Изследване на ХОРМОНИ – 24 (тема за взаимопомощ и мнения върху резултати)

• 47 373
  • 734
  •   1
Отговори
# 345
Ако намериш ендокринолог, който да забележи, че върви ИР на този етап, моля да ми дадеш контактите му на л.с. Много трудно се намират такива. Повечето влизат в час чак когато видят диабета.

# 346
  • София
Здравейте, Денис!Може ли мнение?
TSH - 1.960 (реф. 0.350 - 5.000)
Скрит текст:
FT4 - 17.02 (реф. 9.15 - 23.86)
Anti tpo /MAT/ - 7.51 (реф <34)
LH - 2.83 (реф. 2.4 - 26)
FSH - 7.09 (реф. 3 - 20)
Естрадиол - 85.2 (реф. 46 - 607)
Тестостерон - 1 (реф. 0.12 - 1.78)
Пролактин - 198.5 (реф 90 - 523)
DHEA-S - 9.3 (реф. 2.68 - 11)
Имунореактивен инсулин - 11.43 (реф. 3.21 - 16.32)
Здравей!
ФСХ е висок - може да е от годините, ако си над 35-38г. или да показва, че има нещо, което пречи на О.
Добре е да те видят и на УЗ и лекар да прецени.
Инсулинът е висок - показва ИР
Другите са добре

Скрит текст:

Здравей Денис,
Може ли коментар на тези изследвания от контрола на ЩЗ, с Хашимото съм. Благодаря!
Здравей!
Нещо не контролираш добре функцията на ЩЖ - изследванията показват, че си с Хипофункция на ЩЖ  - ТСХ висок, Т4 нисък... дозата ти е  ниска... или нещо не усвояваш медикамента ( ако не го приемаш правилно).
Хипофункцията на ЩЖ, активира Хашимотото - консултирай се с лекаря

ТСХ трябва да е под 2.0, а при опити и желание за бебе в границите 0,5-1,0 ... за да се сведе риска до минимум ( за бременността, износването и нормалното развитие на ембриона/плода)

Благодаря ти, в сряда съм на преглед при ендото.
Искам да изследвам АМХ - някакви насоки може ли - на кой ден от цикъла се пуска и май беше заедно с инхибин? Благодаря ти много. Л-тироксин взимам 75 мг сутрин 30 мин преди храна и кафе, когато вече съм станала по препоръка на лекаря.
АМХ и Инхибин В - на 3 ден от МЦ

Не приемаш правилно медикамента. Трябва да се приема сутрин рано, веднага след сън, 2 часа преди хранене и кафе.
С тази храна и кафето пречиш на усвояването му и затова и Т4 е толкова нисък при теб - не показва, че приемаш медикамент, още повече толкова висока доза.... и ТСХ си остава висок
Промени начина на прием и след 20-30 дни пусни отново контрола

# 347
Здравейте,
Да си подбутна малко изследванията и да помоля за коментар.

Глюкоза не е приемана, за 5,6 минути са изядени бонбони, кроасан и плодов сок..
ИР вижда ли се?
Благодаря предварително!

# 348
Здравей Денис на 43съм това са хормоните от днес цикъла ми дойде в неделя 16часа подготвям се за инвитрото/инсеминация още се лутам кое да направя пролактин 290/90-523/   
 Lh  5.63,Fsh 7.31,Esyradiol 276.4pmol /45-845/,testosterone 0.46/0.18-1.90/ как са хормоните според теб за старт на една от двете процедури ?

# 349
Здравейте, Денис! Много Ви моля за коментар на изследванията. На 3 ден от МЦ, аз съм на 33 години. Много благодаря!

# 350
Здравейте може ли някой да ми обясни при завишен пролактин получават ли ранни спонтанни аборти или има проблеми при самата бременност тъй като нямаме никаква други проблеми здравословно вчера бях с положителен тест за бременност днес ми дойде прогестерона е добре и ендокриноложката ми каза че единствено пролактина който ще изследвам утре може да е в основата на пробелема за задържане тъй като със забременяването нямам пробелми

# 351
  • София
Здравейте,
Скрит текст:
Да си подбутна малко изследванията и да помоля за коментар.

Глюкоза не е приемана, за 5,6 минути са изядени бонбони, кроасан и плодов сок..
ИР вижда ли се?
Благодаря предварително!
Здравей!
Според мен има ИР, но това изследване не е много обективно... защото теста трябва да е с глюкоза  (каквато е и захарта в кръвта) - това е чиста захар, която разтворена във вода навлиза бързо в кръв. с-ма. И на база единица глюкоза, през точно определени интервали се отчитат нивата на инсулина.
С прием на храна и течности, това не може да се постигне, т.е не е обективно защото храната съдържа различни макронутриенти ( протеин, мазнини)+ фибри, които влияят на скоростта на усвояване и кол-вата във времето, на различни въглехидрати (видове захари) - в плодовия сок има фруктоза - друг вид захар. Друг фактор, който влияе  са напр. различните ензими, които се отделят, за да се усвои тази храна и т.н.
По-простичко не мога да го обясня.
Консултирай се с лекар.

Здравей Денис на 43съм това са хормоните от днес
Скрит текст:
цикъла ми дойде в неделя 16часа подготвям се за инвитрото/инсеминация още се лутам кое да направя
пролактин 290/90-523/  
 Lh  5.63,
Fsh 7.31,
Esyradiol 276.4pmol /45-845/,
testosterone 0.46/0.18-1.90/
как са хормоните според теб за старт на една от двете процедури ?
Здравей!
Е2 е висок - може да има ЗФ/киста... УЗ ще покаже.
Другите са добре
За Инвитрото - лекаря преценява.

Здравейте, Денис! Много
Скрит текст:
Ви моля за коментар на изследванията. На 3 ден от МЦ, аз съм на 33 години. Много благодаря!
Здравей!
ФСХ е висок - може да е инцидент или да има киста/ЗФ... която търпи обратно развитие. Трябва да те видят на УЗ.
Другите са добре.

Здравейте може ли някой да ми обясни при завишен пролактин
Скрит текст:
получават ли ранни спонтанни аборти или има проблеми при самата бременност тъй като нямаме никаква други проблеми здравословно вчера бях с положителен тест за бременност днес ми дойде прогестерона е добре и ендокриноложката ми каза че единствено пролактина който ще изследвам утре може да е в основата на пробелема за задържане тъй като със забременяването нямам пробелми
Здравей!
Пролактинът потиска синтеза на Прогестерона ( който трябва да е на горна граница, "за да е добре").
Прогестеронът е важен както за МЛ, така и за развитието и изхранването на ембриона.
Високият пролактин не е пречка за зачеване, но е пречка за износване.
Ако има висок Пролактин, трябва да се търси причината, поради която той е висок, защото едва ли само той създава проблем за развитие на бременността.
Или той може да е висок от:
- висок ТСХ, и нисък Т4
- висок Андростендион
- висок Тестостерон
- ИР
- дефицит на вит. В6......... ако го има - тогава провери Хомоцистеин, В12, ФК
- и т.н., вероятно има и други причини, но в момента за тези се сещам Simple Smile

ТСХ трябва да е под 2.0, като идеалните граници са 0,5-1,0 .... и тук важи същото - може да се зачене с висок ТСХ, но това създава проблем при имплантация и износване ( респ. има риск от аборт)

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 18:26 от denis.

# 352
Благодаря, Денис. Разбрах нещата. Предстои консултация с ендокринолог отново, просто ми се искаше да чуя и отделни мнения, които всъщност потвърждават съмненията ни.

# 353
Здравей Денис,
 малко съм притеснена. На своя глава си направих изследвания за яйчников резерв и инхибин Б е много нисък Sad
На 33 години съм и от 1 година правим опити за бебе.
Показателите ми са:

- ФСХ - 8.9 при референтни 3.5-12.5 U/L Eclia
- Inhibin B - 21.8 - доста е нисък, въпреки, че реферемтната граница е 10-270 pg/ml, метод ELISA
- AMH - 2.08 - при референтни 0.10 -10.40 ng/ml метод elisa

Изследванията са правени на 3 ден
Ще си запиша час при лекар но исках да питам за мнения и споделен личен опит и тук

Последна редакция: вт, 19 апр 2022, 22:44 от annonymous 18

# 354
  • София
Здравей Денис,
 малко съм притеснена. На своя глава си направих изследвания за яйчников резерв и инхибин Б е много нисък
Скрит текст:
Sad
Показателите ми са:
- Inhibin B - 21.8 - доста е нисък, въпреки, че реферемтната граница е 10-270 pg/ml, метод ELISA

Ще си запиша час при лекар но исках да питам за мнения и споделен личен опит и тук
Здравей!
ФСХ е висок, а АМХ и Инхибин В са ниски и показват, че има проблем с ЯР.
Консултирай се със специалист по репр. медицина.
Шанс за зачеване винаги има, така че не бързай да се притесняваш.
Провери за всички възможни дефицити на витамини и минерали... ако ги попълниш, това повлиява добре АМХ и Инхибин В ( доказали сме го многократно)
Провери ТСХ, Т3, Т4, всички андогени, направи и тест за ИР, защото ако Инсулина е висок, влияе зле на кач-вото на яйцеклетките.
Споменавам тези неща, защото те лесно могат да се коригират ... и да си помогнеш Simple Smile

# 355
Здравей Денис,
 малко съм притеснена. На своя глава си направих изследвания за яйчников резерв и инхибин Б е много нисък
Скрит текст:
Sad
Показателите ми са:

Здравей!
Провери за всички възможни дефицити на витамини и минерали... ако ги попълниш, това повлиява добре АМХ и Инхибин В ( доказали сме го многократно)
Провери ТСХ, Т3, Т4, всички андогени, направи и тест за ИР, защото ако Инсулина е висок, влияе зле на кач-вото на яйцеклетките.
Споменавам тези неща, защото те лесно могат да се коригират ... и да си помогнеш Simple Smile

Здравей,

благодаря за отговора. ТСХ си ми е проблемно защото имам Хашимото. Опитвам се с хормон да го държа около 2 (знам, че трябва да е под 2). Дефицит на витамин Д също имам по принцип. Ще пусна излседванитя пак.

Благодаря

# 356
  • София
Скрит текст:
Здравей Денис,
Скрит текст:
Sad
Показателите ми са:

Здравей!

Здравей,

благодаря за отговора.
ТСХ си ми е проблемно защото имам Хашимото. Опитвам се с хормон да го държа около 2 (знам, че трябва да е под 2). Дефицит на витамин Д също имам по принцип. Ще пусна излседванитя пак.

Благодаря
Тогава, при теб, се получава двоен риск  - от една страна е ТСХ, от друга Пролактина.
Много е вероятно ТСХ да ти повишава Пролактина... а ТСХ може лесно да се контролира, без да се налага прием на медикамент за понижаване на Пролактина.
За ТСХ - при опити и желание за бебе, идеални граници са 0.5-1.0 до втори триместър.... при бременност, още в началото, ТСХ бързо скача, затова освен Пролактин, следи и ТСХ... за да може веднага да го коригираш.

# 357
Денис, току-що ми излезна резулатът на:

TSH   S        2.37       mIU/L     0.55 - 4.78     CLIA *
Free Т4 (fT4)   S        15.88       pmol/L     11.5 - 22.70     CLIA *

не приемам хормон, имам 2 малки възелчета и леко нарушена структура на ЩЖ, като цяло само следим... но си имам разни симптоми, косопад и т.н.,

Какво ще ме посъветваш и с какво мога да сваля ТСХ-то?
Благодаря Simple Smile

# 358
  • София
Денис, току-що ми излезна резулатът на:
Скрит текст:
TSH   S        2.37       mIU/L     0.55 - 4.78     CLIA *
Free Т4 (fT4)   S        15.88       pmol/L     11.5 - 22.70     CLIA *

не приемам хормон, имам 2 малки възелчета и леко нарушена структура на ЩЖ, като цяло само следим... но си имам разни симптоми, косопад и т.н.,

Какво ще ме посъветваш и с какво мога да сваля ТСХ-то?
Благодаря Simple Smile
Показват Хипофункция на ЩЖ.
Моят съвет е прием на медикамент, ... защото така се "мъчи" ЩЖ, не се доставя нужното кол-во хормон на всички органи и тъкани, вкл. мозъка, сърцето, метаболизма ( ако сега нямаш ИР, след време и това може да ти се появи като проблем), важен вкл. и за психиката и т.н. ..., а и може да отключиш Хашимото - Автоимунно заболяване. Косопадът е най-малкото, което се случва.
Консултирай се с Ендокринолог и ... го поразпитай за това, какво се случва с тялото, в дългосрочен план, ако ЩЖ не функционира нормално.
http://store.picbg.net/pubpic/6A/47/93e6e75424046a47.jpg

# 359
Здравейте. Трябвя да пусна АМХ за ЦАР, като днес ми е ден 1 от менструацията. Понеже док ми каза да отида на ден 2-3 са го пусна, а единствения ми шанс е да пропътувам едни 120кч в момента съм малко в чудене. Дали ще има голяма разлика ако го пусна на ден 5?
Предния от преди 6 месеца беше 0.9 и се опасявам да не падна под критичните 0.5.

Общи условия

Активация на акаунт