Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 47

• 21 760
  • 741
  •   1
Отговори
# 180
Направи си. Сложи си и морковчета. Миналата година цяла зима си залагах по един компотен буркан на седмица с нарязани моркови. Имам и замразен чесън пак по същата рецепта правен.

Баницата с кайма се оказа вкусотия. Изядох 2 парчета с няколко кисели краставички и чаша доматен сок. Преди малко, час след началото на храненето глюкомерът чукна 10.1. Пффф мрън

# 181
Никога не съм правила баница с кайма.
Я си дай рецептата.

# 182
Я си дай рецептата.
http://www.vkusnoteka.bg/2020/11/blog-post_14.html?m=1

Заповядай.
Аз сложих глава лук, един цял праз и към 750 грама кайма и ги задуших с маслото. А за заливката вместо мляко сложих газирана вода.

Не знам защо ми се стори сравнително безобидна. Не очаквах така да ми скочи КЗ. А и исках да направя нещо без млечни заради малката, че напоследък получава обриви.

# 183
Ще опитам, много вече ми писва без салати.
Сега съм намерила едни консерви зелен боб на Дерони, без захар и други щуротии, и това ми е гарнитурата. Чери домати, червено цвекло, пфуууу, аман и зима, и чудо. Зелени салати не проядох и това е то. Ни марули, ни рукУли ям
Аз зелени салати обичам и ям, ама то в този сезон и това не е каквото трябва да е, нито пък краставиците дето гонят цената на месото вече... Странни са ми, хич не са ми вкусни, ще им чакам сезона че да се напаса на воля. До тогава салатите са ми колкото да се каже че има. То зеле, моркови, репи, цвекла, алабаш, китайско зеле, чери домати... и май до там се изчерпвам. Плюс туршията на мама и тук-там по някоя кисела краставичка или кисело зеле, но последното е твърде ароматно да си го нося на работа за обед. Въртя каквито се сетя комбинации от горните, редувам там кога с магданоз, кога с копър че да не са ми все едни и същи и каквото - такова.
И преди да мина на режим, пак такива ми бяха опциите за зимна салата, така че тая драма не ми е от сега. Израсла съм с домашно отгледана храна и за мен това е нормалното. Сега даже е по-разнообразно отколкото докато растях. Тогава ни китайско зеле имаше наоколо, ни чери доматчета посред зима.
Мрънкам си, естествено. Но и си казвам "Натке, това са гевезелъци, рупай там каквото има край кюфтетата и не си мисли за глупости!" Grinning

# 184
Бодливите корнишони в Кауфланд са вкусни! 😄 Ама наистина бодат и са по около 4 лв/кг...Иначе поне са стегнати, хрупкави и сочни, а не меки и полужълтеещи, каквито са предимно обикновените краставици...
Fillme, следващия път можеш да хапнеш само от плънката...😃

# 185
Бодливите корнишони в Кауфланд са вкусни! 😄 Ама наистина бодат и са по около 4 лв/кг...Иначе поне са стегнати, хрупкави и сочни, а не меки и полужълтеещи, каквито са предимно обикновените краставици...
Fillme, следващия път можеш да хапнеш само от плънката...😃
Аз да кажа. че има разлика от тези в Кауфланд...по-гадни са на вкус. и същите в БИла...все си мисля, че са едни и същи, но тези на Била са някак по-вкусни......

Филми, а знае ли се от колко ти е се покачи КЗ на 10...да не би да е била по-височка преди това? Мери ли я преди хранене?

Аз снощи за пореден път експериментирах/без да искам/  Правих на малката пижамено парти в нас, и с 4 дечурлига беше лудница.....правих им ПИЦА Simple Smile))) Винаги си правя тестото сама.....с прясна мая и ръжено/пшенично брашно...съответно от горе бекон и различни кашкавали/сирена.....изкуших се.....изядох 2 малки парчета....този път и ММ имаше част от вината, че ме насърчи да я опитам/3 тави бях опекла/....както се бях зарекла да не се меря.....нямаше как.......на 1 час кЗ 7.0......на сутринта 5.3..........обаче.......изпуках от глад......изобщо не ме засити ...а не посмях да ям друго, че се увствах виновна и без това.....цяла вечер ми къркориха червата.....изобщо не си заслужаваше .....толкоз с пицата.....сигурно ще минат още 6 месеца преди да реша дали си заслужава да гладувам заради малко пица.....
Тази вечер си хапнах кротко салатката/микс зелени с морков и риба тон/ //.....ами ......това е моята храна....с нея се чувствам най-добре.......КЗ 4.9....само дето не ми се яде всеки ден салата...имам дни, в които изобщо не ми се поглеждат зеленчуци..понякога искам нещо различно.....

# 186
Аз като видя кз от 5, 8 и нагоре, веднага къркам ябълков оцет.
После бода, нормално.
Дали има общо с оцета не знам, но аз за успокоение, че само си представям какво тече из съдовете ми.

# 187
Я си дай рецептата.
http://www.vkusnoteka.bg/2020/11/blog-post_14.html?m=1

Заповядай.
Аз сложих глава лук, един цял праз и към 750 грама кайма и ги задуших с маслото. А за заливката вместо мляко сложих газирана вода.

Не знам защо ми се стори сравнително безобидна. Не очаквах така да ми скочи КЗ. А и исках да направя нещо без млечни заради малката, че напоследък получава обриви.

Мерси. Някой ден като съгрешавам ще опитам.
И султан кебапа още не съм го подхванала, пуст мързел Joy

# 188
Забравих да ви напиша, че днес сестра ми ми каза, че в центъра вече имало магазинче с кухня за хора с ИР. Тя се впечатлила от някакви бонбони и сладкиши, вътре ухаело прекрасно.
Викам и това е ганаш с млени бадеми, или кокос,, не мисли, че са някакви вкуснотии. Слагали им подсладител, жената и споделила,
че трудно ставали. Та ще ходя да видя какво предлагат. Дори ми беше странно, че тази ниша на пазара още е свободна.
А то предприемчивци вече имало.

# 189
За хора с ИР или за диабетици и хора с по-висока КЗ /преддиабет/? 😉

# 190
Това е идейно да има повече такива места.
Не че всичко бих яла, но е вариант човек като е навън и да хапне нещо и да не се притеснява.

Да помрънкам. На обед ми се счупи за пореден път кростренажора.
Няма повече да викам майстор, писна ми. Това ще е 4 оправяне, по-добре нов.
Даже и втора употреба не ми се търси.
Мъка ми е. А така се бях засилила и бум - за малко на земята.
Ми почнах силови.
Все пак видях си днес долната част на ръката. Нали от три години мъча да я прибера. В известна степен имаше резултат от гирите преди лицевите.
Резултата за 2 седмици лицеви и то не всеки ден е уникален. След месец няма да виси нищо.

# 191
Долче,]Тя си каза ИР, пък не вярвам да бърка, надувам и достатъчно главата с моя режим😀
Като седнем на кафе, моят сок  винаги е под въпрос, по - рано поне фреш пиех, сега съм на гола водица, или лимон.
Браво, Елора, аз още се мъча с тези лицеви, чак получавам мускулна покрай гръдния кош от розтягане и напъни.
Открих и едни гири на сина ми от тийн годините, та и тях ще пробвам.

# 192
Не знам, Тайс...Има хора понякога казват "ИР", но не са много наясно какво точно е това. Като заговори някой за подсладители и ставам малко мнителна...😁

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 01:32 от dolce miele

# 193
Мда, като отклоня покана да ям нещо сладко или тестено, започват да питат ама как така, защо? Казвам че имам ИР и не ми се отразяват добре. Всъщност предимно първо просто казвам че не ми се отразяват добре, ама тия хора не мирясват, явно не вярват че това нещо може да е вредно. Не че много ми се обяснява ама пък не е и срамна болест, в крайна сметка.
Отговорът в поне половината случаи: А, ама ти диабет ли имаш?
Ами не, ама понеже и не искам да имам, тия неща предимно не ги ям, благодаря все пак.

Одеве мярках в една група за ИР във ФБ - все по-често обсъждат Оземпик като "инжекции за отслабване" за хора с ИР. В потрес съм просто, това си е сериозен медикамент за контрол на КЗ при диабет тип 2, когато не става само с метформин и диета. Или ако пациентът изобщо не понася метформин, иначе понякога ги и комбинират двете.
Имахме на работа и пациент който направо каза че ще го спира като му свърши протоколът, че инсулинът си му е висок и без това и от тия инжекции се вдига още повече. Тези които са доволни са пациенти дето държат двуцифрена КЗ без него, та са я укротили с това лекарство (ако свикнат с него, че може да е неприятно доста отначало). Не съм видяла някой от тях да се е стопил де, има някои от над година на него. Всичките си имат типичната "инсулинова" фигура.
Хората искат за отслабване да се бодат, какво знаете вие... че от едни подсладители ли ще се уплашат?

# 194
Аз в повечето случаи избягвам да казвам защо не искам да ям нещо. Не съм длъжна да се обяснявам. Вече казвам, според ситуацията и колко са ми близки хората, че не мога да ям нещо /имам алергия, непоносимост/ или си взимам, но казвам, че ще си го запазя за по-късно, че сега не съм гладна...Аргументът, че съм с ИР, че ми е висока КЗ не минава- "Е, к'во толкова/нищо де, вземи си все пак...." е обичайният отговор...🤣 😃🤪 Диабетът масово на хората не им се струва пречка да се хапне нещо сладко или тесто, защото повечето хора не разбират какво всъщност означава да си диабетик, а и масово виждат диабетици да ядат такива неща...Да не говорим колко "здрави хора" познавам, които казват, че имат хубава КЗ, ок е като стойност...обаче не знаят колко точно им е била КЗ при изследвания...Щом се е вмествала в референтните, приели са, че е ок, оттам нататък не са се интересували особено, камо ли да я запомнят поне ориентировъчно...Затова на много хора им "идва" изненадващо диагнозата диабет и приемат, че "изведнъж" са станали диабетици....😬 Т.е. приемат диабета като нещо, което ги е "връхлетяло" изведнъж и на някои изобщо не им хрумва, че може би са си го докарали предимно с начина на хранене и живот (за тип 2 говоря).

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 19:38 от dolce miele

Общи условия

Активация на акаунт