (ендоцервицит)
Имаш и Гарднерела - тя напада, когато Имунната с-ма е по-слаба.
Това обаче, може да показва, че може да има и някакви други патогени - напр. Хламидия трахоматис, Мико- и Урея плазми - желателно е да се направят и тези изследвания... защото, ако те са отдавна може и да не се засичат от МБ изследване ... защото Хламидията напр. е възходяща инфекция ( първо е във влагалището /шийката на матката, след това в матката, ... след това отива в тръбите и т.н.)
За ЦН - имаш PAP II B ... може да е от самото възпаление, но за всеки случай си я следи - на 6 или 12 месеца.
За мен PAP II винаги е малко притеснително, каквото и да казват някои АГ ... дори и да няма нищо, трябва по-често да се следи.

Не се притеснявай - всичко това се лекува ... и се лекувате и двамата и без секс докато трае лечението... защото ако не се излекува този Ендоцервицит става хроничен  и още по-трудно се лекува.
Направи си тест за ИР... защото тя,  може да е причина, постоянно да предоставяш среда, за по-голяма част от тези патогени... и се получава един омагьосан кръг, от който няма излизане.

# 143
Позволявам си да се самоцитирам, не получих отговор.
Здравей, Денис. Може ли коментар?

# 144
  • София
Позволявам си да се самоцитирам, не получих отговор.
Скрит текст:
Здравей, Денис. Може ли коментар?
Здравей!
Имаш ИР и е желателно да се направи обременяване с глюкоза, за да се види, до какви нива ти скача инсулина.
Не е страшно, с малко воля и постоянство лесно се контролира... най-малкото което е, че те задължава да се храниш правилно и само с полезни за теб храни Simple Smile +  всичко ползи от това, + бонуса, че няма да ти се отключат други здравословни проблеми... и т.н.

# 145
Благодаря за коментара, Денис! Аз уж се храня здравословно, нямам наднормено тегло, но имам поликистозни яйчници. На какви храни трябва да наблегна при инсулинорезистентност?

# 146
И аз се включвам с  въпрос за ИР- при каква стойност на Хома индекс може да се говори за индикация- според лабораториите е 2.5, но тук е значително по-нисък?

Последна редакция: сб, 12 мар 2022, 16:13 от mexicana___

# 147
Аз лично забелязвам,че ИР се казва на всяка направила изследване на глюкоза и инсулин… 1.9 хома индекс не е ИР и това от лекар го знам. Над 2,5 както е в реф стойности има ИР.

# 148
И аз се включвам с  въпрос за ИР- при каква стойност на Хома индекс може да се говори за индикация- според лабораториите е 2.5, но тук е значително по-нисък?
За съжаление HOMA не винаги хваща ИР. И така може да я прескочиш и директно да се събудиш в диабета. Тогава какво ти е казал някога лекар изобщо няма да ти помогне, защо се оказваш с тежко хронично нелечимо за медицината заболяване. Инсулинът на гладно не трябва да е толкова висок. На такъв етап може да се направи много без кой знае какви усилия.

# 149
Аз лично забелязвам,че ИР се казва на всяка направила изследване на глюкоза и инсулин… 1.9 хома индекс не е ИР и това от лекар го знам. Над 2,5 както е в реф стойности има ИР.

Това не е достатъчно да се определи дали си с ИР. Инсулин 8 на гладно, както е в случая, не е ОК.
Единствено обременяване с глюкоза и изследване на инсулин (не само глюкоза) могат да дадат ядна картина.
Диагнозата не се намира само в едни референтни граници, това не е сериозно да се твърди.

Общи условия

Активация на акаунт