Много чин-чин и много Интернет в 227-ма НЕМСКА тема

• 21 530
  • 740
  •   1
Отговори
# 540
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
То за това някои професии трябва да се упражняват само с Berufung. Учител е една от тези професии.

# 541
До сега сме попадали само на една скапана учителка и то в частно училище и само на една скапана възпитателка в ДГ и то пак в частна. За всички други съм на мнение , че се радват мног она децата и че имат грижа за тях.

# 542
  • в сърцето на един мъж...
Папурче, радвам се, че новините при теб са хубави!

Хубав празник за който каквото празнува!

# 543
  • Немция
Папурче, виж на резултатите от PCR теста стойността на Ct- Wert. Ако е по- малка от 30, то не би трябвало да предава зараза вече.
Това би трябвало да се каже от служителя, когато ти дават данните от пср-а. Ако стойностите са над 30, се водиш незарАзен. Ако са под 30, например 16, си силно инфекциозен.
При нас в края на август миналата година обикновения пср-център правеше само т.нар. бърз пср. Там, където тестваха само хора със симптоми, правеха истински пср за 24 часа с референтни стойности и секвениран.
Не знам къде как е организирано.

Папурче, дано всичко мине оптимално, а ти не се заразиш!

Хубав задушевен празник на всички ви! Който не е по любовта, може да избере виното Wink. А защо не и двете!

Въпреки някои кусури на немското училище, определено тук учениците са с по-разчупен и по-интересен материал и начин на преподаване в сравнение с моето училищно минало от време оно.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 11:22 от Бибит

# 544
По повод подаването на документи за гражданство - някой има ли опит дали разрешават да се подадат документите няколко месеца преди да  станат 8 години? Понеже така или иначе обработката отнема 8-12 месеца?
Преди няколко години на приятелка й разрешиха, но се чудих дали е било голямо изключение.

# 545
При нас е пролет! Вчера открихме сезона на яденето навън и на слънчевите бани. Grinning Днес като гледам пак хубаво и топло се очертава. Обичам слънцето!

# 546
  • Немция
При нас също е пролетно, но ветровито. За петъка дават при нас ураганни ветрове до 115 км/ч Flushed. Дано да са в грешка, че е ужасна перспектива. Момчетата ще останат вкъщи при такава буря, много е вероятно, имаме опит вече.

# 547
По повод подаването на документи за гражданство - някой има ли опит дали разрешават да се подадат документите няколко месеца преди да  станат 8 години? Понеже така или иначе обработката отнема 8-12 месеца?
Преди няколко години на приятелка й разрешиха, но се чудих дали е било голямо изключение.
Преди навършване на 18 години имаш предвид, вероятно.
Разрешават, да. Но ще сложат такса за пълнолетен.

# 548
мисля 8 изминати , пребиваване

# 549
  • Germany
Мисля, че Гръмпи пита дали може да се подадат документи преди да са минали 8г пребиваване. Ако човека е карал интеграционнен курс падат на 7г., а ако си завършил немско училище или университет на 6г. Няколко месеца по рано не съм сигурна, че биха приели, но може да попитате. Моите деца получиха гражданство за 2 месеца, та реално не се чака много при подадени всички документи.

# 550
Да, имах предвид 8г пребиваване. Simple Smile Ще попитам значи, може би зависи от служителя.

# 551
Здравейте момичета, не знам дали въпросите ми са за тук, но много бих се радвала ако получа отговори на тях от хора като Вас с опит за живота в Германия.
Също така се извинявам предварително ако причиня неудобство, че задавам въпросите си тук.

С мъжа ми правим планове след около година да заминем при баща ми в Германия, с цел до тогава да запишем някои друг курс по немски.
Интересувам се как стои въпроса с училищата там (той се намира във Швандорф), когато пристигнем каката ще е почти на 6г., а малката на 2,6 имам опасения че каката докато я приемат на градина ще трябва да тръгне на училище, но понеже не знае немски, дали биха разрешили 1г. да бъде в детска градина и след това на училище. Ако някой е бил в сходна ситуация бих се радвала да ми разясни.
Също така ако трябва да почне направо на училище има ми такава опция да не я приемат (поради липса на свободни места, както е в детските градини)?

Интересува ме и как стои въпроса с педиатрите, казаха ми че трудно се намира, а в случай че не успеем бързо да намерим децата къде се отвеждат за прегледи, било то и само профилактични.
В този ред на мисли се сещам и да попитам, ако в началото само мъжа ми работи докато успеем да запишем децата на детска и училище, само той ли ще има право на безплатни здравни услуги?

А и последното което ме вълнува е времето там, ако може да споделите наистина ли в повечето случай вали дъжд или има и хубави слънчеви месеци. Simple Smile

# 552
Може ли някой да ми преведе българското жалба (в полицията ) на немското Anzeige в полицията или Beschwerde в общината ли съответства?
В България като ми бяха запушили колата в един гараж за 2 дена в полицията ми дадоха да пиша жалба и докараха  собственика на другата кола да си я премести
В Германия ако се случи подобно Beschwerde ли е или Anzeige ?

# 553
Здравейте момичета, не знам дали въпросите ми са за тук, но много бих се радвала ако получа отговори на тях от хора като Вас с опит за живота в Германия.
Също така се извинявам предварително ако причиня неудобство, че задавам въпросите си тук.

С мъжа ми правим планове след около година да заминем при баща ми в Германия, с цел до тогава да запишем някои друг курс по немски.
Интересувам се как стои въпроса с училищата там (той се намира във Швандорф), когато пристигнем каката ще е почти на 6г., а малката на 2,6 имам опасения че каката докато я приемат на градина ще трябва да тръгне на училище, но понеже не знае немски, дали биха разрешили 1г. да бъде в детска градина и след това на училище. Ако някой е бил в сходна ситуация бих се радвала да ми разясни.
Също така ако трябва да почне направо на училище има ми такава опция да не я приемат (поради липса на свободни места, както е в детските градини)?

Интересува ме и как стои въпроса с педиатрите, казаха ми че трудно се намира, а в случай че не успеем бързо да намерим децата къде се отвеждат за прегледи, било то и само профилактични.
В този ред на мисли се сещам и да попитам, ако в началото само мъжа ми работи докато успеем да запишем децата на детска и училище, само той ли ще има право на безплатни здравни услуги?

А и последното което ме вълнува е времето там, ако може да споделите наистина ли в повечето случай вали дъжд или има и хубави слънчеви месеци. Simple Smile
Ако имате брак и ако само мъжът ви работи, имате право вие и децата да бъдете здравно застраховани към него, без допълнително доплащане.
За лекарите - добре е да намерите педиатър за децата. Звънете и питайте всички наред в някакъв разумен периметър около мястото, където ще живеете. В краен случай може и общопрактикуващ лекар да поеме децата, докато намерите педиатър.
За училището - когато се регистрирате адресно ще ви ориентират кои са училищата в района и към кое начално училище ще бъде насочено голямото ви дете. Има няколко опции:
- една година градина и после нормален първи клас;
- директно нормален първи клас с допълнителни часове по немски;
- интеграционен клас или училище и преместване в обикновен клас при достигане на определено ниво немски.
Кои опции ще ви бъдат предложени точно на вас и ще имате ли право на избор, зависи от чиновника, който ще се заеме със случая ви и как са организирани в съответната община. Със сигурност е ясно, че детето без училище няма да остане.

# 554
Преди 8 г., когато пристигнахме, дъщеря ми беше на 6,5 г. ноември месец. В България беше подготвителна група. В Германия направо я вкараха средата та годината в 1 клас. Знаеше 30 думи немски, бяхме и намерили частен учител в България. И ние си мислехме, че ще остане да следващата година, но от образователна служба казаха, не може, щом е навършила 6 години до юли месец. Пратиха я на специален предучилищен преглед, тук има такива и казаха, че тръгва. Още в общината като се регистрирахме, намериха най-близкото училище и пратиха писмо директно, че има дете за записване.
Детето се справи, сега е 9 клас. Но трябва някой от вас да остане вкъщи и да учи с нея поне първата година- букви, език, домашни. Не я оставяйте на самотек.
Дописвам: В първи клас няма допълнителни уроци по немски при нас. Смята се, че материалът не е труден. Вече от втори клас за пристигащи има. Но пак си зависи.

Общи условия

Активация на акаунт