Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 420
  • 734
  •   1
Отговори
# 255
Здравейте,
Бременна съм в 6 г.с. и се оказа, че имам дефицит на витамин д:

Изписаха ми вигантол по 7 капки на ден и контролно изследване след 4 месеца.
Замислих се не е ли много по 7 капки на ден. Вие как мислите?
От друга страна дефицита ми е доста голям.

# 256
Не е много, все пак сте в дефицит. Профилактичната доза е 2-3 капки.
На сина ми при дефицит му изписаха даже по 8к въпреки, че е дете.

# 257
Аз съм дори по зле от теб . В 7-ма седмица на мен ми предписаха Вигантол 3 пъти в седмицата по 15 капки ..
Здравейте,
Бременна съм в 6 г.с. и се оказа, че имам дефицит на витамин д:

Изписаха ми вигантол по 7 капки на ден и контролно изследване след 4 месеца.
Замислих се не е ли много по 7 капки на ден. Вие как мислите?
От друга страна дефицита ми е доста голям.

# 258
на вас дозата ви е почти същата - по 45-50 капки седмично. Направете си контрола след 30-40 дни да видите как се движи и имайте предвид че Вигантолът не се усвоява еднакво от всеки.

# 259
Не знам защо се притесняване. С този дефицит трудно ще предозирате с вит Д и то по време на бременност, когато запасите се изчерпват много бързо. Аз от години съм на конски дози и въпреки това витаминът ми е под долна граница, но предполагам съм изключение...

# 260
  • София
Освен че съм в сериозен дефицит на витамин Д,другите неща как ви се виждат?
Скрит текст:
На еднокринолог съм за разчитане чак в края на месеца.
ТСХ е добре, но Т4 е много нисък - провери Т3 и се консултирай с Ендокринолог... може да имаш и по-високи нива на rT3?!
Имаш ИР, но спазва ли изискването да си в покой между 0, 60 и 120 мин.?! - нещо не е както трябва, двете криви доста се разминават - КЗ бързо пада, но Инсулина продължава да се отделя... на 180 мин. може да си и в Хипогликемия. Консултирай се с Ендокринолог.
Имаш дефицит на вит. Д... трябва да го приемаш заедно с К2... дори и с Калциева формула, защото тази стойност предполага, че е започнала загуба на калций от тялото.... вит. Д трябва да е около 40ng/ml, поне.
Ще чакам да споделиш какво е мнението на Ендокринолога, моля.

Ще споделя,а каква е дозата на К2 и калций в такива случаи ?
Бях в абсолютен покой по време на изследването на един стол пред лабораторията.
Направих онлайн консултация с д-р Бояджиева,ето отговора :
Скрит текст:
.    Здравейте! ОГТТ показва нормален въглехидратен толеранс, нямате инсулинова резистентност и отделяте нормално количество инсулин! Щитовидната жлеза ви работи добре! Виждам, че приемате вигантол, но нивото му е в интервала на недостатъчност! Каква доза приемате?     

# 261
  • София
Здравейте
Знам че темата е за бременни , но ако някой може нека отговори
Има ли за какво да се притеснявам при тези показатели на 16г ми син?
Т3иТ4 не са ли високи?
Проблема е ,че много му опада косата за около година и търсим проблема вече не само в преболедуване от Ковид

Благодаря предварително

# 262
  • София
*Bubble*
Ок., Благодаря, че сподели.

Здравейте
Знам че темата е за бременни , но ако някой може нека отговори
Има ли за какво да се притеснявам при тези показатели на 16г ми син?
Т3иТ4 не са ли високи?
Проблема е ,че много му опада косата за около година и търсим проблема вече не само в преболедуване от Ковид
Скрит текст:
Благодаря предварително
Здравей!   
Една от причините за косопада, може да е К19, така че нея не я отхвърляйте... според мен Simple Smile
ТСХ е добре, но Т3 е много висок -  може да е нещо моментно, да е Хиперфункция на ЩЖ, да е от прием на "нещо" - добавки, стимуланти и т.н. ..... това има отношение към косата
Тестостеронът, за тази възраст е нисък -... той също има отношение към косата ... да провери цинк, мед, селен и кортизол и пролактин ... тези два хормона имат отношение и към функцията на ЩЖ
В12 е нисък - трябва да е на горна граница... 850-880 напр.
Вит. Д е нисък - трябва да е около 50 ng/ml
Феритинът е нисък - трябва да приема желязо ... трябва да е около 150

Ще чакам да споделиш, какво е мнението на лекаря, моля
Трябва да се консултирате с Дерматолог, Ендокринолог и Андролог ... предполагам ... и Генетик, ако косопада е много сериозен ( защото това е много субективна преценка).
Дано да е нещо моментно и дано по-бързо да се оправи младежа

# 263
  • София
Много ви благодаря ....очакваме изследванията на цинк и селен да излязат до дни.
В сряда има час за ендокринолог, в четвъртък с дерматолог
Ще споделя мнението им

Последна редакция: сб, 02 апр 2022, 08:24 от vnd

# 264
Здравейте Денис,

Дали ще може да ми помогнете с тълкуването на долните резултати?
Преди месец ТСХ беше 2.88. Правя опити от 6 месеца да забременея,но без резултат. Ендокриноложката ми изписа Еутирокс 25 мг. След почти месец пуснах ТСХ ,както и допълнителните щитовидни хормони,но ТСХ се е  покачил на 3.56. На кето съм от септември,но не съм сигурна,че проблемът е в диетата,тъй като преди това никога не съм пускала ТСХ.
Благодаря ви!

# 265
  • София
Здравейте Денис,
Дали ще може да ми помогнете с тълкуването на долните резултати?
Скрит текст:
Преди месец ТСХ беше 2.88. Правя опити от 6 месеца да забременея,но без резултат. Ендокриноложката ми изписа Еутирокс 25 мг. След почти месец пуснах ТСХ ,както и допълнителните щитовидни хормони,но ТСХ се е  покачил на 3.56. На кето съм от септември,но не съм сигурна,че проблемът е в диетата,тъй като преди това никога не съм пускала ТСХ.
Благодаря ви!

Здравей!
Понякога, ЩЖ реагира малко неадекватно  на терапията - трябва ѝ време. Друга причина, ако скоро си била болна, приемани са някакви хормонални медикаменти ( за яйчникова стимулация, таймиране на О. и т.н.)
Според мен, тази доза е ниска, защото и Т3 ти е много ниско, а това е активния хормон, най-важния.
Провери за дефицити - това може да е причина за проблема в конвертирането ( Т4 в Т3) - вит. Д, феритин, желязо, трансферин, хемоглобин ( тълкуват се заедно), Биотин, В12, ФК, цинк, мед, селен...

# 266
Благодаря ти много,Денис!

Приемах профилактично 10 дни Tamiflu, тъй като детето ми бе с грип А, предписаха профилактика и на мен.
Ще пусна изследвания и на изписаните от теб минерали и витамини.(Д и Б са в абсолютна норма иначе)

# 267
  • София
Благодаря ти много,Денис!

Приемах профилактично 10 дни Tamiflu, тъй като детето ми бе с грип А, предписаха профилактика и на мен.
Ще пусна изследвания и на изписаните от теб минерали и витамини.(Д и Б са в абсолютна норма иначе)
Много е вероятно, ако си била болна, ЩЖ да е реагирала на вируса ( на грипа) и възпалението ( някъде в тялото...без значение къде точно е било, достатъчно е да е имало някакво възпаление - напр. лигавиците в областта УНГ)... а тя реагира с някакви анормални отклонения в нивата на ТСХ.
Или, ти приемаш медикамент, с точно определена доза, който от 3 трябва да го понижи на 2, но от грипа (вируса)  ТСХ вече не е 3, а е скочил на 4 и затова засичаш в контролата 3.......това само като груб пример, защото има много и различни комбинации от реакции...реакцията на ЩЖ много трудно може да се предвиди, при различни състояния и заболявания, особено ако има вече и анормална функция, за която е назначена някаква терапия ( на ЩЖ).
Или, когато сте болни си оставате на същата доза медикамент ( за ЩЖ) , защото всяка една промяна с дозата, допълнително стресира ЩЖ ... която е стресирана и от самото заболяване.
Лично мен, най-много и винаги ме е притеснявало да не " не прещракне нещо" и да отключи автоимунно заболяване , напр. Хашимото, болест на Грейвс ...
Напр. вирусите имат способността на отключват такива Ав.Им.Заболявания ... защото те са чужд протеин и тялото реагира с образуване на антитела.
Така, че винаги се лекувайте правилно и не си самоназначавайте терапии.
Браво на лекаря за предписаната профилактика Peace

# 268
@Bananovolisto, аз бях в същата ситуация. ТСХ 2.75, след прием на л-тироксин 25мг се качи над 3. Много се бях ядосала. Увеличиха ми дозата на 62.5 мг и сега е под 1. Аз изследвах щитовидната след мъртво раждане и дори по време на бременността беше 2.4. Никога преди не съм имала проблеми с нея…
Също така др Начев ми каза че е най-добре дава кръв там където се изследва, да не я пренасят, ако има възможност.

# 269
При повторно изследване на пролактина (21-ви ден) пак е със 100 над горната граница.. задължително  ли се прави ЯМР на хипофизата?

Общи условия

Активация на акаунт