Отпуск при непълен работен ден

• 1 131
  • 12
  •   1
Отговори
  • София
Здравейте. Питането ми е свързано с годишния отпуск по безсрочен трудов договор при непълен работен ден от 2 часа/дневно. Прочетох, как се изчислява големината на отпуска и че е пропорционална на трудовия стаж - т.е. при 2 часа на ден, годишната отпуска е 5 дни. Това, което ме притеснява, е че в договора има такъв ред:

РАЗМЕР НА ОСНОВНИЯ ПЛАТЕН ГОДИШЕН ОТПУСК - 20 РАБОТНИ ДНИ.

Как да го тълкувам? Реалният отпуск е както е направен записът - 20 дни за година или трябва да се редуцира до 1/4 от тези 20 дни (спрямо трудовия стаж)? Ако се редуцира, защо тогава възнаграждението е дадено в реална стойност?
Предварително блгодаря на всеки, който може да ми помогне да се ориентирам.

# 1
Работила съм на 4 часов работен ден като студент.
И отпуската за 1 година ми е била 20 дена.
При едната шефката ми се направи на интересна и ми написа в договора 10 дни отпуск.
Поразправях се, вадих цитати, също и казах, че се обадих в инспекцията по труда и ми оправи договора.

Ето да четеш.

https://experta.biz/site/index.php/osobenosti/30-otpusk-pri-nepalno-rabotno-vreme

Май за 2 часа може би е различно. Проучи.

# 2
  • София
Различно е при под 4 часа дневно. Четох доста, но случаите, които се обсъждат е "колко дни трябва да е отпускът" - тук нямам съмнения - минимум 5 работни дни. Въпросът е - когато в договора са вписани 20, а не 5 дни, то трябва ли тези 20 да се намаляват пропорционално или стойността е абсолютна.

# 3
Не те разбирам.
Ако в договорът ти пише, че имаш право на 20 работни дни отпуск, то са си 20 за година.
За каква пропорционалност говориш?
Може и те да не са наясно и са ти писали 20. Ми радвай се. Не го мисли.
В статията горе пише надолу, че е по-малко за 2 часа работен ден.

# 4
  • София
Да, точно това пише - 20 работни дни. Вероятно е грешка при писането.
Благодаря.

# 5
Виж сега, като ти дават - взимаш. Като те гонят - бягаш.
Щом са ти писали в договора 20 дни отпуска - мълчи си и се радвай Joy

# 6
  • София
Май-май на там отиват работите Grinning

# 7
За два часа работен ден, полагаемия годишен отпуск е 5 дни. За един час е 3 дни. Работила съм на два трудови договора - основен на 8часа и допълнителен на 2 часа. Когато си пусках отпуск за повече дни (които се полагат по основния), за разликата над 5 дни по допълнителния, пусках неплатен. Така е законово, но вече е отделен въпрос колко са грамотни тези, които са писали твоя договор.

# 8
  • София
Greene, да, за минимума от 5 работни дни по КТ знам. Питането ми е - като пише 20 работни дни в договора, значи реално са 20 работни дни, нали? Защото може платеният отпуск да е с големина по договорка между страните, стига да не е под указания в КТ.

# 9
Така е, да.

# 10
  • София
Greene, можете ли да проверите във вашия договор, колко работни дни отпуск пише - 5 или 20?

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 14:23 от Raya

# 11
Пише, че размерът на полагаемия платен годишен отпуск се определя пропорционално на времето, което се признава за трудов стаж. Без да са конкретизират брой дни.

# 12
  • София
Благодаря, Greene

Общи условия

Активация на акаунт