Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 892
  • 748
  •   1
Отговори
# 510
На моя позната детето е в ИА и са много доволни, според нея ученето е твърде много, но свиква.
Аз също го обмислям за след 7ми клас, даже съм записала ден за отворени врати. 😁😇  Въпреки, че има една година.
Бих предпочела да има математически профил освен езиков, защото децата ми са различни и едното предпочита математика, а другото езици . 🤷‍♀️
Може пък да направят такъв профил, на отворените врати ще го задам като въпрос, дали обмислят в бъдещ план математическа паралелка. 🤔

# 511
Договорът се подписва преди НВО и плащаш 1/4 от таксата.
За нас също училището беше информирано направен избор преди външното оценяване.
Относно изпита, той е по български и математика и не бих го нарекла с лека ръка "бутафорен" щом има ученици, които не се справят.

Това, че има несправили се не е атестат за сложността на изпита.

За БГ "университети" профилите не са толкова важни.

# 512
  • София
Санака, а какви профили има в Испанската?
Това е единствената държавна гимназия, за която бих размислила догодина. И още - как смятате да оползотворите испанския нататък?
Иначе тези профили на ИА наистина са ненужни за кандидатстване в чужбина в повечето случаи.
В Испанската, както и във всяка друга езикова гимназия, първите два профилиращи предмета са първи /испански/ и втори чужд език, а за 3-ти и 4-ти профил може да се избира между: математика, физика, химия, биология, география, история и предприемачество. Не са предварително групирани по двойки, т.е. можеш да избереш които искаш два предмета от предлаганите.
Испанският засега вероятно няма да го оползотвори, може би по-късно за някоя специализация. Не малко деца обаче отиват да учат в Испания, в която има чудесни университети, но малко специалности на английски.

# 513
Може пък да направят такъв профил, на отворените врати ще го задам като въпрос, дали обмислят в бъдещ план математическа паралелка. 🤔
Може пък досега никой да не е задавал подобен въпрос.
При по-голям интерес към математически профил, може пък да имат желание да направят промени. Smiley

# 514
  • София
Относно изпита, той е по български и математика и не бих го нарекла с лека ръка "бутафорен" щом има ученици, които не се справят.

Fancy, даже и БГ университетите вече търсят профили и балообразуващите оценки се формират от съответните оценки от дипломи и зрелостни изпити по интересуващите ги профилиращи дисциплини за прием в съответната специалност. “Превъртяха играта” и те. В някои се правят и допълнителни изпити с есета или по специализиращи дисциплини. Въобще, даже за тях са важни тези неща!

# 515
  • София
Тоест още от 7 клас трябва да прецениш какво искаш да учиш в университет, за да кандидатстваш в гимназия, която има съответния профил.
Хич не ми харесва този ранен избор, когато още нямат идея какво искат повечето. Disappointed

# 516
  • София
Чак толкова не. Но аз със сигурност бих гледала гимназии, които предлагат всички основни предмети като профил. А големите гимназии имат повече възможности за това. Иначе и аз не съм привърженик на ранния избор.

# 517

Fancy, даже и БГ университетите вече търсят профили и балообразуващите оценки се формират от съответните оценки от дипломи и зрелостни изпити по интересуващите ги профилиращи дисциплини за прием в съответната специалност. “Превъртяха играта” и те. В някои се правят и допълнителни изпити с есета или по специализиращи дисциплини. Въобще, даже за тях са важни тези неща!

Университети съвсем умишлено е в кавички.

# 518
Фран, изобщо не се заблуждавам, че не е задаван такъв въпрос досега. 🙈 Не ми пречи да питам аз, когато отида. 😇 Ако имат запитвания и интерес от родители спроед мен би могло да направят такъв профил. 😁
Иначе в списъка ни с гимназии не е само ИА и избора няма да е само на основа профили. Има доста време, ще видим..🤣

# 519
Те БГ университетите може и да са в кавички, но нали който иска да учи медицина или право, че и архитектура, е най-добре да следва тук. Та в този случай важни ли са профилите?

Друго, Санака казва, че в Испания има чудесни университети, но малък избор на специалности на английски - а защо му е специалност на английски на човек, завършил Испанската, той нали може да си следва на испански.

# 520
  • София
Защо ги слагаш българските университети в кавички? Не винаги си заслужава да се учи в чужд университет и не всички младежи искат или могат родителите им да си позволят чужд университет. С кавички или не, това са университети и там също се искат определени условия за прием. Който ще да гледа с пренебрежение на българските университети, но обучават ли студенти - обучават. Издават ли дипломи - издават. Все някъде човек трябва да учи, за да завърши право и да практикува тук, нали така! Или медицина. Или инженерство.
Профилите са важни и точно така се оказва- трябва да се мисли за пет години напред още от седми клас. Частните не могат да си позволят толкова голямо разнообразие от профили, включително заради кадрите - учители по математика, биология, химия, физика и т.н.

# 521
  • София
Те БГ университетите може и да са в кавички, но нали който иска да учи медицина или право, че и архитектура, е най-добре да следва тук.

Защо е най-добре да е тук ?

# 522
Те БГ университетите може и да са в кавички, но нали който иска да учи медицина или право, че и архитектура, е най-добре да следва тук. Та в този случай важни ли са профилите?
Важни са.
Затова семейства с ясни и осъзнати цели за детето си би трябвало да се съобразят с избора на гимназия.
Ние също сме с ясни цели за бъдещето на детето ни и поради тази причина избрахме подходяща такава.

# 523
Медицината ни е на много добро ниво тук.
(Образованието по медицина. После кадрите емигрират заедно с дипломата си).

# 524
Те БГ университетите може и да са в кавички, но нали който иска да учи медицина или право, че и архитектура, е най-добре да следва тук.

Защо е най-добре да е тук ?

Е обсъждано е преди. Юристите казват, че право трябва да се завърши в страната, в която ще го практикуваш. А в чужбина, даже и да го завършиш, е много трудно да го практикуваш като магистрат или адвокат, максимум да си юрисконсулт в някоя корпорация. Те и специалностите, примерно в Нидерландия, са европейско право или нещо такова, което дори и там не ти дава право да си адвокат, съдия или прокурор. Тук пък съвсем.
Медицината навън е убийствено трудна, а тук, както казаха по-нагоре, е на достатъчно добро ниво все още.
За архитектурата не знам точно, но преди май също имаше ограничение, че да си правоспособен архитект, трябва да си член на съответната колегия на архитектите или както там се нарича, а ако си завършил в чужбина, трябва да държиш приравнителни изпити или нещо такова, като така било и в другите страни. Т.е. дори да си завъшил архитектура в Италия, където е най-доброто такова образование в света, пак автоматично нямаш право да практикуваш в България. Може сега да се е променило, не знам, но също е регулирана професия.

Общи условия

Активация на акаунт