Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 48 747
  • 734
  •   1
Отговори
# 150
По време на втората ми бременност в 5-та седмица и на мен ми излезе инсулин на гладно 8 и на 2-ри час 82. Но хома индекс беше 1.5 и моята ендокриноложка каза,че нямам ИР,впоследствие разбрах,че инсулин по време на бременност не е обективен. Това беше октомври 2019,но мен все си ме глождеше нещо и си пуснах изследвания и вчера бях на лекар. Потвърдиха ми ИР ,разбира се,при стойност на инсулин на гладно 15.6, кръвна захар 4.65,но ми каза 6 месеца да съм на режим хранителен и двигателен и ако не се повлияя от него тогава лекарство. Каза,че движението лекува 50 процента,а хапчетата само 10,вярно ли е не знам,но се мотивирах. Написа ми какво да пусна след 6 месеца и изрично няколко пъти попитах да правя ли обременяване,каза не,че при мен нещата са ясни,че не покривам всички критерии за метаболитен синдром,каквото и да значи това,явно е добре. Всеки лекар очевидно подхожда по различен начин, стискам палци на всички да се справят с ИР.😚

# 151
И аз ще си позволя да се цитирам, защото не получих отговор.

Здравей, Денис. Може ли мнение и за моите резултати.
Правени са на 5 ден от МЦ, в момента имам задържан фоликул.
Благодаря предварително.

# 152
Здравейте!
И аз се обръщам отново към Денис за помощ Relaxed
Здравей, Денис!
И аз моля за разяснение и насоки по изследвания, но става въпрос за двете ми деца. Тъй като ми поставиха диагноза надбъбречна хиперплазия заради висок 17ОН прогестерон + Хашимото+ Хипофункция реших да проверя как са нещата при децата. Моля за съдействие- не мога да преценя какви са оптималните стойности при момиченца.
Благодаря за отделеното време и споделени опит Flowers Hibiscus

# 153
Пуснах си изследвания за ИР и някои витамини . Denis, би ли ми помогнала с разчитането на резултатите? Преди да си пусна изследванията за ИР имах час за гинеколог за цитонамазка и той ми предписа Фемикур Н за понижаване на пролактина и витамин Д 400 IU заради недостига .

Може ли да ми помогнете и с моите резултати?
Скрит текст:

Дойде ми в четвъртък, а изследванията са правени понеделник сутринта . ( Пети ден от МЦ ). На 29 съм и имам много гадно хормонално акне .

Преди няколко години пак си правих подобни изследвания и тогава резултатите ми бяха следните:

Хормоните на ЩЖ - отново си показват, че си с Хипофункция.
Пролактинът е висок - може да е от ЩЖ или ако скоро си била болна, защото СРП е висок... или сега се разболяваш или си била болна?!
Имаш много сериозен дефицит на вит. Д - трябва да го приемаш.
От старите изследвания - имаш ИР и съм те посъветвала да следиш андрогените - те са  една от основните причина за акнето. При новите изследвания имаш само тестостерон - който е добре, но не е ясно какви са нивата на другите андрогени?!
Провери цинк, мед и селен - те имат отношение към андрогените.
[/quote]

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 06:31 от u4eto

# 154
  • Варна
Здравейте момичета Simple Smile Преди два дена имах положителен тест за бременност и днес пуснах малко хормони, които знам че са ми проблемни. На ендокринолог съм след няколко дена чак.
Ft3 5.16 (3.10-6.80)
Ft4 18.63 (12-22)
Tsh 3.13 (0.27-4.20)
Прогестерон 64.72 (35-141)
Естрадиол 1002 (789-15 781)
ЧХГ + бета (серум) 642 (217-7 138)
По принцип съм с хипофункция на ЩЖ и СПКЯ, но в момента не пия никакви лекарства. Притеснявам се и че прогестеронът не е много висок. ПРМ беше на 10.02., така че трябва да съм средата на пета седмица.

# 155
Здравейте момичета Simple Smile Преди два дена имах положителен тест за бременност и днес пуснах малко хормони, които знам че са ми проблемни. На ендокринолог съм след няколко дена чак.
Ft3 5.16 (3.10-6.80)
Ft4 18.63 (12-22)
Tsh 3.13 (0.27-4.20)
Прогестерон 64.72 (35-141)
Естрадиол 1002 (789-15 781)
ЧХГ + бета (серум) 642 (217-7 138)
По принцип съм с хипофункция на ЩЖ и СПКЯ, но в момента не пия никакви лекарства. Притеснявам се и че прогестеронът не е много висок. ПРМ беше на 10.02., така че трябва да съм средата на пета седмица.

Честито и леко бременеене. Прогестеронът е   добър за този срок, просто го следи, предполагам АГ ще  назначи ако е необходимо по-натам. ЧхГ също е добре, може би ще ви назначат хормони  за сваляне на ТСХ, защото е добре да е под 2/ 2,5.

Последна редакция: пн, 14 мар 2022, 14:44 от mexicana___

# 156
Аз лично забелязвам,че ИР се казва на всяка направила изследване на глюкоза и инсулин… 1.9 хома индекс не е ИР и това от лекар го знам. Над 2,5 както е в реф стойности има ИР.

Това не е достатъчно да се определи дали си с ИР. Инсулин 8 на гладно, както е в случая, не е ОК.
Единствено обременяване с глюкоза и изследване на инсулин (не само глюкоза) могат да дадат ядна картина.
Диагнозата не се намира само в едни референтни граници, това не е сериозно да се твърди.

Стана ми интересно - колко според вас е нормален инсулин на гладно? И не съм съгласна за ХОМА индекса - точно това е определящото като съотношение между глюкоза и инсулин. А не забелязвате ли, че тук няма жена, на която да е казано - ок си. На всички им се казва ИР! Няма изключения! Тя може да е с КЗ 4,5 и пак е болна за вас! Аз пък смятам, че това е несериозно.

# 157
Денис, с положителен тест за ову на 09.03 (тест лента) на 16.03 или на 17.03 е правилно да пусна прогестерон и естрадиол?

Сутрин на гладно ли се изследват двете

# 158
Малко странен въпрос, но знаете ли дали Биотин води до повишаване на Естрадиола?
Имам нисък естрадиол и приемах 3 месеца див ям и ми е станал по-нисък, сега ми предписаха Прим ойл.

# 159
Здравейте, моля за мнение на резултатите ми. Направени на 7 ден след О (засечена с + тест за ову на 09.03)

Как са Е и Прогестерон? И каква може да е причината да не мога да сваля ТСХ, въпреки корекции в дозата на еутирокса. В момента съм 1 ден 50мг, 1 ден 75 мг..... взимам мерки за щитовидната от години... и все е високо ТСХ

# 160
  • София
Здравейте, моля за мнение на резултатите ми. Направени на 7 ден след О (засечена с + тест за ову на 09.03)
Скрит текст:

Как са Е и Прогестерон? И каква може да е причината да не мога да сваля ТСХ, въпреки корекции в дозата на еутирокса. В момента съм 1 ден 50мг, 1 ден 75 мг..... взимам мерки за щитовидната от години... и все е високо ТСХ
Здравей!
ТСХ е висок, но Т4 показва че дозата може да се повиши - това трябва да се обсъди с лекаря... потърси и второ мнение, защото това редуване на дози и то с толкова голяма разлика ( 25мкг) стресира ЩЖ.
Провери и за всички възможни дефицити - Биотин, В12, желязо, Феритин, вит.Д, цинк, селен, мед... и т.н.  те имат отношение към правилната/нормална функция на ЩЖ. Преразгледай и храненето си

Прогестеронът е нисък - имало е О., но нещо не е както трябва?! Може да не са изследвани точно на 7-ми ден след О.
Ако Пролактинът е висок ( защото си с по-висок ТСХ) - може да потиска синтеза на Прогестерон.
Е2 е добре, не показва да е ЛУФ или да има киста, ЗФ?! .. но е добре да те видят и на УЗ и лекар (АГ) да прецени какво се случва.

# 161
Здравейте, трябва да пусна изследване за ИР и Пролактин, но имам болки в гърлото и кашлица.Имате ли идея дали ще повлияе на резултатите?

# 162
  • София
Здравейте, трябва да пусна изследване за ИР и Пролактин, но имам болки в гърлото и кашлица.Имате ли идея дали ще повлияе на резултатите?
Направи ги когато си здрава Peace

# 163
Направи ги когато си здрава Peace
[/quot
Благодаря, Денис 🌸

# 164
Здравейте!                                                                                                                                                                                         
Копирам отново въпроса си с молба към Денис за тълкуване на резулатати на момичета на 6 и 7 г.
Flowers Bouquet

Скрит текст:
Здравей, Денис!
И аз моля за разяснение и насоки по изследвания, но става въпрос за двете ми деца. Тъй като ми поставиха диагноза надбъбречна хиперплазия заради висок 17ОН прогестерон + Хашимото+ Хипофункция реших да проверя как са нещата при децата. Моля за съдействие- не мога да преценя какви са оптималните стойности при момиченца.
Благодаря за отделеното време и споделени опит Flowers Hibiscus

Общи условия

Активация на акаунт