Тема № 25 - "Обучение в пандемия - дистанционно и присъствено"

• 29 472
  • 444
  •   1
Отговори
# 285
  • Ямбол
Щото пък да не би да са паднали случаите, когато децата бяха спрени.
Паднаха и още как. От над 11 000 случая дневно сега сме на 5 000.
Някъде не са спирани и пак си падат.

Съгласна съм, че единствената мярка в страната ни, която се спазва, е спирането на обучението на учениците.
Хайде стига толкова. От самолет се вижда, че който е податлив, се заразява със или без спиране на учениците.

# 286
понеже профилактиката е по-ценна от лечението, да хванем да гръмнем предварително високорисковите- да не се мъчат и да се приключва.

# 287
  • Ямбол
Високо, ниско, да се пазят както искат и както могат - да не ходят на училище, да не гходят на работа, да не пазаруват във физически магазини и т.н. да спрат всякакви контакти. Другите нека имат право да ходят на училище нормално и ефективно.

# 288
Съгласна съм с Лиляна, но да измислят начин да не задръстват отделенията. Правото на избор да не се ваксинират не им дава право да  лишават останалите от медицинска грижа поради претоварена здравна система, а децата от нормално образование и социален живот. Понеже маски знаем как се носят, това е мярка на хартия тук и само учениците спасяват пиковете. Е докога!

# 289
Кои са едните и кои са другите, че аз нещо не виждам някой да е особено защитен, макар че очевидно има и чувстващи се недосегаеми.

Хубаво би било да може да се направи така, че да рискуват само себе си, ама за съжаление няма как....

# 290
  • Пловдив
Лиляна, не това е начинът. Жалко, че в училище не го разбирате и няма как да го преподавате. Не може да преподаваш егоцентризъм. И не трябва. Когато някой моли за помощ да го подминеш и за по-сигурно да го ритнеш. Това ли е ползата от ПО. При такова училище, предпочитам липсата му. Тук не става въпрос всеки да се спасява поединично, а да се спасим заедно. Ама къде ти.....Това и да се преподава в семейството, какво се случва в училището. Честно, на моменти съм отвратена. И тези моменти стават все повече. Горделиви учители, с претенции. Следващата епидемия ще ни затрие повсеместно. Епидемията на пълната липса на емпатия и доброта.

# 291
  • София
По-напред някой писа, че мерките тръгвали да ги махат - обаче за нашата страна не виждам подобна тенденция? За в чужбина, виждам.

Не мож' махна нещо, дето никога не го е имало...

# 292
Аз лично се радвам, че от понеделник всички ще са присъствено. Ако пак се дигнат бройките, пак ще си спра децата и така. Номерът е да избутаме и тази учебна година. За образование не може изобщо да говорим. Който ходи допълнително на уроци, на школи, той учи. Масовото образование е просто скръб.

Последна редакция: пт, 18 фев 2022, 07:55 от Фран

# 293
Моите са на двата полюса.
В момента, при 12-класника кипи безсмислен труд. Нищо смислено, дремят в стаите на студа. Ръчкат учителите да работят активно и да натрупат своевременно нужните оценки. Някои ги чакат изпити след месец-два, няма време за мотаене. Ще се дипломират без да са ни събрали един път, ей така, от кумова срама, да кажат за новите дипломи поне (не, че ние не знаем, знаем комай повече и от тях). При 8-класника нещата са нормални и спокойни, вече започнаха да валят оценки. Имахме родителска среща и съм безкрайно благодарна за това, което чух.

# 294
  • Ямбол
Лиляна, не това е начинът. Жалко, че в училище не го разбирате и няма как да го преподавате. Не може да преподаваш егоцентризъм. И не трябва. Когато някой моли за помощ да го подминеш и за по-сигурно да го ритнеш. Това ли е ползата от ПО. При такова училище, предпочитам липсата му. Тук не става въпрос всеки да се спасява поединично, а да се спасим заедно. Ама къде ти.....Това и да се преподава в семейството, какво се случва в училището. Честно, на моменти съм отвратена. И тези моменти стават все повече. Горделиви учители, с претенции. Следващата епидемия ще ни затрие повсеместно. Епидемията на пълната липса на емпатия и доброта.
Може би имаш предвид някакъв сигурен начин да се спасим заедно. Преминаването на учениците в ОЕСР, обаче, не е от тях. Кой е тогава?
И още един въпрос - откъде и как разбра, че преподавам егоцентризъм?

# 295
ОЕСР даде много. Който е успял да се възползва, вместо да отрича до премала - добре дошло. Адаптивните и гъвкавите винаги са "оцеляващите".
Аз лично съм доволна, че видях лицето на образованието без маска.

# 296
  • Пловдив
Няма смисъл. Наистина няма. Ако за теб подрепа, съпричастност, разбиране на отсрещната страна, състрадателост, са думи лишени от смисъл, няма как да ти обясня за спасението заедно. Тук всеки е сам за себе си. Ковид ще си отиде след две години, писах го още преди две години. Но останалото, ще остане. То винаги е било тук, пандемията просто свали маските. И лицата, които се показаха отдолу хич не говорат добре за образованието в последните 25 години.

# 297
  • Ямбол
Именно защото ми пука за децата, не искам повече да им причиняват това. Но явно в този случай не е важно колко ще са добре децата и неразбирането идва от някои родители. Добре че повечето са на друго мнение и им пука за образованието на децата им, та държат на качествено такова.
Съпричастност и състрадание упражнено чрез страдание и то продължително към други, не е ефективно, пагубно е.

# 298
  • София
На повечето не им пука за качественото образование, Лиляна, те самите са полуграмотни от десетилетия. Говоря за големия процент, винаги има приятни изключения. Масово родителите просто искат да не си седят с децата пред компютрите, което е нормално, никой не иска, а и трябва да се работи. Ако им пукаше точно за качественото обучение, щяха да са приспособими и към дистанционното такова, да искат тестване, маски и по-строги, но кратки мерки, за да е кратък престоят на децата по къщите и екраните, но не. Родителите просто искат децата им да не са у дома.

# 299
  • София
Имаме една хубава поговорка - Помогни си сам, за да ти помогне и Господ!
Състрадание и съпричастност към кого? Към онези възрастни хора, които пълнят статистиката на починалите, които по принцип отричат вируса, които отричат ваксини и които смятат, че щом са доживели до 70+ са безсмъртни? Да, жалко за тях, но никак не мисля, че цялото общество трябва да ставаме техни заложници - да чакаме лудите да се налудуват? До кога?
Безкрайната съпричастност граничи с глупост в някои случаи.

Общи условия

Активация на акаунт