Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 37 620
  • 748
  •   1
Отговори
# 435
  • София
Няма нужда така агресивно да скачаш, дай да си говорим реалистично и нормално. Някак не е учтиво да правиш подмятания от типа "толкова страшна блондинка ли си". Обидите не правят позицията ти по-силна и по-аргументирана. Говорим си за организация на комуникацията. Не знам защо се държиш така, но не е редно да го правиш.
Преди няколко дни заяжданията бяха с две други потребителки, сега с мен. Защо? Защото не можете някои хора да приемете друга гледна точка, която не съвпада с вашата. Все с някого нещо вървят заяждания.

Да, хората обичайно имат очакването веднага отсреща да има отклик. Такава е човешката природа, а съвременните комуникации съвсем го предполагат, защото всеки по всяко време е включен не само на телефония, а и на някакво приложение от типа вайбър със съответните групи със смартфон в ръка, на бюрото или в чантата, който звъни и пиука по всяко време, когато някой нещо е написал или звъннал.  А често идеята за спешност и важност се различават индивидуално, но като някой има проблем, за него този проблем е всичко към момента и иска да стане бързо разрешаването му.
Затова трябва да има филтър и много училища и детски заведения го правят. Нека хората, които  са имали деца в чужбина като ученици да кажат дали винаги са имали достъп до учителя и по всяко време, когато решат, са му звъняли? Доколкото зная на доста места може да се звъни или да се изпращат мейли в офиса на секретарката или който се води организатор, а не да си реши родителят в осем вечерта да звънне за сборник на детето или нещо друго. Добрата воля човек да отговори е едно, а вменяването на задължение да отговори е съвсем друго.

И да, по личен опит, комуникацията е след предварително уреждане на ден и час, защото не само родителят е зает, а и работещият в заведението е зает също, всеки има някакъв график и ангажименти. На мен много ми допадна, защото е обвързана конкретно с дейността на институцията и има някакво рамкиране. Не само на теория, а и на практика. Да, за частно учебно заведение става въпрос.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 09:49 от Andariel

# 436
  • Пловдив/София
Леле каква дискусия се е развихрила. Не съм имала за цел никого да убеждавам. Всеки има разбирания за децата си и училището. Казах защо мен това ме притеснява, особено в контекста на описан проблем, за който вместо с човека, който познава децата и динамикатс им (класната), не е ок да се говори директно с ръководството.
За Изи съм си съставил следното мнение: прекрасно, модерно, почти перфектно училище при един идеален сценарий- кротко дете отличник, в спокоен клас.
И място с доста въпросителни в случай на проблем и някакво отклоняване от горното (а то в 80% от случаите ще има).
Колкото до телефона на класната- аз май само два пъти съм говорила, почти винаги пиша. Хубавото при писането е, че не ангажира веднага. Но все пак не е през платформа- доста по-тромав начин. Нашето училище стимулира за всичко да се говори директно с класен. Даже всвкакви организационни въпроси минават пак през класния. Вероятно е натоварващо за тях, но  удобно за родителите. При нас централната комуникация е тромава, бавна, закъсняла и е адски изнервящо да разчитама на нея.
Според мен е оставена доста свобода на учителите по отношение на връзката с родител- клсната и още 1-2 учители почти ежедневно пишат в школо (похвала, оценка, понякога нещо по-дълго), но има учители, от които една дума не съм чула още за детето.

# 437
  • в страната на чудесата
Ако стане нещо, ако не можете да отидете до училище и трябва да изпратите човек, когото не познават, ако има спешен случай, на кого се обаждате? Говоря за дете 1-4 клас?

# 438
  • София
Андариел, имам чувството, че тази "дискусия" отдавна щеше да се е изчерпала напълно ако не пишеш през два поста, че не може да се звъни на учителите 24х7. Никой не го и очаква, изобщо не говорим за това.
Обсъждаме дали родителите могат да имат спокойствието, че потенциални проблеми ще стигнат до тях навреме, че могат да отнесат въпроси, наблюдения или опасения до учителите на детето навреме и изобщо, че тече някаква нормална комуникация. Не да звъним на класната нощем пияни от кръчмата.

# 439
  • София
Какво означава "нормална комуникация"? В какъв времеви интервал? Дай да сложим някакви времеви рамки, също и какви въпросите от какво естество са допустими.  В осем вечерта? В седем вечерта? В девет вечерта?  За сборник? За болест на детето? За някакви конфликти между децата или с учител? За рокличката за тържеството?
Ако попиташ хората какво означава "нормална комуникация", ще получиш всякакви отговори и всеки напълно за валидни смята основанията си защо за него именно това е нормална комуникация.  Затова написах, че в някои учебни заведения, да, частни, има филтър и рамкиране. За нашите културни особености е необичайно, но всъщност хората свикват и работи.

# 440
Ако стане нещо, ако не можете да отидете до училище и трябва да изпратите човек, когото не познават, ако има спешен случай, на кого се обаждате? Говоря за дете 1-4 клас?

Има човек, който отговаря за тези случаи - ако се наложи вземем детето по-рано, или трябва да го прибере непознат за училището роднина, ако е достатъчно рано предупреждавам по мейл, ако няма време  - звъня. Дори и да се обадя на учителя, по-вероятно е да не вднигне, защото преподава през повечето време, докато отговорникът е на линия.

Също, ако детето ще отсъства, ще трябват материали от у-ще и т.н.

Според мен, предвид че класната не преподава на децата по всички възможни предмети и че има хора, които се занимават с чисто организационни въпроси, функцията ѝ е малко по-различна в случая, не знам.

# 441
  • в страната на чудесата
Имам натрапчивото усещане, че не е твоя работа какви рамки ще приеме/изискаме ние като клиенти. Там, където си потребител или доставчик, спокойно можеш да разтягаш локуми. В областта на частното формално/училищно образование определено не си. Какъв ти е проблемът аз какво искам/очаквам срещу парите си?

# 442
  • София
Всички нормални училищни комуникации са в огромната зона между "нямам телефон на класната" и "звъня на класната в 9 вечерта за сборник".
Вие си спорете де, все за нещо трябва са се говори. Важното е, че живият живот няма нищо общо с обсъжданото Simple Smile

# 443
  • София
Андариел, не записвай децата си в СС. Там училището и учителите не поставят времеви и предметни рамки на свободната и пряка комуникация с родителите.

# 444
До колкото разбрах, децата на Андариел са вече извън училищната система, а самата Андариел е под някаква форма в училищната - я като логопед, я като нещо друго, и лично й пречат комуникациите с тези лоши хора, които се интересуват от децата си.

За протокола - за дете в началното образование за мен е абсолютно задължително да може при необходимост да има комуникация с класната и на който не му харесва това, не е моето място.

# 445
  • София
не, нищо не ми пречи. Аз съм организиран човек и предпочитам ясни времеви параметри. Добрата организация дава по-висока ефективност. Когато съм на място Х съм само на място Х и върша работата, свързана с място Х, когато съм на място У си върша работата точно на място У. Такова ми е естеството на работата. Ако съм в час с твоето дете в твоето училище или градина, едва ли ще искаш да си говоря с родители на други деца, а часът на твоето да тече. Не отговарям на обаждания по време на час, защото съм изцяло отдадена на това, което правя по време на часа и цялото ми внимание е в точно твоето дете по време на часа. Не в родителски въпроси на друго дете.

# 446

Според мен, предвид че класната не преподава на децата по всички възможни предмети и че има хора, които се занимават с чисто организационни въпроси, функцията ѝ е малко по-различна в случая, не знам.

За твое сведение в Питагор и ПЧМГ са по същата схема. От 4 клас и в СС е така. Преди това също имат поне 4-5 различни учители, заради английски, физическо и т.н..
Детето на Хоуп е в Питагор от 1 клас. Детето на Лейка от 5 клас. Моето в СС от 2 клас.
Във всички тези училища има по няколко човека, които отговарят за организационни въпроси. Ние дори имаме разписани процедури за стандартни ситуации, като вземане от училище в учебно време.
Дали по нещо функцииите на класния ръководител и всички останали преподаватели в горните училища са по-различни от тези на учителите в Изи. Или просто всичко опира до политиката наложена от директор, пардон управител и собственик? И до мотивите за тази политика? Wink

# 447
  • София
Като заговорихме за Питагор, аз да попитам за информация относно приема и изискванията за 5 клас. Разглеждах сайта, но няма конкретна информация. Ще има ли различия в изискванията в сравнение с ПЧМГ? Прогимназията на Питагор пак ли ще бъде изцяло с математическа насоченост? Въобще, как стоят нещата с този етап на обучение в новото СОУ?

# 448

За твое сведение в Питагор и ПЧМГ са по същата схема. От 4 клас и в СС е така. Преди това също имат поне 4-5 различни учители, заради английски, физическо и т.н..
Детето на Хоуп е в Питагор от 1 клас. Детето на Лейка от 5 клас. Моето в СС от 2 клас.
Във всички тези училища има по няколко човека, които отговарят за организационни въпроси. Ние дори имаме разписани процедури за стандартни ситуации, като вземане от училище в учебно време.
Дали по нещо функцииите на класния ръководител и всички останали преподаватели в горните училища са по-различни от тези на учителите в Изи. Или просто всичко опира до политиката наложена от директор, пардон управител и собственик? И до мотивите за тази политика? Wink

Ами, добре. Всичко се прави единствено и само с цел филтрация и контрол от страна на директор/собственик/управител, така да бъде, щом казваш  Simple Smile

Иначе, говоря за дете 1-4 клас, което има 7 различни предмета/занимания дневно, като класният ръководител преподава само по две от дисциплините. Отделно, заниманията са различни всеки ден, съответно и преподавателите се сменят. Тези, които работят с детето ежедневно са 3-ма и още 3-ма според редуваните допълните предмети.

Само споделям, ако на някой му е интересно, с цел все пак да се придържам към темата.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 07:47 от FBI

# 449
Мога да кажа, че ако трябва аз да избирам, не бих се замислила и бих избрала Изи, но това е субективно.

Въпреки че не ги харесвам, мисля че трябва да го запишете в Изи.

За да има плурализъм, аз пък да кажа обратното:)
Само ще ме извините, че няма да се обосновавам. Имам достатъчно информация, а и личен контакт имахме с Изи, но ще се въздържа, тъй като в темата има доста родители с деца там, които много уважавам и не искам да засягам чувствата им.
Колкото до Азбуки, за там информацията ми наистина е основно от Голдева, и от още двама родители на съученици на детето ми в ПУК. Личен допир съм нямал. Едната майка обаче, на която едното дете беше в СС, а другото в Азбуки, отписа това дете, което беше в СС, и го прехвърли в Азбуки, ако това може да значи нещо.

Савина, трябва ти да си решиш! Не може някой от форум да ти каже кое училище да избереш. Проучи, пък и лично усещане в края на краищата.

Бихте ли ме насочили към потребител Голдева, че опитах доста да търся и явно не се оправям Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт