СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 474
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
Защото иначе трябва да вдигнем революция и масово да бойкотираме НВО.
Като чета коментарите за пробните изпити, ми се вие. Това не е тест за знания, а дявол знае за какво.

Което ме връща в студентските ми години. За модерност и напредничавост, въведоха компютърен тест като един от практическите изпити на хигиената. Имаше книжка с верните отговори, която да бъде назубрена. Да, но се появи проблем. При вярно посочени отговори компютърът не ги приемаше за верни.  И тогава катедра хигиена избиха рибата- разпространиха втора книжка, с грешните отговори, които компютърният тест приемаше за верни. И тестът се правеше с нея. Сега се чувствам по същия начин.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 09:29 от ra2

# 421
  • София
Всеки родител има различна визия за това какво трябва да представлява "доброто образование". Ето дори ние тук които си говорим мирно, тихо и с разбиране, преди няколко страници бяхме на различно мнение трябва ли да го има устното разказване на уроци или не.
Освен това всеки родител гледа само от собствената си камбанария, т.е. от това кой клас е детето му. Щом няма преки наблюдения върху обучението в 3-ти, 5-ти, 7-ми или 12-ти клас, се започва: "Ама защо само 1/2 страничка за османското робство в учебника по история за 3-ти клас?", "Защо ще махат 'История славянобългарская" от материала за 6-ти клас? Ние как сме я учили навремето?", "Какво му е трудното в разбирането на "Под Игото" от 6-7 клас? Какви са тия извращения като адаптирани версии?" и т.н.
Един вид, няма единна визия в това какво искаме да е образованието ни. За мен материала по мат. не е прекален, затова пък никога не съм харесвала как се преподава БЕЛ в училище. За теб е обратното. В крайна сметка експертите от МОН решават, а учителите са тези, на които се пада трудната задача, да облекат решенията в приемлива или неприемлива форма.

# 422
  • Варна
Elf, хубави въпроси, но не знам кой може да отговори. Истината е, че доста деца се справят добре на матурите и получават високи резултати, но пък има и такива, на които им е трудно. НВО в този вид е най-доброто, което са измисили до момента, за да се разпределят децата по гимназиите по някакъв обективен критерий.
Малко са тези, които се справят без допълнителна подготовка, особено в едно средно училище. Не мога да кажа как е в София, но във Варна да речем повечето деца ходят на уроци с единствена цел подготовка за НВО. Ако не са наясно как да редят желания, след това се случва да попаднат на място, което не е най-желаното.

# 423
НВО е добър вариант за разпределение по паралелки и у-ща,не ми харесва,че предимно с уроци (частни)се постига желаният ефект.При нас по мат в клас се дават абсурдни задачи,лесни и определено не са за нивото на НВО,пропускат се уроци,домашни липсват,пълен хаос.Това ако може да се коригира,ще е добре,за съжаление не е частен случай😒.Може би образованието ни се нуждае от цялостно преструктуриране,а защо не  и модернизиране.

# 424
Аз съм съгласна, че часовете по математика ЗУЧ са малко. А и добрите преподаватели са кът.
По БЕЛ същата работа.
Примирила съм се, че НВО=то е това, което е и ако искаме шанс за добро образование, ще трябва да се напънем.
Това му казах на детето, 7-ми клас - гърч, 8-ми - Здравей, живот!
Като ви чета какви високи резултати вадите от пробния, лошо ми става колко има да догонва моето седмомъчениче.

# 425
Аз нямам против самото провеждане на НВО. Трябва по някакъв начин да се определи влизането след 8ми клас. Но е необходимо да се измисли начин, по който да не се преподава толкова много материал, а да има време да се упражняват , да се затвърдяват знанията.  Учителите да успяват да преподават по-добре, а не казват, че нямат против ходенето по школи. На мен тук ми се губи нишката....не всеки родител, дори да има желание, може да си позволи  уроци по математика, по БЕЛ. И да -приемам, че има деца, който с лекота ги решават задачите по Математика и им стига времето, но за масата като цяло смятам , че са много, особено последните с отворен отговор и подточки, за тях си отиват минутки и то ако само при прочитането знаеш как да я решиш...тръгнеш ли да мислиш си загубен.
Ще видим какво ще се падне юни месец....

# 426
  • Пловдив
Аз все повече се възхищавам на нашата математичка .Според мен тя има самочувствието ,че не преподава в селското училище, а на математиците в Кеймбридж.  Предаде всички уроци за ъгли за общо 3 часа. Пропусна последните два-те ще си ги прочетат и решат задачите. Направи 1 час упражнение ,което се състои в това тя да стои на катедрата, а децата решават задачи сами и пет минути преди края пита има ли нещо неясно. Тя не реши нито една задача на дъската. Даде за упражнение 5-6 теста от Веди, ама дали децата могат да ги решат е една друга тема и няма значение.
Днес дава 10 задачи тест .На последните две се иска и чертеж, и доказателство, ама няма проблем ,че тя никога не е решавала такива задачи с децата. Само дето е забравила ,че не е предала за външна ъглополовяща ,а и такава задача има.
Става все по забавно с тази жена. Не знам как си представя, че може да се преподава по този безумен начин .
Вече не знам колко оплаквания има и отговорът е един и същ-ми няма учители. Съжалявам ,но е престъпление срещу децата. Да са живи и здрави частните учители да ни учат децата. Знам, че има и училища ,в които няма такива недоразумения, но при нас трагедията е пълна по математика.

# 427
Важното е къде си сред другите. Аз затова се радвам, че сега детето има възможност да се яви на ПИ, за да видя къде е сред други деца. Защото няма какво да се лъжем - една 6 в провинциално училище като нашето, не е същата 6 като в някое софийско училище.
За последното изобщо не съм съгласна. И в софийски училища подаряват оценки и в провинциални може да е много трудно. Писала съм за нашата по БЕЛ. С шестици за срока са единици във випуска. В нашия клас са само две деца. И един от миналогодишните ѝ тестове бях публикувала тук. Масово всички ахнаха, че е прекалено труден. Ами такива са и. Който успее да изкара шестица си му е повече от заслужена. За моя е нещо недостижимо. Той добре, че успява да върже по някоя шестица на устно изпитване. Принципно на него по всички предмети му е по-лесно на устни изпитвания отколкото на писмени, особено тестове.

# 428
Рени, аз това имах предвид, че трябва да се обърне внимание, не само върху заплатите на учителите/нямам нищо против да бъдат увеличавани, но на фона на това да давам всеки месец по 150 лв за школи , за да се научи материал , който би трябвало от училище да се знае имам против/
Да не говорим, че нашата българичка хич не си дава зор, толкова много сме назад, не проверява , а като й хрумне каже до следващата сряда да сте си попълнили всичко в допълнителните листове, който имахте за домашно, защото може би ще ги проверявам....
Помагаме, бутаме, пък каквото такова....

# 429
  • Пловдив
renydent, това наистина е престъпление, спрямо децата.
Не е нормално да приемаме с лека ръка, че частните уроци са едва ли не задължителни за седми клас. Ами това е училищен материал. Предполага се, че с нормалано преподаване ще бъде усвоен в училище. Частните уроци би трябвало да се включват ако съвсем му е трудно на детето и има въпроси по уроците. Или ако се гони някакъв космически бал за конкретна гимназия, но пък тук трябва да се прецени щом училищните уроци не стигат, дали мястото на детето е там.
Понякога и школите и уроците не са достътъчни. Защото математика и български се учат всеки ден в училище, а школите са веднъж в седмицата. На уроците трябва да се упражняват трудни задачи на усвоения в училище материал, а не да се започва от А и Б. Оф, ядосах се... Да не говорим и за финансите, и за прекараните уикенди в уроци, защото някой не си върши работата, за която му се плаща и то вече не малко.

# 430
renydent,Повтарям се но аз заради една такава математичка преместих набора от ,,кембрич.в друго квартално училище.Направо ме побърква контролно на непоказано никога....И друго ме побърква задължително образование а разчитаме на школи и часни уроци.Сега в кварталното ново училище госпожата по математика ,остана с набора няколко пъти след часовете ,без да съм я молила.Значи можело........

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 21:27 от radost17

# 431
  • Пловдив
Винаги съм давала пари за частни уроци и това са били най-добре похарчените ми пари. Но винаги са били за надграждане на учебния материал. Сега за съжаление отиват ,за да компенсирам некадърни преподаватели. Времето на частния учител отива в това да предаде учебния материал, а не да надгражда. Къде е училището-на село или в столицата рядко има значение до 7 клас. Важен е конкретния преподавател. И все пак убедена съм че има разлика дали детето учи в Испанския колеж например или в училище с испански в който и да е град. Вярно че е частен, но пък имаш шанса ,ако е в твоя град.
Иначе сметката е проста -120лв са си на седмица. Три урока-бел, мат и англ. по 40лв . Ако има и друг език/спорт/инструмент сметката става съвсем сериозна. Ако пък се наложат два урока на седмица, съвсем не ми се мисли.

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 12:04 от renydent

# 432
На моето пък в селското му пишеха ниски оценки, в градското е за отличен. А бих казала, че между двете училища няма нищо общо освен, че формално и двете са училища. Не знам дали заради мотивацията на детето или заради отношението към детето се е получила тази разлика.

# 433
И след седми клас няма гаранция. Следя драмити на набори на големия, в момента 9-и клас, в елитни столични училища. За толкова къси клечки по отношение преподавателите прочетох, толкова неразбории в организационно отношение, при някои дори  така бленуваната среда се оказа къса клечка. На този фон аз почти нямам от какво да се оплача в провинциалната гимназия на сина ми.

# 434
  • София
Важен е конкретния преподавател.
За мен това е основно, но + конкретния директор. Мисля, че директорите в голяма степен определят облика на училището. С всички недомислици и административни глупости има учители, които знаят и как да поднесат материала на децата и как да се отнасят с тях, и как да им запалят искрата. А има и такива, които крещят истерично, преподават неразбираемо или се занимават в час с несвързани дейности. Но директорът е този, който си подбира преподавателите, той е този който решава как ще реагира при оплакване от родител, той решава какъв курс ще поеме училището - дали да се изучава английски, или руски, или китайски, той решава дали на 15-ти ще се пускат балони в небето или ще се танцуват народни хора в двора. Поне аз така смятам, може учителите сред нас да ме поправят.
Скрит текст:
Моята дъщеря имаше учителка по биология, която не харесваше. Твърдеше, че не обяснява добре и се затрудняваше в прогимназията, въпреки че има интерес към природните науки. Криво - ляво изкласи. Сега в гимназията им сменят преподавателите всяка година и виждам как предмет, по който е много запалена една година е пълно разочарование следващата. Или още по очеизвадно. По един и същи предмет има базови часове с един учител и ЗИП с друг и казва, че добре че учителя по ЗИП е обяснил добре, че основният си мрънкал нещо тихо и неразбираемо.
Та същата учителка по биология подхвана сина в 5-ти клас. Знаете 5-ти клас, втори срок, "влязохме" и ние родителите в часовете и чухме за какво става дума. Ами г-жата се разсейваше и объркваше. Какво стана - не знам, но в 6-ти клас, дойде друга по биология, а тази я сложиха по физика, а 7-клас им води и химия, и физика. Ами детето е във възторг сега. Казва, че химия и физика обяснява чудесно и целия клас са добре по тези предмети. Ето класира се и на двете олимпиади, въпреки че той няма интерес към тези дисциплини. При последния ни разговор на РС, аз разбирам, че госпожата е химик. Явно ръководството я е набутало в биологията заради липса на кадри - нямам друго обяснение.

Общи условия

Активация на акаунт