Много чин-чин и много Интернет в 227-ма НЕМСКА тема

• 21 537
  • 740
  •   1
Отговори
# 510
  • Germany
И при нас имат различни оценки, на различни спортове, като нормативите са безумни и дори деца спортисти не се справят. Моите и двамата не са много спортни и затова им избрах училище, в което не се гледа чак толкова сериозно на спорта, та са имали и двойки, но обикновенно са с 3ка за годината. Аз също смятам, че по спорт, както и по музика и рисуване, не трябва да има оценки, а религията и етиката да са само по желание. Това би облекчило сериозно програмата на децата и би намалило чувствително, отвратените от музика/рисуване ученици.

# 511
Аз винаги съм била За изучаване на музика в училищата със същите критерии като другите предмети. За мен музиката не е по- маловажна от математиката. Има и достатъчно теория. За спорта не мисля, че въобще трябва да има оценки. За рисуването може би трябва да им оценяват старанието, а не резултата, който освен това се оценява през погледа на оценяващия. В галериите е пълно с произведения на изкуството, които се чудим кой и защо е решил, че са такива. В немските училища обаче това само да са кусурите.

# 512
  • Немция
То хубаво да не се оценяват, но има специалности с изкуства във висши учебни заведения, където оценката от рисуване, музика играе роля.
И със спорта е също така.

Моите момчета са или с 3, или с 2 по спорт.
Нито 1, нито 4 са имали досега.
Ако имат четворка по спорт, бих говорила евентуално с учителя по спорт каква е причината за тази оценка, при Elternsprechtage.

# 513
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
До сега в основното, спорт се оценяваше не дали детето е покрило тези или онези критерии, а дали е положило усилия и се е подобрило спрямо себе си.
Така по плуване синът получи 1, защото се напъна и взе водно конче, а другите деца, които бяха с Bronze едвам 2 издрапаха, защото не се напънаха да се подобрят, смятаха, че като има деца без Auszeichnung и те са по-по-най. Две от децата на учителката са Leistungsschwimmer 🤣, та тя е наясно кой колко е напреднал.

По изкуство класната винаги предлагаше проекти, които да са свързани с приложни изкуства (лепене, оцветяване, рязане), всеки да може да се справи и резултатът да е ефектен, за да имат децата Erfolgserlebnis. Оценяваше дали са изпълнили всички инструкции, а не резултатът.

Сега още нямам база за сравнение, но и оценки няма да има, тъй че 🤷♀
За сметка на това направо бях доста изненадана какво учат по Gesellschaft 🤔
Последната им тема беше Лисабонския договор... признавам си, че гугълнах 🤪

# 514
Не са ми споделяли за трудни нормативи по спорт. Обикновено 1 или 2 имат моите за годината, случвало се е и 3 за някой срок, но текущи оценки са имали и 4 и 5, и то по интересни причини и все при един и същи учител в гимназията.
Например 4 на средния по причина "липсва му отборен дух", като същия е капитан на отбора си от години и го преизбират заради това, че ги държи емоционално заедно.
Или 4 по плуване, защото покрил само един норматив, а на другите отсъствал заради операция на крака. Иначе детето с медали от регионални състезания по плуване.
Имаше и една слаба оценка на хандбал писана на голмайстора на хандбалните отбори на 2 клуба. Има и още.
Някои случки съм ги споделяла тук през годините. Вълнувахме се в началото, сега вече не. Приемам го като добър урок по лицемерие и двойни стандарти, толкова присъщи на обществото тук.

# 515
Лицемерие и двойни стандарти. Баш в десятката.

# 516
  • Germany
Софт, имаш ли идея какви щуротии учат децата тук по музика в училище? Ние имаме доста приятели музиканти и всички са шокирани от нещата, които се изискват от немузиканти в немските училища. От класа на големият почти всички махнаха музиката след 10ти клас, а това е жалко. Ако учеха повече теория и различните стилове музика,  а не интервали, тактове и акорди по слух, много повече деца щяха да си оставят предмета и да посещават тези часове с удоволствие.

# 517
Ох, спортът при нас е запазена марка за всякакви щуротии.
Имаха един учител, който беше изключително арогантен и амбициозен, тип bad boy;  ама много мускули, много нещо.
На РС не можех да го погледна, толкова ме отблъскваше. Говореше с огромно превъзходство и пренебрежение.
Сега пък имат нов, който според думите на сина ми е около 90 годишен и 40 минути само проверява присъствие и чете имената, като на всяко име, което не е немско, му дава немски аналог. Моят син беше разпознат като поляк и сега си чакаме немското име. Joy Още не му го е измислил.
По спорт никога не е имал 1. Нищо, че се старае и че от малък ходи на тенис.

Днес пък получихме инфо, че най- близкият приятел от класа е с Ковид, в петък са били заедно.

# 518
Синът ми има 3 вместо 2 по Спорт, защото по негови думи "се карал на децата в училище, че ги мързяло и не играели правилно и затова губели". 🙃 Обясних му, да не се кара с децата, че прави смут и учителят му реже оценките. Обикновено се движат децата между 2 и 3, четворки и единици за срока не са имали. Отдавна съм приела, че спорт и изкуство са с някакви странни критерии в гимназиите при нас и се опитвам да успокоявам децата. Но то при нас - дъщерята се тръшка за изкуството, синът за спорта. Музиката на тестовете до 2 и 3 я докарват, толкова им стига.

# 519
Оценките по спорт в гимназията при нас  се пишат на различни спортове и покриване на нормативи. Голямата след операцията на коляното я освободихме и не получава оценки. Синът ми досега винаги е покривал нормативите, подобри няколко училищни рекорда и има предимно 1. Само по земна гимнастика получи 4, но това просто не е неговият спорт.

# 520
Мен много ме дразнеше това ходене на басейн в понеделник и след него на училище. Дъщеря ми беше постоянно болна. Нейната коса няколко часа съхне и със сешоар ей така наведнъж е невъзможно да се изсуши. Да е в петък в края на часовете и после да се приберат по къщите с шапки на главите, разбирам. Но те имаха изкукуригал директор.

# 521
  • Германия
Мен много ме дразнеше това ходене на басейн в понеделник и след него на училище. Дъщеря ми беше постоянно болна. Нейната коса няколко часа съхне и със сешоар ей така наведнъж е невъзможно да се изсуши. Да е в петък в края на часовете и после да се приберат по къщите с шапки на главите, разбирам. Но те имаха изкукуригал директор.
Същото се отнася и за мен. Олекна ми като плуването отпадна в горните класове. Вальо беше карък с учебната програма- плуване още в първия час и есента/от средата на май бяха на открит басейн. Все мръзнеше и боледуваше.

# 522
Да, часовете по плуване и при нас не са съобразени нито със сезона, нито с останалия график на деня.
На момичетата косите им редовно са мокри и им съхнат по време на училище.

По спорт нормативите по различните дисциплини се следят, оценката е някаква комбинация от тях+ участие и лично осмотрение.
Никога не питам, за да не внеса смут. Колкото- толкова.

Много често обаче научавам изключително необичайни неща от различните уроци и предмети. Като начин на провеждане на даден урок, съдържание и какво учат. Примерно, по биология като са учили ДНК и гените; са разглеждали примери с гените на Хари Потер.
По английски имаха документален с Мартин Лутер и са дискутирали социално- политическо- исторически аспекти.
По история сега са на тема Китай, (точно приключиха с Русия- там бяха също много странни неща ) и са говорели за видове наркотици.

# 523
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
eeee Kaте, подготвят наследници за политическия живот 🤣

Аз какво да кажа с канибализма?! Може би ги готвят за икономиката?! 🤣

# 524
  • Germany
Катерица, много интересно звучат уроците във вашето училище. При нас май е по скучно Simple Smile Плуването при малкият също е 1вите 2 часа и децата ходят после с мокра коса в часовете. Той е освободен, защото има алергия към хлор и 2пъти е правил пристъп в басейна /първият път, като споделил на учителката, че не може да диша, та му казала, да плува по бавно, а беше предупредена, че е с астма/.

Общи условия

Активация на акаунт