Тема № 25 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено"

• 29 479
  • 444
  •   1
Отговори
# 240
Важното е, че е обявен краят на мерките=краят на пандемията. Боледуващите саботьори трябва някак си да измисли МОН ли, РУО ли, да ги санкционира. Тутакси трябва да се забранят боледуванията! Едно време имаше лафа "всяка крива, успоредна на партийната права е права". Та тъй. Вече не ми остава друго освен черен хумор.

# 241
При нас пикът беше октомври-ноември. След това болни наистина  няма. Иска им се на някои хлапета , но  не.
На скоро в една друга тема си позволих да коментирам липсата на учители по основни предмети в някои училища и ме посъветваха да си огранича малко амбициите. Нямало нужда всеки ученик да получи достъп до квалифициран учител. Децата , които си имат данни ще покажат резултати и без учители.

# 242
И при нас има болни учители понякога, но винаги замества преподавател по съответния предмет. Нямам идея как го постига директорката. Девет години в училище за големия, седем за малкия. Общо 16 учебни години. За това време нито един от двамата не е имал нито един свободен час или час с учител, който не преподава съответния предмет.
Единствено се притеснявам, че директорката ни ще се пенсионира в края на тази учебна година и не знам дали ще има нов директор на същата висота.

# 243
При нас пикът беше октомври-ноември. След това болни наистина  няма. Иска им се на някои хлапета , но  не.
На скоро в една друга тема си позволих да коментирам липсата на учители по основни предмети в някои училища и ме посъветваха да си огранича малко амбициите. Нямало нужда всеки ученик да получи достъп до квалифициран учител. Децата , които си имат данни ще покажат резултати и без учители.

Уаууу, а защо тогава да има учители.. Да издават тиквите от МОН по един учебник и който чете и разбира знае, който го мързи - не знае.. А частните уроци ще ги забранят ли или ще станат водещи за достъп до квалифициран учител.
Аз много "обичам" и твърдението, че ДГ и училище не било място за възпитание, а САМО за обучение. При тази заетост с домашни и престой в училище , явно ще трябва децата до  4г каквото сме ги възпитали това да им остава.. Добре, че моето попадна на читави учители, та ги довъзпитаха .., защото признавам си от негови ангажименти  го виждаме за 2-3 часа вечер, понякога и през уикенда малко повече.

# 244
Намекът бе, че бъдещите най-, най- се познават още от люлката ...и от семейството, в което са се родили. И без много да се замислям - така си е. У нас, когато се касае за определени позиции  всичко се знае още даже преди да се е родило детето. Wink  Останалите  даже и да не опитват, понеже по произход още им е отредено да се задоволяват с каквото им бъде позволено.
 Та едва ли не какви са тези драми и претенции във всяко училище да има  истински квалифицирани  учители?! Що за наглост?!

# 245
И при нас има болни учители понякога, но винаги замества преподавател по съответния предмет. Нямам идея как го постига директорката.
Браво, но това е изключение, масовият случай е друг. Знам за елитно училище в областен град, в което непрекъснато има недостиг на учители по всякакви предмети. Директорът явно е пенкилер, защото той замества.

# 246
  • Ямбол
Има два вида директори - такива, които мислят за учениците и такива, които мислят за себе си. Вторите често поемат часове, за да вземат някой лев отгоре. Може би има и трети вид, просто некадърни или мързеливи, не им се занимава и си чакат времето до пенсия.

# 247
Да, сериозно:
Понеделник
Ден първи след седмица ДО
6 часа по програма...
3 часа свободни...
И без това изостава седмокласничката от всички познати деца с материала, но днес е пропуснала 1час Мат + 2часа ИУЧ Мат...
"Но всичко е точно"
Иначе какво трябва да значи това в поста?
Сега видях, че било черен хумор.
Е, каквото и да значи, то или ръководството не става, че не намира или не търси подходящи заместници, от които да изисква преподаване, а не само пъдарство, или просто наистина няма заместници. Но по ключови предмети в ключов клас би следвало да се направи малко повече по търсенето на заместници.
Значи:
1. И до сега доста отсъстваха учители по ключови предмети, като никога не е осигуряван адекватен заместник✌️
2. Заради отсъствията на тези учители децата изостават с материала=> занятията в школите са неползотворни => плащате индивидуални уроци
3. Дори и предишната седмица щяха да пропуснат часовете по Мат, но бяха ДО и така успяха да си ги вземат.
...
Днес отсъства и учител по ФВС, но това е просто още загубено време и трупане на умора, че да не могат и в свободното си време да учат децата 🤕
Изморих се много 🥴
Успех пожелавам с намирането на читави учители в София... Вече и по школите е всеки, който има свободно време за губене 🤬

# 248
Досега не се  е налагало, предметите при нас са специфични и при отсъствие на учител са успявали да закърпят положението със заместване.

Обаче щом занапред ще живеем все така, демек  в постоянна епидемия, ще трябва всеки директор да се подсигурява с учители, които да идват да заместват, то докато изболедуват учителите  по два-три пъти през учебната година ще си трябват.

# 249
При нас е вечен и краен недостиг, миналата година с математиката и бел беше гротескно. И да е читав нашият директор-няма. Защото и други училища от същия ранг търсят същите учители. Няма кой да замества, в някои области и градове може и да има, за София нещата са трагични.
Сал при Лиляна всичко е цветя и рози, разбрахме.....

# 250
  • София
Основно училище в София - за пети, шести и седми клас - девет учителя по математика, по един в пети и шести клас и останалите седем в седми... и всеки следващ от зле по-зле. И сега е тегав учителят (сега вече детето е в осми клас)..., но поне е един и се напасвам по него и запълвам дупки, направо къртичини... Така ми се искаше да има други алтернативи на образование (не става дума за ПО и ДО)... предстои ми първи клас с малката и съм в ужас... имам си студенти, не искам след работно време да съм учител, ако ли пък ще е така - нека децата ми да си запълват времето с полезни неща - спорт, балет, език... задължителното поне до 7 клас мога да поема...

# 251
Няма кой да замества, в някои области и градове може и да има, за София нещата са трагични.

Ами какво да кажа. Явно така е в "елитните" училища в София.
При нас простите провинциалисти няма такива проблеми.

# 252
Няма кой да замества, в някои области и градове може и да има, за София нещата са трагични.

Ами какво да кажа. Явно така е в "елитните" училища в София.
При нас простите провинциалисти няма такива проблеми.

Не схващам иронията в каква посока е.

# 253
Посоката, както винаги, е към лозата, която ражда кисело грозде.

# 254
  • Ямбол
Хаха, гроздето било кисело.
И друг път съм го обяснявала. При нас в провинцията има голяма конкуренция между училищата и се борим за ученици. Особено в гимназиите. Никой не може да си позволи да предлага ниско качество на обучение, защото после няма да има желаещи да се запишат или ще дойдат ученици, които да кажем, че биха създавали трудности и читавите ученици ще избягат.
Докато в софия е малко размито понятието елитно училище, всички виждаме кое му е елитното, но пък те си имат ученици достатъчно и много не се напъват да осигуряват най-доброто.

Общи условия

Активация на акаунт