Тема № 25 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено"

• 29 470
  • 444
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
Връщането в училище автоматично означава знания? Съмнявам се. Аз на училището за знания не разчитам. Важни са ми точно описаните качества. Тези, със служебните тройки, ще си получат служебните тройки. Това не зависи от теб. Аз говоря за онези деца, които имат причини да искат още малко да останат вкъщи, да получат подкрепа и поощрение, а не вий сега ще видите как ще ви закопая. Като труп от ковид. ПО не е пенкилер. Тройката вкъщи, няма да стане шестица в училище.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 10:46 от dazel

# 301
Именно защото ми пука за децата, не искам повече да им причиняват това. Но явно в този случай не е важно колко ще са добре децата и неразбирането идва от някои родители. Добре че повечето са на друго мнение и им пука за образованието на децата им, та държат на качествено такова.
Съпричастност и състрадание упражнено чрез страдание и то продължително към други, не е ефективно, пагубно е.
Много хубаво, че ти пука за децата. Но в една друга тема пишеше, че учителят може да изпитва учениците по начин, кайто си е решил. Вчера например един такъв учител е изпитвал 6 деца писмено, докато той предавал нов урок. Та изпитваните са два пъти прецакани. Или с едното ухо имат право да слушат новия урок, с другата част на мозъка да пишат по изпитните теми. Та това за някои загрижени учители.

# 302
Да питам ли какво са правили тези 6 деца преди да им даде учителят тест?! Това ли е начинът да се въдвори тишина, за да може да се преподава нов урок?
Няма да питам, сетих се!

# 303
  • София
Може да са отсъствали по болест децата и сега да наваксват със задължителните писмени присъствени изпитвания.

# 304
На повечето не им пука за качественото образование, Лиляна, те самите са полуграмотни от десетилетия. Говоря за големия процент, винаги има приятни изключения. Масово родителите просто искат да не си седят с децата пред компютрите, което е нормално, никой не иска, а и трябва да се работи. Ако им пукаше точно за качественото обучение, щяха да са приспособими и към дистанционното такова, да искат тестване, маски и по-строги, но кратки мерки, за да е кратък престоят на децата по къщите и екраните, но не. Родителите просто искат децата им да не са у дома.
Достатъчно стояха у дома, не мислиш ли?
А след 5 клас никой не седи с децата пред компютрите, трябва и да се работи, все пак.Толкоз за отърваването от децата. Най-лесно се отърваваме от тях чрез устройствата. Спорт, приятелства нямат значение. Пред екрана, че е най-сигурно и безопасно.
Пресолиха се нещата с тестове, мерки и маски точно при децата, най-малко засегнатите от пандемията.
Нека оттук нататък мерките засягат рисковите възрастни. Всичко останало, специално при децата е предозиране и носи повече вреда от въображаемата полза. 

И пак да повторя, никой не е забранил индивидуалната превенция. Ползвайте я, ДО, ваксини, маски, избягване на обществени места.
Някой нагоре писа за олимпиадите, моето и то е класирано на 2 кръг по два предмета, а е от тези, дето ползват училището за забавачница и развлечение. 😜

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 09:18 от Анонимен

# 305
Всеки знае собствената си, индивидуална ситуация. Приятно, лесно и уверено е да се обобщава. "Сами са си виновни" е много удобно. Всички над 70+ са с деменция, която им пречи да оценят ситуацията и да се съобразяват с нея по адекватен начин, например. Тъй и тъй са непълноценни за обществото, искат грижи, да им се плащат пенсии и пр и пр. Я "сухите съчки"- крачка напред! Я да се разчистят и да не пречат на другите! Тия дни мернах заглавие на статия за някоя си държава в западна Европа, която покрай пандемията и смъртта на много пенсионери е спестила колосална сума от пенсии и други разходи около обгрижването на възрастните хора. Хвала!
ПО не е равно на качествено, както и ДО не е синоним на ерзац. Важното е обаче да се обобщи, да е лесно и да не се затормозяваме. Просто дообобщавам насоките в обобщението, нищо повече.

# 306
Никой, никой никъде не е написал сухите съчки да се разчистват. Могат да се пазят сами или да ги пазят близките им ако сами не могат. Има достатъчно начини на превенция. Най-трудният и вредният е да се изисква пазенето им от цялото общество барабар с децата. Не може да стане, не и дългосрочно, вече дори и политиците го разбраха това, след две години мъки и социални експерименти.

ДО не работи също в дългосрочен план, доказан е спад на мотивация и работа сред мнозинството ученици. Това, че работи при единици не е достатъчен аргумент. А и щом работи при тези единици и те имат към момента избора да си останат у дома, тогава какъв точно е проблемът, не виждам такъв формулиран сред морето от възмущения.
И обобщения няма тук, има индивидуален подход за привържениците на ДО.

И на последно място, преди да сте казали, че всеобщите мерки пазят другите: не, не е така.
Ваксинацията пази само нас, маските от висок клас (прилепващи плътно по лицето и без клапи) - също. Ето мерки за лична превенция, които няма нужда да се налагат на другите, достатъчно е да ги направим за себе си.

# 307
  • Ямбол
Именно защото ми пука за децата, не искам повече да им причиняват това. Но явно в този случай не е важно колко ще са добре децата и неразбирането идва от някои родители. Добре че повечето са на друго мнение и им пука за образованието на децата им, та държат на качествено такова.
Съпричастност и състрадание упражнено чрез страдание и то продължително към други, не е ефективно, пагубно е.
Много хубаво, че ти пука за децата. Но в една друга тема пишеше, че учителят може да изпитва учениците по начин, кайто си е решил. Вчера например един такъв учител е изпитвал 6 деца писмено, докато той предавал нов урок. Та изпитваните са два пъти прецакани. Или с едното ухо имат право да слушат новия урок, с другата част на мозъка да пишат по изпитните теми. Та това за някои загрижени учители.
Тези 6 не съм ги изпитвала аз. Не знам каква е ситуацията и няма как да коментирам, защо се е стигнало до подобно изпитване, но сигурно има причина, някаква. И да, учителят така е решил, така е направил. причините може да са много - в повечето случаи - когато някой отсъства често, учителят е принуден в първия удобен момент да проведе изпитване, но и да не изостава с уроците за останалите.
Аз имам друг проблем, не мога да изпитам обективно 5 ученици, в цялото училище са само тези 5. Всъщност успях, когато всички бяха онлайн при ротация, но нещо не им харесаха оценките. Сега искат да им изпратя нови задачи. Е, няма да го направя. Да дойдат в училище и ще получат обективно оценяване. Колкото по-рано решат да направят това, толкова по-добре за тях. Ако отлагат, ще ги изпитвам накрая, върху всеки раздел.

# 308
  • София
На повечето не им пука за качественото образование...
Достатъчно стояха у дома, не мислиш ли?
А след 5 клас никой не седи с децата пред компютрите, трябва и да се работи, все пак.Толкоз за отърваването от децата. Най-лесно се отърваваме от тях чрез устройствата. Спорт, приятелства нямат значение. Пред екрана, че е най-сигурно и безопасно.
Мисля. Стояха, защото нямахме топки за нищо друго. Моето е голямо вече, девети клас, но е самостоятелно от края на трети. А спортът си върви от лятото на 2020 година с една а кратка почивка ноември месец същата година. Моето не е спирало да ходи на тренировки, спечели награда на държавно първенство и взе медал на европеско. Междувременно успя да вземе матутрите с уроци от един месец за БЕ и два по математика с 91.5 и 97 точки съответно. Влезе си в исканата езикова гимназия,  завърши осми клас с пълно шест, първия срок на девети с една петица само. Направи си приятелства по време на ПО, пътува по състезания, учи си на ДО, когато имаше и така.
Знаете ли как се тестват децата спортисти на международни състезания? Не с плюнки, но нищо им няма, изобщо не им прави впечатление, че имат други приоритети. Та ми е много смешно от воплите против плюнката в пликче, сакън да не се карантинира златцето.

# 309
....жива да не бях, ехаааа, "така е решил-така е направил" някой учител. Каквото повикало-такова се обадило е след това....
Не случайно при нас точно 11 и 12 клас отказаха да се върнат присъствено - доказано учещи деца всякак и при всякакви условия, не диванни мързели. Отношение......и поведение....

# 310
На думи много хубаво "да се спасим заедно", само че елате в нашия, а вероятно и във вашия квартал е същото,.. пенсионерите не се ваксинират, но за сметка на това целодневно са на групички по кафенета и пред магазините, маските са под брадата..
Но за да се пазят възрастните, децата стоят у дома пред монитора да учат, докато баба е на кафе, а дядо пийва биричка пред кварталния магазин..
Ние като средно поколение от една страна загубихме възрастни близки, но от друга не бива да позволяваме унищожаването на децата ни

# 311
Проблемът се вижда къде е - в обобщението и отношението. Това, че някои работи са казани непряко не значи, че не се подразбират. Щото казани пряко, звучат грубо.
Всеки постъпва според приоритетите си и е нормално да вижда нещата от собствената си камбанария. Да се отхвърля наличието и на други камбанарии обаче не е ОК. И да се обобщава, че всяка друга гледна точка е израз на някакви недотам читави емоционални и мисловни процеси.
Нагласата към дистанционните ученици "сега ще видите вие кон боб яде ли!" също не ми е ок. Останали са вкъщи не само и единствено за да тормозят, та да предизвикват такава реакция към тях.

# 312
  • София
Ра, аз лично от две камбанарии гледам. Живея в едно домакинство със 17 годишен тийн, както и със 70+ годишна баба. Притеснявам се за нея, разбира се! Направила съм каквото съм могла, както и продължаваме да я пазим, докато тийнът води активен живот. Но никога, освен в самото начало на пандемията, не съм си помисляла, че трябва да жертвам неговия живот и нужди, за сметка на нейните. Трудно е да делиш хората в домакинството, постоянно да обясняваш, че не е желателно да имат постоянни и близки контакти, но и това все някога ще свърши. Хубавото при нас е, че тя все пак има достатъчно разум, не иска такива жертви и е от хората, които са страшно рискови, но не понася да гледа младежът да седи по цял ден на компютъра и да вегетира. Радва се, когато се прибира от училище и с много емоция разказва за нещата, които са му се случили. Изпитва гордост от неговите разкази, как цял час е решавал задачи на дъската и колко добре се е представил. Не гледа новини с репортажи от болници, а гледа тенис, футбол и олимпиада... 😂
Най-големите притеснения остават за мен, както за единия - в едно отношение, така и за другия- в друго , но се опитвам да запазя здрав разум някакъв...

# 313
  • European Union
На мен също са ми груби подобни обобщения. Имам четири близки роднини над 70, и четиримата са с ваксини. Трима са с бустер, един преболедува след втора доза. Не ми е и минало през ума да обвинявам тях за ДО-то на децата ми. Нито пък да мисля, че те трябва да понесат цялата тежест.

От друга страна аз съм ваксинирана, не съм си позволила нито веднъж да сваля маска под носа, сменям си я на всеки 2 часа. Е, вече 32 дни съм зле и не се очертава подобрение. Явно моите роднини са от изключенията, аз съм от изключенията, къса клечка - какво да се прави.

# 314
Добре де, как възрастните в Европа са на 99% ваксинирани, а някои държави ги дава и на 100%. Допреди ваксините, дори допреди да мине достатъчно дълъг период и да се ваксинира по-голямата част от човечеството (и то забележете коя), допреди да се одобрят ваксини за всички училищни възрасти и аз бях от най-върлите защитници на ДО като мярка. Добре де - свобода, право на избор, тялото си е мое (както и акъла), но докога все пак?

Общи условия

Активация на акаунт