Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 888
  • 748
  •   1
Отговори
# 495
Мис Мишона, моля те кажи нещо повече за Иван Апостолов. Почти нищо не е говорено за тази гимназия, а доколкото разбирам, сте много доволни. Ще е много полезно и на доста потребители тук с деца близо до гимназиалната възраст, 6 и 7 клас. Въобще за всички ще е полезно.

# 496
  • София
За мен основният проблем на Иван Апостолов продължават да бъдат профилите. С изключение на профил "Природни науки", останалите не вършат работа и за чеп за зеле.

# 497
  • в страната на чудесата
Защо, Санака? Какви са им профилите?

# 498
  • София
Освен природни науки, останалите са Предприемачески /с профилиращи предмети английски, предприемачество и ИТ/, Софтуерни и науки /с ПП - английски, информатика и ИТ/ и Чужди езици /с ПП - английски, втори чужде език и БЕЛ/. Абсолютно безполезни профили. За всички сериозни специалности в чужбина търсят или природни науки, или математика /дори за компютърните специалности никой не иска информатика, а математика на високо ниво/. За нито една специалност в чужбина не търсят предприемачество, чужди езици, ИТ, БЕЛ и т.н. Е, вероятно няма да имат проблем с приема за философия или социални дейности, ако някой го влече /въпреки че вече и за последното май искат математика/, но защо някой ще ходи в чужбина, за да учи подобна специалност, аз не бих могла да отговоря.

Последна редакция: нд, 13 фев 2022, 20:08 от sanaka

# 499
  • София
В темата за 12 клас се писа, че за NL дори за право и социални науки се иска хорариум по математика, предполагам от топ университети, така че липсата на математика като профилиращ предмет може да е проблем. За компютърни науки също се изисква.

# 500
Какъв е този предмет предприемачество? Не знаех, че и нагоре се учи. До 7ми клас, доколкото знам от отчетната, правят сандвичи по него и разни други подобни.

# 501
  • София
Не, предприемачеството в гимназиален етап няма нищо общо с правенето на сандвичи. В сайта на МОН са публикувани учебните програми по предмети и там може да се види какво се изучава.

# 502
  • София
На този етап, определено мога да посоча само позитиви за Иван Апостолов.
Учи се много сериозно и съответно много се и изисква. Имат тестове и диктовки по английски език почти всеки ден,а в петък имат тест на целия материал от седмицата, според който се определя в коя от четирите групи по английски ще бъде ученикът следващата седмица.
По български език учителката е млада и много изискваща.
По математика се обяснява добре. Решават се задачи от децата на дъската и се дават допълнително за домашно.
Имат предмет  "Личностно и между личностно развитие ". Там са разделени на групи и всеки има за задача да направи проект, който се представя в края на годината пред ръководството, други учители и ученици. Проектът трябва да е изцяло на английски.
По философия също правят проекти на групи и ги представят пред класа.
Като цяло се преподава доста разчупено и сухарският модел от държавното училище, на който се нагледах за 7 години, го няма.
Оценки не се пишат даром. Формират се на база тестове, изпитвания, домашни и участие в час. Може средно аритметично да си за шест, но заради проявено нехайство в часовете през част от срока, получаваш 5.
Наложи се един път да отсъства за деня и бях пропуснала да пиша на класната. На обяд ми писа, за да ме уведоми, че младежът не е на училище.
Децата са амбициозни, мотивирани да учат и сериозни. Поддържа се приятелски дух не само в класа, а като цяло във випуска. Повечето деца, вече се познават. Поддържат връзка и извън училище.
Относно профилите, се надявам че се учат в движение и когато дойде време, след 2 години да се профилираме, да има и още възможности за избор.

# 503
Благодаря за полезната информация за Иван Апостолов! Искам да питам, тъй като за нас ще е резервен вариант, какъв е шансът за записване след излизане на резултатите от НВО?

# 504
  • София
Само ако има останали свободни места.

# 505
  • в страната на чудесата
Мисля, че подписватнето на договора и плащането на част от таксата е преди самото Нво. Ако не се лъжа имат и някакъв бутафорен изпит.

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 15:42 от Фран

# 506
Нямам представа.
Ние подписахме договора и платихме необходимата такса в първия възможен момент.( доста преди НВО)
Моят син не е кандидатствал никъде другаде. Гимназията беше осъзнат избор около месец-два преди НВО.
След като разбрахме, че детето е прието, го записахме и оттам насетне не съм се интересувала как се запълват свободни места, такси, изчакване на НВО-та, АК-та и т.н.
Не ми дреме абсолютно за никакви профили. Sweat Smile

Последна редакция: пн, 14 фев 2022, 15:42 от Фран

# 507
  • София
Договорът се подписва преди НВО и плащаш 1/4 от таксата.
За нас също училището беше информирано направен избор преди външното оценяване.
Относно изпита, той е по български и математика и не бих го нарекла с лека ръка "бутафорен" щом има ученици, които не се справят.

# 508
  • София
Санака, а какви профили има в Испанската?
Това е единствената държавна гимназия, за която бих размислила догодина. И още - как смятате да оползотворите испанския нататък?
Иначе тези профили на ИА наистина са ненужни за кандидатстване в чужбина в повечето случаи.

# 509
  • София
Не ми дреме абсолютно за никакви профили. Sweat Smile
Браво! На мен определено ми дреме. Ако детето после не може да бъде прието в желаната специалност в желания университет, защото училището не му е предоставило възможност да изучава необходимите му за това предмети, изцяло ми се губи смисълът от училището.

Общи условия

Активация на акаунт