Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 37 682
  • 748
  •   1
Отговори
# 360
За избор на ЧУ е много важно да се знае как протича процеса, има ли обратна връзка и кога, колко е ангажиран класният и самите учители. Това търсих като предварително инфо във форумите и не намерих. Считам, че е съвсем по темата. И е по важно от броя часове БЕЛ и МАТ.

И при нас има:
-уж регулярна обратна връзка за ученика от всеки учител. Веднъж на срок

- всеки петък работни тетрадки, които разписвам. Но по тях не става ясно детето схваща ли, участва ли в час, дали не е преписала, ако щеш. И няма да дискутирам занимавам ли се с детето след у-ще. Да- занимавам се.

-имаме вайбър група и учителката никога не е отказала контакт. Праща снимки от игрите в междучасието, от пана с домашни, от рождени дни в у-ще и други. Явно проблемни казуси няма право да обсъжда. Или не иска( така мисля на този етап аз).

- имаме право по всяко време, да се комуникира всяко притеснение с директор или координатор.

P. S. Преди да запиша детето мислех, че ще има обратна връзка за прогреса на детето всяка седмица. В САЩ, от споделяния на мои познати е така. Много, много са ангажирани учителите. И въобще не визирам ЧУ там. Начално, обикновено, добро у-ще. Разочарована съм, че при нас не е така.

# 361
За мен личната комуникация лице в лице е изключително важна.
Това с писането на мейли стана много модерно, но много бизнес ориентирано ми е. Все пак детето ми не е някаква стока за която си комуникираме.
Особено в малките класове ПУК -4 клас е изключително важно. Детето прекарва 90% от времето си с този човек. И не е важно само какво е научило като знания.
Затова и специалността е начално и предучилищно възпитание а не лекторски.
Винаги съм имала телефона на класният на детето и винаги съм можела да се обадя.

# 362
  • София
mimikona, в кое училище? От предната страница звучеше като и вие да сте в Изи, от последния пост - не, и се обърках.

Гадамер, а когато вземате детето (в малките класове) има ли вариант да видите учителя?
Аз също за всякакви въпроси предпочитам или по мейл/школо, или предварително уговорена среща. Не докато жената е на пазар или вечеря и да й звънна с "а Х справя ли се с еди-кое-си?" Дава възможност на човека отсреща да отдели пълноценно време и внимание.

Хоуп, комуникацията ухо-в-ухо я включваш към лице-в-лице ли 😁

# 363
За това си има родителски срещи, и то индивидуални. Регулярни, а и при нужда.
Никога не ми е отказвана среща или личен телефон на преподавател.

Имейлите предпочитам не, защото е модерно или бизнес ориентирано, а защото уважавам личното време на хората, които и без това по цял ден са ангажирани с детето ми. Също така, не обичам да комуникирам посредством телефон, но това е мой проблем и вероятно затова не ми и пречи, че не звъня на класния за по всякакви въпроси

Разбирам, ако някой се чувства по-спокоен и държи да има тази възможност (не, че при мен я няма), просто в моя случай това не е определящо за качеството на образованието.  Може и да не съм права, но е възможно това да е опит от страна на училището да облекчи работата на класния ръководител откъм чисто организационни въпроси, за да може да се съсредоточи изцяло върху преподаването, което би трябвало да е и основната му дейност. Имам приятелки в ДУ, които комуникират с учителите на децата си непрекъснато и по всякакви въпроси (двустранно е), но не защото така искат, а защото няма кой друг да го свърши вместо тях.

Освен това, при нас класният ръководител преподава само по БЕЛ и математика, по останалите предмети има други преподаватели, сигурна съм, че и това има значение.

Последна редакция: сб, 12 фев 2022, 18:44 от FBI

# 364
  • Отвъд алеята зад шкафа
Аз сега се замислям и си задавам въпроса училището има ли право да кара учителите да си дават личните телефони по отношение на закона за личните данни?

# 365
  • София
Никой не може да ги задължи да си дават личните телефони. Затова се казва личен номер, за да е личен. Има си служебни за служебна работа. Малко е рисковано за личните, защото може да има и неприятни инциденти с недоброжелателни или много досадни родители.

# 366
  • София
В градината на моето дете всичко минава през директорката, не съм имала до сега телефон на учителката на детето. Тази година е нова учителка (по думите на директорката - повече да ги учи, а не предимно да ги гушка и гали Simple Smile ) и също нямах контакт. Но с директорката с ревнител но често комуникирам по вайбър. Малката щеше да отсъства 2 седмици, защото беше болна по-сериозно и аз исках връзка с учителката й за да попитам какво учат в момента и да се занимаваме. Не очаквах, ме ще ми дадат личния телефон, но без проблем ми го дадоха. Учителката ми изпрати материали и всичко беше наред. Но аз лично мисля, че личните телефони не са за даване на родители. Очаквах всъщност да ми се обади учителката от телефона на директорката.
Затова принципно не държа да имам такъв контакт с учителката на детето, стига да имам възможност за някаква комуникация (мейл например) с нея, ако възникне нужда.
Личните телефони са лични данни и ако учителят не е дал изрично съгласие според мен не е редно да се предоставя на родители. Ако име служебен телефон, в който се отговаря в определени часове - да.
Понякога родителите забравят, че учителката има живот и извън училището и не може да е на разположение непрекъснато по телефон.

# 367
Савина, трябва ти да си решиш! Не може някой от форум да ти каже кое училище да избереш. Проучи, пък и лично усещане в края на краищата.

Напълно съм съгласна тук, личното усещане е много важно, а също и да се има предвид, че мненията във форума обикновено са субективни и не бива да се приемат за чиста монета.
Обаче, разбирам потребителката, защото и аз съм била в подобна дилема - детето е прието в няколко училища, повечето ги харесвам или поне имат равно количество плюсове и минуси, да кажем. В такива моменти, обикновено ти идва да се допиташ до някой с дете в училището.
На мен много ми помогнаха мнения на потребители с пряк досег с училищата (с уговорката, че са били в допълнение към личното ни усещане за училището, това, че ни е харесало и това, че сме го сметнали за подходящо за детето).

Мога да дам конкретни примери - ако не беше Фенси да сподели личния си опит, ПБ щеше да остане в надпреварата доста по-дълго, защото самото дете бе много впечатлено от пробния ден (явно наистина имат страхотен ПУК учител), а и чисто логистично беше от по-удобните.
Също, благодарение на приятели с деца в Изи, на които имам доверие, а и на rainy, която не познавам, но бе така мила да сподели конкретен опит с въпросното училище, накрая направихме (според нас правилния) избор.

Здравейте! Детето Ви в Иззи ли учи всъщност?

# 368
Аз сега се замислям и си задавам въпроса училището има ли право да кара учителите да си дават личните телефони по отношение на закона за личните данни?
Служебни телефони, не лични. Такива дето са предоставени от училището.
И никой не очаква учителя да си вдига телефона 24/7. Но предпочитам от учителя да разбера защо моя се е скарал с Пешо. А не изкривено през призмата на директора на училището, който иска всичко да е идеално. Филтрираната информация е само маркетингова стратегия а не грижа за децата.

# 369
Савина, трябва ти да си решиш! Не може някой от форум да ти каже кое училище да избереш. Проучи, пък и лично усещане в края на краищата.

Напълно съм съгласна тук, личното усещане е много важно, а също и да се има предвид, че мненията във форума обикновено са субективни и не бива да се приемат за чиста монета.
Обаче, разбирам потребителката, защото и аз съм била в подобна дилема - детето е прието в няколко училища, повечето ги харесвам или поне имат равно количество плюсове и минуси, да кажем. В такива моменти, обикновено ти идва да се допиташ до някой с дете в училището.
На мен много ми помогнаха мнения на потребители с пряк досег с училищата (с уговорката, че са били в допълнение към личното ни усещане за училището, това, че ни е харесало и това, че сме го сметнали за подходящо за детето).

Мога да дам конкретни примери - ако не беше Фенси да сподели личния си опит, ПБ щеше да остане в надпреварата доста по-дълго, защото самото дете бе много впечатлено от пробния ден (явно наистина имат страхотен ПУК учител), а и чисто логистично беше от по-удобните.
Също, благодарение на приятели с деца в Изи, на които имам доверие, а и на rainy, която не познавам, но бе така мила да сподели конкретен опит с въпросното училище, накрая направихме (според нас правилния) избор.

Здравейте! Детето Ви в Иззи ли учи всъщност?

Да, иначе не бих си позволила да коментирам Simple Smile
 Затова и подчертах няколко пъти, че бих разчитала на мнения на хора с деца в училище, макар и субективни. Останалото е в категорията ЕЖК.

# 370
  • в страната на чудесата
В нашето училище има телефоните на всички преподаватели и е приемливо да разговаряш с учител по телефона.

# 371
И преди бях писала, че и при нас няма практика родителите да имат телефоните на учителите. В интерес на истината класната ми е звъняла, но дори не се сетих да й запазя телефона, защото има други канали за комуникация. Даже по-важно, е че те имат телефоните на родителите, защото ако нещо спешно се случи през деня, то ще е в училище и те трябва да се свържат с мен. Ако аз имам въпрос, които конкретно засяга учителите, ползвам приложението на училището, ако e много спешно звъня на администрацията и те предават да се свърже с мен (училището е малко и се получава). Аз влизам в положение, един съвестен учител цел ден е зает с децата, а след това има домашна работа- да подготви следващия ден. Предпочитам да се занимава с тези неща, а не да вдига телефона на 40 майки и бащи, които се инетерсуват колко грама салата е изяло детето на обяд и дали се е сетило да си сложи шапката в междучасието на двора. Не казвам, че всички са такива, но винаги се намират няколко и те са достатъчни.

# 372
  • София
Сега мисленето е различно. Навремето първото нещо, което правеше класната на първата родителска среща, че и някои от другите учители , беше да си напише телефона на дъската. За дванайсет години и две деца сигурно три пъти съм звъняла на учител и ми беше адски неудобно да го направя - денем учителите са в клас, а вечер са си вкъщи и пак не е удобно да им звъня. И като си представях, че имат десетки ученици, кой знае колко родители им звънят постоянно.

# 373
А като минава цялата комуникация през директора, той как успява да върши своята работа? Ако един начален учител преподава и се грижи за 20деца, то през директора минават съобщения не от 20, а от ...колко класа по 20? Той се превръща в нещо като секретарка диспечер.

# 374
О да, точно толкова неуместно е и с лекарите. Най-обичам по време на преглед, докато си обяснявам симптомите, докторът да води разговори с хипохондрици с нужда просто да си споделят. Не говоря за кратки и ясни въпроси. И този доктор сега за моя ли случай да мисли или за тези по телефона. При положение, че вече има разнообразни и ефективни методи за комуникация, с който може да се свържеш с когото ти трябва, без да нарушаваш продуктивността му.
Проблем е в лекаря не в пациента. Дали не може да върне обаждането? Защо трябва да говори по време на прегледа?

Общи условия

Активация на акаунт