Инсулинова резистентност и отслабване с НВ-ВМХ, кето - Тема 47

• 21 741
  • 741
  •   1
Отговори
# 330
Ейххххх, човек да не влезе за малко....не мога да ви насмогна....а не бива да изоставам Simple Smile))))))
Минерва.....ти ли спомена за "снахи".....че ме замисли...щом сме набори хихихихихих.....

Един бърз отчет, че днес съм все в движение....
Сутрешна КЗ 5.1, изпих едно кафе с прясно козе мляко/тук е момента да спомена, че НИКОГА няма да свикна с кафето без захар.......горчи ми якаата....дори не знам защо продължавам да го пия....../до обяд ходене на пред назад, после минах през залата за тренировка....прибрах се към 13.30ч ...направих си една хубава порция : 2 бъркани яйца с крема сирене/ за 1 път добавям крема/ и мноооого ми харесаха/ тест с йод не съм правила Simple Smile/ имам домашна телешка кайма без сол и подправки, направо метнах в тигана 3 кИфтета с малко краве масло, от горе резенче гауда.....гарнитурата няколко чери домата и сланинка нарязана......начииии яд ме е че не си снимах порцията, ама бях толкова гладна, че нямах време да мисля.......да я сложи Елора на 1 стр....да видят 'ората как се отслабва със сланина хахахаххахахаха
След тази порция КЗ 5,4......не съм я мерила преди хранене, но се ориентирам по сутрешната

# 331
Тоест при какви ориентировъчни стойности на инсулин и кръвна захар трябва да му светне червена лампа Simple Smile
Най-вече трябва да ти светне, ако имаш симптоми. Само по тези резултати, изглеждат наред нещата, но ако имаш някакви симптоми, по-вероятно е да имаш проблем въпреки резултатите на хартия.

# 332
Елора,
Скрит текст:
нашите гадинки преди време явно бяха някакви лордове, че само Фронтлайн комбо признаваха. 😆 Аз друго не купувам и пръскам през 6 месеца или когато се сетя, ако са подминали. Изобщо не си мечтая пак да имам близки срещи с гадинките...
Азара, за снахите май беше Тайс 🙂 А за кафето без захар- само така си мислиш!😜 Ще дойде момент в който ще пийнем кафе със захар и ще установил, че е някак странно на вкус, може би дори гадно! 😁 Понякога даже кафе с малко мляко може да ти се струва по-горчиво от чисто кафе...Пробвай да добавяш сметана 30% към кафето вместо мляко, да разпенваш млякото или блиндирани о бронирано кафе- все нещо може да се окаже "твоето". Тук има не един и двама, които сме се изненадали от гадния сладникав вкус на подсладеното кафе...😉
Миоки, все пак да кажа, че съм впечатлена, че някой си изследва инсулина всяка година. А мерки е хубаво да се взимат винаги преди да светне червената лампичка и да има притеснителни стойности и "на хартия".

# 333
Скирова, чак притеснително...едва ли повечето лекари ще опишат така тези резултати. Макар че се вижда тенденция за повишение с годините...По принцип, при КЗ на гладно над 5 е хубаво да се има едно на ум /според някои е даже КЗ над 4,5/. Най-общо казано, КЗ и инсулин на гладно трябва да са под 5. Това обаче не изключва да има проблем със стойностите на 60 и 120 минута. Гледа се и има ли наличие на симптоми. Аз не съм правила натоварване, защото първият ми измерен инсулин на гладно беше 15.Имаш ли някакви симптоми, които показват, че нещо не е наред?

Благодаря за отговора, dolce miele и Миоки. Ами аз всъщност не знам какви точно са симптомите. Последните 2-3 години качих около 4-5 кг които не са ми ок. Висока съм 1.57 и в момента 55 кг. За някои може да се струват нормални но аз не си се харесвам. Но ги качих постепенно с повече ядене на боклуци ако трябва да съм честна (под боклуци имайте предвид, че се поотпуснах със сладкиши) иначе тестени почти не се случва да ям. Нямам нощни изпотявания или някаква прекомерна жажда, сънят ми е ок. Реално не знам за какви симптоми трябва да следя. На почти 42 съм. Опитвам се да се храня здравословно, като под здравословно имам предвид, че не консумираме бяла захар и брашно, бял ориз в къщи, но ядем пълнозърнест хляб (при мен е ако ям течна храна тогава, в други случаи не ям хляб), картофи и ориз също ядем, но не пържени. Правя понякога домашни сладкиши с петмез и пълнъзрнесто или кокосово брашно, като съм на ясно, че това са си въглехидрати, но аз реално не съм решила да спазвам някакъв режим, защото не знам дали имам нужда. Преди пандемията спортувах повече, ходех да плувам често, но сега съм се ограничила от това и само лятото бягам и чат-пат скачам на въже. Ако трябва да обобщя се  чудя дали е възможно да имам и здравословен проблем...
С ниско кръвно съм, ако това е от значение - около 70-80 на 90-100. Прикачвам снимка на последните ми изследвания на холестерола пак декември 2021 (ако и това е от значение, защото не знам дали е Simple Smile )

Извинявам се за дългият пост....

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 17:07 от skirova

# 334
Азара, скоро ще се чудиш как си го пила със захар. Вярвай ми.
Казвам го като човек пил го с 4 лъжици бяла захар.

# 335
Андреа, разрових ти по предишни публикации и си спомних коя си. Важно е като пишеш да казваш, че си бременна, че аз бях забравила, а съветите не са еднакви при двата случая. Или са, не знам, да кажат по-запознатите.

Май ходим при един и същ ендокринолог.

Хората с повече опит да кажат какво се прави при бременни. Като гледам ядеш картофи, моркови варени, хляб ... Не знам, глад ли те гони, защо го правиш... Опитай да се засищаш с полезни мазнини - да речем вместо филия хляб 1/2 или 1 авокадо, де да знам. От мазнините ли те е страх?

Пак да похваля консервата с дроб от треска, хем е много вкусен, а после олиото го използвам за салати, поне 3 салати заливам с една консерва. Това като калории от полезни мазнини, Невена също го хвали Wink

Тайс, браво, че нямаш много кг. Което само потвърждава, че проблемът не е в наднорменото тегло, както все още много доктори твърдят.

На мен ли споменаваш, че ходим при един и същ ендокринолог?
Да, бременна съм, но въпреки това не мисля, че е нормално един час след храна да е 9.2 стойността, затова писах тук. Супата беше домашна и да имаше малко картофи вътре, но това е минимално количество. По-скоро е от хляба. До сега не ми се е случвало да ям нещо и след това е да увеличена захарта извън стандарта. Питаш ме защо си позволявам да ям някакви неща, ами защото съм в процес на изпробване кое как мени КЗ. За сега освен крем супите, броколите, хляба и още 1-2 неща, всичко друго като го ям няма проблем после. Не съм качила много кила, напротив. Освен това изобщо нямам настървен аптетит, преди да забременея бях много по-ящна. Сега общо взето трябва да се насилвам да ям. Позволявам си черен шоколад на линд 70% какао чат пат и след това пак е окей КЗ. Пробвах да си направя баница, ядох доста от нея и 1 час след това ми беше 6.00 КЗ, което мисля, че е добре. Това не значи, че ще се тъпча с баница, но 1, 2 пъти в месеца примерно да хапна. Иначе ям яко чисто месо, зеленчуци в изобилие и тук там плодове тип боровинки. Хапвам скир от лидъла, извара, кашкавал. Спя непробудно по цяла нощ, само ставам до вц и пак заспивам сладък сън,

# 336
skirova, проблеми със стави или алергии някакви да имаш? Коремче и паласки? Мазна/суха кожа въобще кожни проблеми? Сънят как е? Ментално и с нервите? Чести инфекции?

Ако нямаш симптоми и това са ти изследванията, не изглежда да имаш сериозен проблем. За теглото не мога много да кажа, за мен 4-5кг са на границата на "червената лампичка", особено ако не можеш да ги свалиш, но не е задължително да е проблем освен в собствената ти глава.

# 337
Елора, да, подсладеното кафе след време се оказва...не такова, каквото сме очаквали...😆
Скирова, ами симптомите са много и разнообразни. Вкл. и такива, които отдаваме на недоспиване, стрес, умора. Сънливост след хранене, умора, често ходене до ВЦ (не е задължително да ти прави впечатление, особено, ако пиеш по принцип повече течности), необяснимо напълняване (особено около талията), трудно или невъзможно сваляне на кг, сърцебиене и много други...

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 17:10 от dolce miele

# 338
Благодаря Ви много за отговорите. От всички изброени само заформяне на коремче вече, което аз си обяснявах с напредване на годините, но може и да не е това. Wink С две думи единствено обременяването ще ми отговори на въпроса дали има проблем или не... Явно ще трябва да се наканя да го направя....

# 339
Скрит текст:
Ейххххх, човек да не влезе за малко....не мога да ви насмогна....а не бива да изоставам Simple Smile))))))
Минерва.....ти ли спомена за "снахи".....че ме замисли...щом сме набори хихихихихих.....
Не, не съм аз Wink
Синът ми обаче е на същата възраст като твоята дъщеря.
Както казваш, ужасна възраст!

И аз мразя хлебарки и съм способна да си загубя спокойствието от присъствието им. Слава богу, в жилището, в което живея от 6 години няма - просто в мазето няма, мисля, че е, защото сме на високо, на върха на баир е... И мокро мазе нямаме. Инак навсякъде, където съм живяла, е имало.

Мелатонинът го забравям, пия го ден-два-три и на четвъртия забравям.

И за да съм по темата: днес салата - айсберг /малко замествам марулата, че ми поомръзна/ + спанак + ленено семе + сусам + въпросното олио от дроб от треска, оцет, сол и риган. Този път без никакви риби /слагам или тон, или домашна 'Перла' -правихме си веднъж, или аншоа/ и маслини. И те ми омръзнаха. Мрън.
Кето хлебче с масло и сирене /брррррх/.

Обяд: пилешко с чушки и доматен сос.

Андреа, на теб, да! Четох ти публикациите назад, за да се опитам да се сетя коя си Wink

Ами ето, хляб и картофи си яла. А преди седмици, като говореше тук за супите, ти казаха, че явно за теб картоф и морков в супа не е добре.

Със супите съм пушка, много ги обичам и картоф, ориз и всякакви въглехидрати махнах веднага без проблеми. По същия начин си правиш супата, както преди, но махаш ВХ. Вкусът не страда, не се безпокой. Това пък е най-лесното.

Пробвай и кето хлебчето в микровълнова /кой го казва, на мен не ми се получава, но ще моля ММ да ме учи/, с което замени пълнозърнестото - и го прави с кокосово брашно, а не с бадемовото. Бадемовото се яде веднъж месечно. Всъщност за кокосовото не знам, аз гледам да ограничавам до да речем 1нъж седмично.

Последна редакция: ср, 09 фев 2022, 17:19 от Минерва

# 340
Меглюкона е 9,45 лв,взех го от Марешки.
Тук за всичко винаги са ми искали рецепта.По кварталните аптеки понякога си позволяват да дадат и без.Аз съм свикнала и си имам рецепти за всичко,което ми трябва.
Реално не съм си и помисляла да взема друго лекарство без да съм се консултирала с лекар,в една аптека също ми предложиха аналог,но дори не ги изслушах да чуя кой ще ми предложат.
Между другото аз преди да разбера за болестта, пиех кафето с мед,мляко и канела.Ако се случи да няма мед,не пия кафе,защото сложа ли захар вкуса е отвратителен,не мога да го преглътна,а преди го пиех с мнооого захар. 😊
Чета,че слагате сметана животинска,но като гледам етикета пак е с доста въглехидрати.Не вдига толкова инсулина ли,че я предлагате? Аз все още слагам мляко.

# 341
Сметаната има по-малко ВХ от млякото. Все пак зависи за каква сметана говориш де.

# 342
Аз досега не съм купувала такава жив. сметана. Все ги гледам, все растителни мазнини  и подминавам.
Само в лидл най-сетне я открих, ама не ми се готвеше нищо със сметана и не взех.

# 343
Това растителното не е сметана, а някакъв крем ще ме прощават както и растителните "млека" нямат нищо общо с млякото. Сметана само животинска и без захар - заквасена и обикновена за готвене.

# 344
Аз обикновено взимам заквасена като готвя някакви неща.
Но готварска животинска не съм.
Някой ден ще опитам.
Чета си етикетите аз. И в кауфланд последния път всички сметани за готвене си бяха с растителни глупости.
Въпреки, че отпред с големи букви пише уж животинска. А отзад друго.

Общи условия

Активация на акаунт