Американски колеж - двадесет и пета тема

• 61 605
  • 754
  •   1
Отговори
# 645
  • софия
Най съм стресната от учебниците по физика и психология. Видът им е все едно ще учат по тях поне до края на 10. клас. Но, в интерес на истината, много подробно и добре е обяснен всеки урок. Нямат много общо с българските.

# 646
  • София
По психология и физика в 9 клас ли?

# 647
  • софия
Да. И не е психология, а философия, но пак съм се отнесла 🙃
Ииии... дори не е философия, а е биология 🙃😂
Снимах. Сигурно всеки тежи 5 кг. Но и всеки урок е разчепкан като за dummies. Стига, разбира се, да има кой да чете.
Скрит текст:

Последна редакция: пн, 02 май 2022, 13:12 от zvаnchе

# 648
  • Sofia
В профил “Хуманитарни науки” в 11 и 12 клас, история и цивилизации по програмата на МОН ли се изучава?

# 649
  • София
Всички профили се изучават по програмата на МОН, като има задължителни и избираеми модули. Разлики между отделните училища може да има само в избираемите модули, защото те са по избор на учителя.

# 650
  • софия
По колко  модула на предмет са при вас, Санака?

# 651
За 9ти клас трябва да изберем някакви допълнителни часове по мат,англ,втори чужд език или бел. Това всяка година ли се избира занапред и може ли да се сменя?
Кое е добре да се избере?

# 652
  • софия
всяка година си избирате.
Моето хлапе навсякъде сложи втори чужд език.

# 653
  • София
По колко  модула на предмет са при вас, Санака?
Зависи от учебния предмет. Примерно по биология задължителните модули са общо 4 за двете години, разпределени по модул на срок. По география са 6 и т.н. И това не е само при нас - това е по учебните програми на МОН за профилирана подготовка и важи за всички. Колко и с какъв хорариум могат да бъдат избираемите модули зависи от това, дали профилиращите предмети са 3 или 4. При 4 всеки профил се изучава с 5 часа седмичен хорариум, при което за избираеми модули остава по 1 час седмично.

# 654
Голяма дилема с тези профили. Моето още се лута хуманитарен или езиков да избере. Слава Богу има още една година, за да реши.
Все си мисля, че учителите, които ще и се паднат в 10 клас ще имат ключова роля за избора и.

# 655
  • Sofia
Голяма дилема с тези профили. Моето още се лута хуманитарен или езиков да избере. Слава Богу има още една година, за да реши.
Все си мисля, че учителите, които ще и се паднат в 10 клас ще имат ключова роля за избора и.

Това означава ли, че изборът, който трябва да направят до края на 8 клас, подлежи на промяна след 10? Със статистическа цел ли карат децата да избират сега (в 8 клас)?

# 656
  • софия
Може да променя, да.

# 657
  • София
След 10-ти не, но до края на първия срок на 10-ти клас могат, но с обосновано писмо от родителя (поне моята така ми каза когато беше решила да го сменя). Доколкото разбрах се правят изключения и до края на 10-ти клас.
Учителите оказват голямо влияние разбира се. Докато беше при Ибрахими, беше решила да записва биология. После учителят се смени и идеята отшумя. После пък и беше хрумнало езиков профил да кара. Вярно - добре че искат и писмо от родителя, че иначе можеше 3 - 4 пъти да си смени мнението и накрая пак се върна в изходна позиция.
Все пак на мен като родител ми се ще да се комбинират по-свободно отделните профилиращи предмети. Например да може да се съчетае химия с физика или да има и ПП география, която да може да се съчетае с история или с биология. Дано в бъдеще се преодолеят подобни организационни пречки, т.к. чета че в някои гимназии децата си избират просто по 2 профилиращи предмета + чуждият език като такъв.

# 658
Не знам дали зависи от училището или от МОН, но аз повдигнах преди време въпроса за по-разнообразно профилиране с оглед на изискуемите във ВУЗ предмети в Нидерландия. Там пример, за специалността на дъщеря ми (биомедицина) приемаха без изпит ученици с профил физика и математика с биология и физика и математика с химия.  Моята се наложи да държи изпит по Биология, защото имаше само физика и математика до 12 кл (без химия и биология). Т.е., там, в Нидерландия правят такива комбинирани профили. От колежа нямам отговор на повдигнатия въпрос. Може да е трудно за организация или от МОН да не предвиждат такава възможност. Би било добре наистина да има повече гъвкавост.

# 659
  • София
Не знам дали зависи от училището или от МОН, но аз повдигнах преди време въпроса за по-разнообразно профилиране с оглед на изискуемите във ВУЗ предмети в Нидерландия.
Няма ограничения от МОН. В СМГ, където е другото ми дете, могат да избират от всички предмети за 3ти и 4ти модул (стига да се съберат деца за една група поне). Но все пак трябва да са общо 3 или 4 профилиращи, не може повече или по-малко. На нас ни харесва как са направени профилите в АК и дащеря ми е съвсем доволна - тя планира хуманитеран профил. Но наистина ако някой иска физика и химия, тук не може да ги комбинира.

Общи условия

Активация на акаунт