Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 895
  • 734
  •   1
Отговори
# 90
За ИР кои са основните изследвания които се правят?

# 91
Натоварване с глюкоза с трикратно изследване на захар и инсулин. В лабораторията непременно потвърдете, че ви пускат и инсулин, защото на много места натоварват с глюкоза и после изследват само кръвна захар, което е безумно.

Денис, благодаря ти за отговора на съобщението ми!

# 92
Натоварване с глюкоза с трикратно изследване на захар и инсулин. В лабораторията непременно потвърдете, че ви пускат и инсулин, защото на много места натоварват с глюкоза и после изследват само кръвна захар, което е безумно.

Денис, благодаря ти за отговора на съобщението ми!
Благодаря за отговорите, хубаво е че ви има тук!
Само да попитам последния път имах кетони в урината, те показател ли са за проблеми с инсулина?
Също ми излезе резултата 17 OH progesterone.
0,92 при реф. Стойности фол. фаза 0.32-0.81

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 14:38 от Loveeeee

# 93
Здравейте! Може ли мнение за тези резултати изследванията са правени на 4 ден от менструацията

Последна редакция: пн, 28 фев 2022, 18:46 от Malinka979

# 94
Може ли да ми помогнете и с моите резултати?

Дойде ми в четвъртък, а изследванията са правени понеделник сутринта . ( Пети ден от МЦ ). На 29 съм и имам много гадно хормонално акне .

Преди няколко години пак си правих подобни изследвания и тогава резултатите ми бяха следните:

# 95
  • София
Здравейте! Може ли мнение
Скрит текст:
за тези резултати изследванията са правени на 4 ден от менструацията

Здравей!
Тези изследвания се правят точно на 3 ден от МЦ или на 2-ри, за да са максимално обективни... това само като информация - да си го знаеш.
ЛХ и Е2 са високи и показват, че си с ПКЯ - проявена или не, вижда се на УЗ.
При ПКЯ - може да си има, от време на време О.,  ... и дори и да се зачене.
Проблемът е, че тя се причинява от хормонален дисбаланс при някои хормони ( Пролактин, Инсулин,  ТСХ, Андрогените...), които носят риск при бременност, а в дългосрочен план се изчерпва ЯР ... защото вместо да се образува всеки МЦ по един ДФ, + 5-6 броя примордиални фоликули, които подпомагат правилното развитие на ДФ, се образуват 4-5 пъти повече фоликули. ... а яйцеклетките при жената са заложени ( като брой и кач-во) още с раждането. И ако в най-ранна детеродна възраст се развиват най-хубавите и кач-вени фоликули, то с напредване на възрастта ( репродуктивното остаряване), поради изчерпване на хубавите, се развиват тези, които са с по-малък репродуктивен потенциал/шанс за развитие и не толкова кач-вени - грубо казано.... и показател за това са АМХ и Инхибин В.
При ПКЯ не са проблем толкова кистите, а хормоните, които причиняват това.
Кистата - този МЦ я има,  другия може да е изчезнала Simple Smile
Или който иска се лекува, който не иска - поема риска. Simple Smile

Написаното не го приемай много лично - просто понякога ми се пише и обяснява повече и когато пиша коментар  + някакви обяснения/разсъждения/изводи..., е за всички, които четат.

Може ли да ми помогнете и с моите резултати?
Скрит текст:

Дойде ми в четвъртък, а изследванията са правени понеделник сутринта . ( Пети ден от МЦ ). На 29 съм и имам много гадно хормонално акне .

Преди няколко години пак си правих подобни изследвания и тогава резултатите ми бяха следните:

Хормоните на ЩЖ - отново си показват, че си с Хипофункция.
Пролактинът е висок - може да е от ЩЖ или ако скоро си била болна, защото СРП е висок... или сега се разболяваш или си била болна?!
Имаш много сериозен дефицит на вит. Д - трябва да го приемаш.
От старите изследвания - имаш ИР и съм те посъветвала да следиш андрогените - те са  една от основните причина за акнето. При новите изследвания имаш само тестостерон - който е добре, но не е ясно какви са нивата на другите андрогени?!
Провери цинк, мед и селен - те имат отношение към андрогените.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 07:54 от denis.

# 96
Възможно ли е CRP да е висок заради хронична алергия/ ринит и т.н.

Пуснала съм си атопичен панел ( храни, плесени, акари ), за да видя горе долу към какво съм алергична и да се опитам да го избегна, но резултатите ще са готови другата седмица.

А за пролактина имам чувството, че жената не ми обясни подробно какво трябва да се направи преди изследването. Каза да поседна за 2 минути и веднага след това ми взе кръвта. Възможно ли е чесане на зърната да е показало завишен хормон (заради моите хронични алергии и атопичен дерматит понякога зърната много ме сърбят )

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 08:17 от u4eto

# 97
Денис, това, което обясняваш за ПКЯ е много интересно, благодаря! А пък на мен един от най-добрите гинеколози, при които съм имала преглед, ми обясняваше, че жените с ПКЯ влизат в менопауза много по-късно от жените без ПКЯ, виждала това и от практиката й. Не съм влизала в дискусия защо да е така, но за пациентите е ад да оцелеят сред всички тези противоречия в медицината. Само стрес се трупа.

# 98
Относно ПКЯ наскоро гледах няколко интервюта с водещи репродуктивни, единият от тях (Станулов) каза същото - жените с ПКЯ влизат в менопауза много по-късно. Същото четох и в една от книгите за добавки, забременяване и т.н, но не помня в коя тъй като аз нямам ПКЯ, просто го запомних без детайлите.

Редактирам се: тъй като ми стана интересно, разрових се в интернет, медицинска литература на английски и това, което намирам е, че жени с ПКЯ влизат е менопауза средно 2 години по-късно от жени без ПКЯ. Така че, според мен можете да се доверие на лекаря си и да бъдете спокойна. Ако ви интересува, има страшно много информация на английски, с графики, статистика и т.н. Не попаднах на информация опровергаващо казаното от вашата лекарка, но това на първо четене. Ако Денис има някаква медицинска литература доказваща обратното, ще ми е интересно да я прочета.

Последна редакция: вт, 01 мар 2022, 15:53 от Pink_Lips

# 99
По-късното влизане не е някакво предимство, а тъкмо обратното.

# 100
Защо?

Иначе не става въпрос за предимство или недостатък, а за фактология, какъв е ефектът на ПКЯ в това отношение.

# 101
Здравей,Денис.

На 20,21 и 22 правих тестове за овулация,уточнявам,че не съм видяла положителен,но тези на 20-ти и 21-ви бяха да кажем близки до +,на 22 направих вечерта и беше изцяло отрицателен. Все пак реших да пусна прогестерон и естрадиол,смятайки,че може на 22-ри сутринта да е щял да бъде положителен и излезе пак ниска стойност на прогестерон,явно и за естрадиола това е ниска стойност. Пояснявам,че са пуснати днес на обяд. Тъй като и преди ми излезе ниска стойност на прогестерон,38 n/mol, 7 дни след като АГ беше видял фоликул, който всеки момент щял да се спука, вече почвам да се притеснявам дали въобще има овулация, въпреки че АГ беше видял фоликул,и не само сега ,преди също,както и като съм ходила след овулация е виждал жълто тяло,но какво е най-добре да изследвам след преглед при аг,за да се изясни въпросът с овулацията.И ниският прогестерон винаги ли значи липса на качествена овулация или може да означава недостатъчност на жълтото тяло ,необходимо да се приема допълнително? Прикачвам резултатите.

П.С. Знам,че при ановулаторен цикъл стойността на прогестерона трябва да е много по-ниска...

Благодаря предварително!

# 102
Дъждец, аз не съм с ПКЯ, но съм много против,  когато някой във форума просто хвърли едно голословно изречение, особено след като знае, че ще внесе притеснение. В последно време засичам изключително подвеждаща и грешна информация, и съм сигурна, че е така тъй като работя в сферата и имам достъп до специалисти и доста медицинска литература. Като човек работещ с факти, е ясно, че има разнопосочна информация по много от темите. Но моля обсоновете се - на какво е базирано изречението ви?

# 103
Здравей Дениз,
Имам оплаквания (прескачане на сърцето, кратък сън, изпотяване, )
Ендокринологът твърди,че са ми "перфектни" хормоните, но аз не съм убедена,че е така. FT3 ми се струва завишено.
Ти какво мислиш?

# 104
Лекар беше казал на майка ми, че по-дълго излагане на естроген е рисково за развитие на рак. Това не означава разбира се, че ранната менопауза е ок.

Общи условия

Активация на акаунт