СЕДМИ КЛАС 2021-2022 Тема 6

• 32 478
  • 739
  •   1
Отговори
# 405
Във формуляр, за да ти светне " зелено тикче", трябва да има пълно съвпадение на въведения отговор до последната буква и запетая. Затова после отговорите се проверяват и от човек.

# 406
  • Пловдив
Up!,кое от всичкото не разбра при положение,че съм го написала два пъти.
Обяснявам отново.
1. Стара съм.
2. По- добър ориентир ми е оценката.
3.Свикнала съм с други стандарти на оценяване ,където 70% е трагичен резултат и не минаваш изпита. Тоест тези 70 точки са 2. При МОН обаче 72 точки са 5. И когато 8 години си с тези възприятия ,трудно ги променяш за една седмица.
Наистина не виждам какъв е проблема да се ориентирам по този начин. Като гледам и доста учители го правят, защото веднага казаха ,че е малко над 5. Ама и те са стари  като мен.
Кой как си смята оценките и точките няма значение ,важен е резулта ,ама драма да има.
И за мен е много важно какво знае детето, а не някакви точки и оценки. Особено на изпит това е моментна снимка.

# 407
Безсмислено е да преобразуваш точки в оценки по невалидни скали ( да речем през 2015 и 2014 на същите точки е съответствала друга оценка).
В крайна сметка точките са това, което има значение.
Може да имаш 10 точки и да си пръв, ако останалите имат по-малко. А може да имаш 99 и си последен, ако останалите имат 100. Тогава не те топли, че по стара скала в единия случай си с двойка, а в другия - с почти пълна шестица.

# 408
  • София
На моята не са признали Ботевия четник (вместо бунтовника, упорито твърди, че го е срещала и така) и  Знаменосеца вместо Странджата, лирическия говорител вместо лирическия герой, може би това не е наистина точно. На тезата 3т., според мен са твърде стриктно поставени и са по малко, но заради неуцелване на повече ключови думи. Тука се пени, че не е честно, ама явно трябва да се приспособи към формалистичните изисквания, щото 84 т., са далеч от желаното училище.

# 409
Важното е къде си сред другите. Аз затова се радвам, че сега детето има възможност да се яви на ПИ, за да видя къде е сред други деца. Защото няма какво да се лъжем - една 6 в провинциално училище като нашето, не е същата 6 като в някое софийско училище.

# 410

щото 84 т., са далеч от желаното училище.

И ние сме баш на този хал Laughing 84 т. - нещо идват притеснително малко за желаното училище. И на него не са му признали Ботевия лирически герой, на задачата с изображението пък мисля въобще не е разбрал какво се иска. Тезата е 4 т., според мен има повече от 4 ако не точни попадения, то синоними - както пише, че е допустимо. Тук все още съм несигурна последно за НВО какви са критериите - така по зададени думи ли оценяват, литературните похвати ли трябва да се споменат и коментират ...
В училище нашите все едно въобще не учат български език и литература. Няма и ден, ориентиран към нещо полезно за НВО. Цитат: "Знам, че ходите по школи, така че аз с НВО няма да се занимавам". Системно има непредаден материал. Вторият срок започнал, като са минали четири урока напред, с уговорката, че после щели да се върнат на трите пропуснати - три по български и три по литература. В пети клас завършиха с много повече непредаден материал. Другото, което не мога да приема - на преподавателят не му били важни правопис и правоговор, искала да ги учи да бъдат хора. Ами да бъдат хора ще си ги учим у дома, на вас разчитаме да ги подготвите за НВО?!? Въобще, тежка е нашата, като се съчетае с това, че детето не е много по литературата (за мое успокоение, поне е грамотен). Така че резултатът е разочарование, но някои неща за НВО ще ги види/чуе за първи път, та пак е полезен опит.

# 411
  • София
Я дайте таблица с баловете от миналата година, моля! Откъдето ги гледате колко точки ви трябват.

# 412
  • Варна
https://dideva.alle.bg/  На справки за минимален и максимален бал
Например ако всички по мат имат 100 точки, за МГ утрояват точките и се оказва, че резултатът по БЕЛ е решаващ. Ето затова иде реч, оказва се, че са важни точките, нека да си имат знания децата

# 413
  • София
Давам отчет и аз - 52т. Погледна, прегледа и отсече - Е, много важно! Rage Важно или не, за София са недостатъчни за някои училища .  Въздържах се от дългата тирада, че ми се стори изморен (втората смяна много го измаря). По спомен тезата е гола-вода , оценена е на 2т. По-малко май няма накъде. Confounded От грешките за редактиране 1 е пропуснал. Още в началото е отбелязал научен текст, на картинката даже не е разбрал, че трябва да гледа 3-ти абзац от текста и други, ама не ги помня.
Сега поне ще имам за какво да му мрънкам, че трябва още да работи. Stuck Out Tongue Closed Eyes Ако беше с много добър резултат той щеше да ми дудне колко е добър и че всичко си знае. Е, сега вече му се изясни колко не знае. Много добре стана така! Innocent

# 414
  • в очите на дъщеря ми
Дидева, без да оспорвам, доказаният ти авторитет и с оценките е същото, и 3 ката е фактор, когато другите са с 2, когато 6 ците са повече и тя понякога не стига.

# 415
  • София
Имаше едно изпитай ме, ама май само първо класиране https://izpitai.me/client/school_grades . Или от 2020 дали не е? Дидева е най-достоверна, гледайте второ класиране. Я да си налея още една чаша вино, че тия минимални балове космически!
Поуспокоих се, това с грешките от пробните на Регалия, поне да отвори очите на четири за слаби места, подводни камъни и други коварства на НВО и да се изглаждат...

Последна редакция: вт, 15 фев 2022, 00:00 от bora

# 416
  • Варна
И моят използва това "лирическият говорител", много странно ми звучи, явно го учат на школата.

# 417
  • Майничка
Ако не се лъжа, този "лирически говорител" го въведе като термин покойният проф.Никола Георгиев. Това е един вид "аватар" на автора, който води повествованието в конкретна творба. Може да съвпадне с "лирическото аз", но не е задължително.

# 418
  • София
Ей, най-накрая и "нашата" работа е проверена. Притесних се вече дали изобщо е пратена, въпреки подробните инструкции Joy На преразказа има 30т , които според мен са ѝ прекалено много Flushed Взети са за пунктуация (липсват запетайки на обособени части главно), 1-2 глагола в неправилно време, недобре офомени абзаци и забравих още какво. Според мен преразказът ѝ е доста сбит и не вярвах, че ще се присъдят пълни точки за подробност, ама на.
Обаче, първи модул е тотал-щета. На тезата има 4т. Текстът за редактиране си е с пълните 14т и тук започва хаосът. Наречията са грешни (интересно как и други писахте за тез наречия, явно позабравят разни неща от граматиката), Бунтовникът от "На прощаване" (без годината!!) не е признат, Знаменосецът (добре, деее, име си има човекът), а първото е просто баба Илийца (но това произведение още не е разглеждано и явно не знае чии думи са). Четенето с разбиране има грешки, а рядко прави на него, този текст явно я е затруднил. Или самата мисъл "изпит", защото е от притеснителните. И ей такива красоти. Общ резултат - 77т. Все си мислех, че първият модул е по-лесната част и процентно да загубиш два пъти повече точки е идиотско. Но поне е някакво начало и даже, по-лесното за работа. Тестове по модел "първи модул" бол, явно ще ги попдхващаме.

Когато баткото беше 7 клас не му бяха признали за верен въпроса с познаване на произведенията, защото не беше сложил заглавията (правилните заглавия!) в кавички. Още не съм сигурна, че това е голям грях, попълваш таблица в крайна сметка и смисълът на въпроса е да познаваш произведенията. В този случай кавичките изравняват тези, които хабер си нямат чии думи са това, с тези, които знаят, но по други причини не получават точки за тези си знания. Но така или иначе се санкционира. Преди години имаше една спорна "баба", децата, които бяха написали Баба Илийца (с главно Б) не бяха получили точки. Въпреки, че това е клетка в таблица, в която попълваш тези 2 думи. Ама баба не било "част от името" като Баба Марта, например. И ей такива откровени секири, изсмукани от пръсти. Относно ключовите думи - госпожта по БЕЛ от уроците твърди, че доста проверяващи се придържат стриктно към ключа, за да не се окаже, че има разминаване между точките на двамата проверяващи и да се стига до арбитраж. Така че...това е положението. Знанията са си знания, но накрая опира и до малко късмет. Да си пожелаем КЪСМЕТ на нашите деца, те труда го влагат Flowers Four Leaf Clover

# 419
Здравейте,
Да си изкажа и аз мнението относно НВО по математика - за мен са много задачите в първия модул за времето от 60 мин. Виждам, че моето решава, учи и  е трудно и  честно не знам от притеснение какво ще направи. Има деца, който учат по цял ден и то по Математика и пак са им трудни задачите....приемам съвети тук, ако има начин за подобрение. И си мислех защо е необходимо първо да се пришпорва по целия материал -да нямат време за упражнения, да вземат всеки ден урок, след урок по Математика и той все труден ....защоооо е необходимо да си тормозим децата така??? Нямат време за упражнение, за улегване на материала, след това нашите са толкова ощетени с това онлайн обучение, за всички е ясно - в пети, в шести и сега седми клас. И после хоп искаме да изкарат хубави точки е как да стане - материала не добре преподаден, много като обем, няма време за упражнения, всеки учител си иска да знаеш и по неговия предмет, изказвания като "Нямам против да ходите на частни уроци" и цялото това напрежение им се отразява здравословно на нашите деца...и се чудя защо го позволяваме?

Общи условия

Активация на акаунт