Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 885
  • 748
  •   1
Отговори
# 525
Вметка за архитектите и строителните инженери . Могат да завършат където искат в Европа  . После трябва да работят две години на трудов договор по специалността в България , за да получат пълна проектантска правоспособност , и да има право да проектират сгради и съоръжения от всички категории.  Това важи  и ако си завършил същите специалности в България.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 09:37 от red_violet

# 526
  • София
Друго, Санака казва, че в Испания има чудесни университети, но малък избор на специалности на английски - а защо му е специалност на английски на човек, завършил Испанската, той нали може да си следва на испански.
Точно това казвам всъщност, може би не е станало ясно. За децата от Испанската са отворени и всички университети и специалности, в които се преподава само на испански. Т.е. те имат допълнителни опции за следване в чужбина, извън английския.

# 527
  • София
Аз набързо да попитам- Кои са тези тайни фейсбуук групи, където не се филтрира информацията за Иззи? Какво им пречи на напусналите да напишат нещо в темата или ще се "модерира"?
За пореден път се убеждавам, че тук знаете по-добре какво се случва. Нищо, че класната води родителските срещи от дома си. Винаги, когато поискам достъп до нея ми осигуряват, а и имам телефона... не съм си позволявала да го ползвам.
При проблем между децата се викат родителите на среща, натам започва да се работи с децата и родителите, ако се справят- остават, ако агресията остане- предполагам, че няма да им предложат да преподпишат. Моят опит е само с деца, които се справиха.
Разговарях с родители, на чието дете не е предложен нов договор. Разговаряли са с тях и са обяснили защо, родителите също са съгласни, че Иззи не е било подходящо за тяхното дете. Насочили са ги към други частни училища. Интересно ми е да чуя обаче и от други родители обратна връзка, но тук само се говори за такива личности, които никога не се появяват, а остават някъде на скрито място, където пишат.

# 528
Това не го знаех. Единия от подрастващите иска да следва архитектура.
Благодаря! 😊
Вметка за архитектите и строителните инженери . Могат да завършат където искат в Европа  . После трябва да работят две години на трудов договор по специалността в България , за да получат пълна проектантска правоспособност , и да има право да проектират сгради и съоръжения от всички категории.  Това важи  и ако си завършил същите специалности в България.
Скрит текст:
Санака, ИГ бе една от причините да изберем втори чужд език испански още преди гимназия, за да разширим опциите. Напълно си права, така освен университетите с английски език им остават опции и с испански. Отделно в САЩ има много сериозно присъствие на испаноговорящи. А и доста страни с официален език испански.  

Първо се бях насочила към СМГ, после АК, добавих ИГ, а отскоро и ИА. До седми клас списъка сигурно ще набъбне още. 🙈🤣
П. П. Аз искам да учат и живеят извън България. 🤷‍♀️ Постоянно се говори по темата у дома, освен какво харесват да учат, то какво им дава като опции за образование, в кои страни и дали им допадат, за да учат и да се реализират там. Има стипендии, ще им се наложи да се борят за такива.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 10:41 от katia_13

# 529
Рейни, ти сериозно ли?
За пореден път се убеждавам колко хора живеят двойнствен живот - един в БГмама, един във фейса и трети на живо.
Чудесно, е че вашият частен случай опровергава други частни случаи. Wink
Поздрави Доротея! О, извинявай, както ти преди лично ми написа, сама ще го прочете тук. Нали следи.

# 530
Медицината ни е на много добро ниво тук.
(Образованието по медицина. После кадрите емигрират заедно с дипломата си).
Moля? Simple Smile
Ако го вярвате това....сте силно заблудени. Студенти 4 курс не са влизали в болница и учат от лекции олнайн. Дали така се учи медицина? Студентите правят дисекция веднъж в следването си - така ли се учи анатомия?

# 531
  • София
Това не е вярно.

# 532
  • София
Рейни, ти сериозно ли?
За пореден път се убеждавам колко хора живеят двойнствен живот - един в БГмама, един във фейса и трети на живо.
Поздрави Доротея! О, извинявай, както ти преди лично ми написа, сама ще го прочете тук. Нали следи.

Не те разбрах, какъв двойствен живот? Аз не опровергавам нищо, само казвам моят ЛИЧЕН опит. Нямам против някой да сподели ЛИЧЕН опит с изключено дете. Просто до сега само пишеш за някакви имагинерни такива хора, които пишат по тайни фейсбуук групи. Абсурдно ми звучи да се крият толкова.

# 533
Рейни, ти сериозно ли?

Не те разбрах, какъв двойствен живот? Аз не опровергавам нищо, само казвам моят ЛИЧЕН опит. Нямам против някой да сподели ЛИЧЕН опит с изключено дете. Просто до сега само пишеш за някакви имагинерни такива хора, които пишат по тайни фейсбуук групи. Абсурдно ми звучи да се крият толкова.

Кои са имагинерни?
Че във фейса хората са с имената си, както и с имената на децата си.
Изобщо никой не се е скрил там.
Има клас, име на детето, име на родителя, с кой е говорил в училището......

# 534
Hope for Two, преди години редовно се влизаше в дисекционна зала. 🤔
За стаж в болница пък да не говорим. Беше задължителен. Ако сутрин си на лекции, то следобяд си в болница и обратното. Всички болници почти се обикаляха за периода на следване, проследяваха се болни, за да имаш поглед над неврология, ортопедия, спешно и пр. В неспециализираните болници, се извъртаха студентите във всички клиники. Ако сега заради пандемията е различно, надали по-принцип не ходят в дисекционна или болница.. 🙄
От друга страна факта, че не ни признават винаги дипломите за медицинските специалности към МУ може би говори за по-добро образование в други държави. Хорариума часове не съвпада мисля с нашите.
Но не съм се интересувала от години как са нещата, та е възможно да греша.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 10:56 от katia_13

# 535
  • София
Хоуп, коя е групата? Защото ако е Училищата в София, вече се написа достатъчно за двете дами, споделили опит там. Оставам с впечетлението, че е някоя друга.

# 536
Хоуп, коя е групата? Защото ако е Училищата в София, вече се написа достатъчно за двете дами, споделили опит там. Оставам с впечетлението, че е някоя друга.
Аз лично в тази група ги прочетох. Там майките са с имена и лични данни.

katia_13 за съжаление не стоят точно така нещата към днешна дата.
Четвърти курс - яви се на изпит с учене по лекции (качени онлайн), нямам си идея този човек как ще лекува след години. Пък за приемните изпити от миналата година хич не ми се говори. Имаше студенти влезли с тройки на приемният.

# 537

katia_13 за съжаление не стоят точно така нещата към днешна дата. ..Пък за приемните изпити от миналата година хич не ми се говори. Имаше студенти влезли с тройки на приемният.
😳
Чак ми е трудно да повярвам. 1999, 2000г с 5,75 от изпита по биология и химия и шестици от дипломата по тези предмети имаше шанс да се влезе, но по-ниско вече гориш. Тогава явно бройките са били малко, цедката голяма. Или много хора са искали да учат медицина и конкуренцията е била висока. Не зная. Ако е толкова ниско нивото в момента, си е страшно какви лекари ще са след 10-20г 😖.
Но факта, че образованието последните години боксува, логично да се отрази не само в училищния период, а и на студентите. Дано се подобрят нещата!

# 538
Не искам да разводнявам темата за частните училища, но държа да споделя, че гимназията не води до строго профилиране в професионално отношение. Имам много примери в личния си живот точно за обратното.  Самата аз съм сред тях. Дори университетската специалност често не гарантира практикуване на изучаваното. Също имам примери дори с хора завършили медицина (разбира се по- малко всравнение с другите специалности, но ги има).

# 539
  • София
Honey1980, говорим за новите профили във втората част на гимназиалния курс. Системата много се промени в последните няколко години.

Общи условия

Активация на акаунт