Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 833
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
На изпита в СС втория ден има занимания с психолог. Винаги е имало. Всички задачки давани по време на тази среща са за психологическата оценка.
През годините е имало деца с високи постижения в първия ден на практическата част и неприети по преценка на психолога.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 10:36 от Fancy

# 76
Анди, разбира се, че не са длъжни. Но има едни норми, извън законовите, на които също почиват човешките отношения. И колкото повече се спазват, толкова повече се повишава качеството на средата.
Дори и от летните училища получавам обратна връзка. Естествено, че при нещо толкова важно като прием, също ще очаквам обратна връзка.

# 77
Те не са длъжни, но прави лошо впечатление. Все пак ако ги няма родителите, бизнесът им няма да съществува.

# 78
  • София
Разбирам, но както се вижда, има предостатъчно мераклии, които искат децата им да учат в училищата.

# 79
Не родителите диктуват правилата на играта, а изпитващите. Всяко училище може да направи какъвто си иска входен изпит и нагласата на изпитващите. Никой нищо не може да им каже, а и те не са длъжни да дават обратна връзка защо искат това или онова.

Hope for Two не е писала, че иска да диктува правилата, а че изпитът по английски е ненужно натоварване на малките деца и съм напълно съгласна. С едни курсове по език детето не може да запомни толкова, колкото ако си е в двуезична среда и после какво се изпитва всъщност.

# 80
  • София
Някои ЧУ са в по-изгодна позиция откъм наплив на мераклии и за тях е пазар на продавача - те могат да поставят не само изпит по английски, а и по японски, ако преценят, че искат да се развиват в тази посока. За родителите остава "ако искаш, ти си решаваш". Смекчават изискванията тези училище, които са с по-малък наплив, а искат да си запълнят бройките.

# 81
Ако ЧУ държи на репутацията си, отношение като описаното от теб, Анди, не е приемливо.

# 82
  • Отвъд алеята зад шкафа
Според мен едно съобщение "Искаме да Ви уведомим, че детето Х не е прието". е достатъчно. По отношение на входящите изпити - родителите решават дали искат да подложат детето си на това.

# 83
  • София, България
Да отговоря на Magnolia, нали децата ни бяха заедно на изпит.
Моята дъщеря за рисунката ми каза, че са рисували 5 неща, ама петото не е успяла да го нарисува или е забравила да го нарисува, нещо подобно смънка, обаче каза, че е имало чадър, котка и къща. Аз тогава страшно се ядосах, че не е нарисувала комин и пушек, въпреки че 100 пъти й казах, че трябва да ги нарисува ако й се падне да рисува къща. (бях здравата психирана от темите за Шилер, там многократно се подчерта, че трябва да има пушек). Сега като погледна назад, след като се успокоих и минаха 2-3 месеца от изпита и просто си се чудя на акъла.

# 84
  • в страната на чудесата
Моето убеждение е, че целодневният престой в училище би трябвало да изключва дълги, пък и кратки домашни, освен ако за някакъв кратък период трябва да се навакса нещо. Ако всичко ще е подчинено на училище, не остава време за други занимания, игри, хобита, книги, мързел ако щеш. Досега нито един учител не ми е обяснил кое налага след 8-9 часов престой в училище да има и домашни. Не е прието след 8-9 часов работен ден да си вземеш работа за уикенда, освен инцидентно..

# 85
  • Отвъд алеята зад шкафа
Мона Лиза, СС ли избрахте окончателно? За Магнолия помня, че е СС.

# 86
А пушека какво значи, че моето постоянно рисува големи кълбета пушек.

# 87
  • Blondeville
Мона Лиза, Magnolia според младежа са рисували “приказка” с къща, дърво, кола, чадър и…жаба Grinning 

Аз изобщо не съм се замисляла за такива подробности като комини и пушеци, огради и т.н., признавам си Grinning

# 88
То дали ще учи английски думички или ще рисува пушек на поразия, щото бил много важен на изпита…😀

Иззи обикновено обявяват само свободните места за прием. Помня, че тук родители са писали за получен отказ поради липса на места за съответната година. Мисля, че съм го писала вече, но както там, така и на други места (КО и Фюжън си го казаха в прав текст) останах с впечатление, че са склонни да направят компромис със знанията при известни пропуски, но не и с липсата на дисциплина и готовност на детето.

А относно отказите на училището. В СС и Британика (там дори не са виждали детето, просто отидохме на срещата, която бяхме насрочили доста преди да обиколим и разни други опции 😆) отказът беше по мейл с точно едно изречение. Очевидно като има обратна връзка за отказа от у-щето има засегнати, като няма - същата работа.

# 89
  • София
Приемете, че просто така са решили преди сто години - къщата трябва да има комин и пушек. Това е прототип на идеята за къща. И за мен са някакви остаряли неща, но хората си ги искат по изпити.

От една страна идеята на целодневното е да си научат и напишат всичко в училище, но от друга не е особено здравословно за децата, защото те рядко остават сами да учат. Така навиците за учене и изработването на стратегии и самодисциплина за учене стават проблемни като изграждане. Очаквам сега много хора да напишат, че децата им нямат проблем, че аз не разбирам, но сори, това виждам често при отличниците в малките класове - нямат идеята, че ученето е самостоятелно, защото винаги някой ги надзирава и им обяснява всичко, не могат да си разпределят сами времето. После в пети клас става проблем.

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 10:18 от Andariel

Общи условия

Активация на акаунт