Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 852
  • 748
  •   1
Отговори
# 105
  • софия
Амели, това не е моята плоча. Това е плочата на хората, които правят подбора. Аз само играя по техните правила и се съобразявам с тях, разбирам защо го павят. Те кандидати имат и много бързо си запълват паралелките. Въпросът е какво правят родителите и те какви решения вземат. Това е машина, която отсява, а не терапия, която цели да разкрие потенциала на кандидатите.

чакай, че се обърах.  Твоите нали не бяха в ЧУ?
"Твоята плоча" е когато няма грам отклонение от това, което твърдиш и разбираш, а в продължение на цял житейски и професионален опит, все пак се обогатяваме и променяме както и срещаме различни пракитики и (лично според мен) е въпрос на време, ум и поглед да се  променя значнието/разбирането ни. Не може казармената дициплина и зубренето от нашият първи клас да е валиден. сега. А твоите постове (нищо лично, Анди)  винаги са ми вкарвали един такъв натиск на каетрогичност и "показалката на госпожата". Тоест ред и подчинение. Може да е заради краткия ти изказ или доксадата да се обясняваш професионално сред неразбиращите. Специално пък педагогикаа е така развиваща се наука, че не е правилно да остава статичен очакваният резултат 30 г.

Затова си мисля, че училища с претенции биха "хванали" умните деца. Според мен психолога би трябвало точно това да отчете, а не да пребори пръстите на ръката и какво още там Магнолия проверявала дали е добре свършена задачата.

А за подбора - е как, аз мисля, че точно това е целта?!  (терапия не е точната дума, ама айде, разбрах какво искаш да кажеш. ) Да се отсеят способните, не само научилите. Иначе защо им е психолог - хващат един "must have" списък и отмятат.

# 106
  • София
Мисля, че или не разбираш, или не искаш да разбереш за какво говоря. Имаш доста романтична представа за подбора и си представяш, че целта е да се открият заложби, някакви скрити диаманти. Подборът е същият, както се подбира персонал - имаш определени очаквания и изисквания и се съобразяваш с тях. Образованието е машина, а не изкуство. А способните често са и научени. Толкова голямо количество деца се явяват на изпитите, че трябва нещо много, ама много впечатляващо да се случи, за да изпъкне едно дете, което е способно, но не е научено. Обикновено двете неща вървят заедно - хем е способно, хем е научено, хем се държи добре. Само ние като родители смятаме, че децата ни са уникални снежинки, защото са нашите деца. Или играеш по правилата на изпита, или си търсиш друго училище.
Това не е педагогика, а психология и подбор. Много близо до HR.

# 107
Не отчитат различията на децата, но не им е и целта вероятно.

Аз, ако имах училище, щях да искам изпълнителни и учещи деца, с добро поведение с риск да пропусна някой гений.
ама ей така става рзвален телефон, никъде не се казва, че детето не е добро и не е изпълнително.
Според мен ако процедурата и наблюденията на психолога са добри и опитни, щяхме да чуем друг отговор.
И слава богу, защото Анди като, че ли не мръдва от нейната плоча на научено.

Не е едно и също, Анди - тоят пример и моят.
Причината има голямо заечние, според мен един умел психолог, подготвен, би знаел как да развие по-друг начин ситуацията и да извлече нужната информация
Аз къде съм казала неспособни?
Нищо такова не съм казала. Има деца, които са изключително способни по принцип, далеч над средното ниво, но се разсейват да кажем или се интересуват от една област, за сметка на друга. Ами като нищо не биха били подходящи.

# 108
Да хванат могат, разбира се, ами ако не искат.

# 109
  • софия
Не отчитат различията на децата, но не им е и целта вероятно.

Аз, ако имах училище, щях да искам изпълнителни и учещи деца, с добро поведение с риск да пропусна някой гений.
ама ей така става рзвален телефон, никъде не се казва, че детето не е добро и не е изпълнително.
Според мен ако процедурата и наблюденията на психолога са добри и опитни, щяхме да чуем друг отговор.
И слава богу, защото Анди като, че ли не мръдва от нейната плоча на научено.

Не е едно и също, Анди - тоят пример и моят.
Причината има голямо заечние, според мен един умел психолог, подготвен, би знаел как да развие по-друг начин ситуацията и да извлече нужната информация
Аз къде съм казала неспособни?
Нищо такова не съм казала. Има деца, които са изключително способни по принцип, далеч над средното ниво, но се разсейват да кажем или се интересуват от една област, за сметка на друга. Ами като нищо не биха били подходящи.
A аз?

доп. Не бе, Ани, какви скрити заложби, ясно ми е, че това не е училище по изкуствата, че да се търсят скрити заложби. Въпросът ми беше, дали има толкова добра процедура, че да оценява в движение.  
Обаче и на мен не ми се обяснява подробно, защото всъщност не ми е инетресно.

dop: между другото, дължа извинение - видях си първия пост по темата и там не съм се изразила правилно - написала съм "не иска" а после казвам , че не съм го напсиала. (щото нямах това предвид)
Това в името на честността - не съм заложила правилно дискусията. Ама наистина не ми се занимава да съм супер точна в моемнта. Мисля, че се разбира различната идея, която исках да подам.
Та, извинявайте.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 12:25 от Амели

# 110
Не се притеснявай. Много добре се разбра.

# 111
Преди година водих малкия на психолог, като се роди брат му. Тогава правиха този тест с къщата, дървото и човека. Тогава ни рисува и като животни и като хора и тн.

Но по спомени нещата с къщата бяха следните. Тя отразява семейството и начина как се чувства детето вътре. Големият покрив показва самооценката на детето. Наличието на черен пушен не беше добър признак, но не помня защо. Но се свързваше с нещо негативно. Наличието на прозорци показва колко е отворено детето да се социализира, демек нуждата от приятели и тн. Но завесите или липсата на прозорци беше обратното.

Стъблото на дървото е наличието на корени и клони беше признак за стабилността на детето и пак неговата самооценка. Тънкото стъбло не беше Ок.

За човека не помня.

Но в интернет си спомняше че имаше много статии за тълкуване на този тест.

# 112
И в края на този анализ се явява една детска учителка от градината, която е показала на детето, че брезата е с тънко стъбло примерно, или прозорчетата имат перденца и цветенца на перваза. И, че сега е зима и съответно петте пръста са скрити в ръкавички.
Тест от дядово Адамово време.

# 113
Мен ме побъркаха с една черна рисунка на детето в ДГ. Нали всички са психолози.
Пък то искало да види как ще се получи.

# 114
Попринцип по другите частни училища, в които рисуват не знам как е.
Но сега във Фюжън го нарисува, снимахме рисунката и я изпратихме- на къща, дърво и човек.
Когато беше при психоложка преди 1 година, той рисуваше пред нея и тя постоянно го питаше какво рисува и защо така го рисува. Същи така обръщаше внимание кое рисува първо, къде го позиционира и тн. И постоянно му задава въпроси, докато рисува.

Ако рисунката е пред психолог, според мен би трябвало да хване някакви неща.

# 115
  • София
Психолозите и родителите твърде често имат нереалистични очаквания от една детска рисунка. Дори бих казала, че често започва да си фантазират, което повече показва какво си мислят и възприемат възрастните, а не какво е искало да покаже детето. Обичайно рисунката е просто рисунка - децата рисуват това, което знаят и колкото могат. По рисунката може единствено да се види колко добре детето се справя с контури, прототипи и пространство. Нищо повече. Останалото е фантазия на възрастните.

# 116
  • В офиса
Къща, човек и дърво децата рисуват по модел. Видяно, показано, прерисувано безброй пъти. Пушек? Колко деца са виждали запалена печка на твърдо гориво и съответно пушека. Хеле пък да нарисуваш разлистено широколистно дърво и пушек, wtf? Логика 0. Единствено показва заучен шаблон. Отивам да кажа на моите да рисуват, да видя какво ще сътворят.

# 117
  • София
Аз моите съм ги тествала за забавление, защото психологическите погледи съм ги учила. Какво да кажа, то е като гледане на кафе това психологическо "виждане". Аз съм рационален човек, когато се отнася до професия и не си падам по увлеченията на доста психолози и психологически школи. Ако човек е с настройката да търси, той винаги ще намери. За мен е важна графомориката и схемата на мислене и възприятие. Строго когнитивно. Не психологическо съчинение-разсъждение.

# 118
  • София
А, баш, точно като гледане на кафе го оприличих и аз, тотална щуротия.
Децата рисуват каквото както са видяли някъде. Щерката би сложила перденца, ако някъде е видяла рисунка на къщичка с перденца и й е харесала.  Примерно.

# 119
  • София
Всъщност децата рисуват това, което знаят. Има множество експерименти, в които се дава на деца на различни възрасти да рисуват от натура. накрая се оказва, че те не рисуват чашата такава, каквато са им я сложили пред очите, а такава, каквато е за тях като прототип какви елементи има чашата. С възрастта начинът на възприятие и рисуване се променя, затова на малки деца няма как да им обясниш перспективата, докато големи, вече почти в гимназия могат да схванат идеята.
 За твоето дете идеята на прозорците на къщата е да имат перденца, това е нейният прототип, може и да се е впечатлила от илюстрация на приказка или сто други неща. Но перденцата са допълнение. А относно къщите и комините, децата вече рядко виждат къщи с комини, да не говорим за пушек от комините. Но това е стереотип, който се очаква да възпроизведат.

Общи условия

Активация на акаунт