Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 753
  • 748
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте! Може ли актуално мнение за нивото на обучение и отношение към децата в ЕСПА, тъй като има информация в доста стари теми.  Благодаря!

Здравейте! Предварително казвам, че информацията е от много близко дете на моето, с което сравняваме доста често нещата. Като цяло мисля, че в Еспа подхождат в Пук - 2 клас най-амбициозно в сравнение с другите. Това може да е добре и зле. Доста по-натоварени са децата от СС, Питагор и Иззи (тези училища казвам, защото за тях имам инфо). Доста е странно за мен защо толкова ги натискат в ПУК - много домашни и през седмицата имат, дълги през уикенда. Два чужди езика, математика доста трудни задачи по математика, учене по две стихотворения всяка седмица, изпит на стихотворения, натиск сериозен... Някои деца леко не издържат на темпото. И незнайно защо при тази амбиция и разнообразие на предмети, след 3 клас започва едно местене и до 7 остават 15 деца които завършват. Това аз не го разбирам как и защо става. Но там се премести Богданова, която е доста добра учителка по български език, която беше в СС, после отиде първа в Иззи и дръпна доста учители, та сега е в Еспа и със сигурност е  плюс за Еспа голям. Това което прави впечатление е, че ако някое дете изостава, веднага му се предлагат допълнителни уроци срещу заплащане. Понякога леко като касичка се чувстват родителите и не знаеш наистина ли толкова изостава детето ти или просто си клиент готов да плаща допълнително. Но е странно какво е изоставане като се има предвид колко много дърпат напред. И най-голямата загадка - защо при този зор деца напускат и се местят и защо нямат толкова добри резултати след 7 клас? А и персонала май се сменя често... Дано да ви е полезно. Определено мисля, че е от добрите места за учене, но с тези забележки...

Здравейте! Много благодаря за изчерпателното обяснение! На мен от училището ми казаха, че на деца, които имат под 4.50 по някой предмет, предлагат помощ в училище срещу заплащане или родителите сами да помогнат на детето да навакса с предмета. Нямам идея какъв процент от учениците стигат до необходимостта от подобна помощ. Също така, подобна помощ срещу заплащане е задължителна, ако детето се мести от друго училище и не покрива академичния минимум на ЕСПА по даден предмет. Примерно по английски език или втори чужд език. Притеснява ме това извънредно натоварване и липсата на резултати накрая на 7-ми клас. От ЕСПА твърдят, че всичките им ученици влизат в АК или друга елитна гимназия без проблеми. Наистина е интересно, защо след 3-ти клас започва местене от училището. Дано се включи родител бил в подобна ситуация и сподели.

# 586
Сигурно защото на родителите им писва по цели уикенди и вечери да пишат домашни с децата или да плащат за изоставане.

# 587
Сега гледам статистика за HBO от 2021 и от ЕСПА е имало само 8 явили се деца. Това е странно, нали? https://drive.google.com/file/d/1Jos4rk4bY2pQCF-T0MPLIxR5ylYs8t0j/view

# 588
Мен доста би ме притеснило условието за задължителна помощ от самото училище. Или не приемат дете, което не отговаря на нивото им, или работят допълнително с помощта на родителите, ако има някакви поправими пропуски. Но задължителна платена помощ ми звучи нелепо. Реално плащаш два пъти за една и съща услуга. Кой знае колко деца "изостават"...

# 589
Мен доста би ме притеснило условието за задължителна помощ от самото училище. Или не приемат дете, което не отговаря на нивото им, или работят допълнително с помощта на родителите, ако има някакви поправими пропуски. Но задължителна платена помощ ми звучи нелепо. Реално плащаш два пъти за една и съща услуга. Кой знае колко деца "изостават"...

Те всъщност изтъкват това, че са единствените, които предлагат индивидуална помощ на децата.

# 590
  • София
По чий критерии детето изостава? И ако изостава не е ли тяхна вината? Да му предложат допълнителни уроци или по-индивидуално отношение за да навакса е едно, друго е веднъж да плаща да го учат в училище, още веднъж да плаща и за допълнителни уроци! Защо въобще е там?
Всяко училище, което приема родителите за банка с неограничени ресурси, от която можеш да черпиш за всяка една безумна глупост - веднага ме губи. Колкото и добро да е. А не виждам по-безмислено дадени пари от тези за наваксване на материал в същото училище, в което вече съм изсипала доста пари за същото.

# 591
Дали има родители, чиито деца в момента са в ЕСПА, за да споделят личен опит за училищната среда и обучението?

# 592

Те всъщност изтъкват това, че са единствените, които предлагат индивидуална помощ на децата.

И аз не съм чувала друго училище да предлага индивидуална платена помощ на собствените си ученици. Защо се налага такава изобщо, ако си вършат добре работата в учебно време? И как може родителите да са сигурни, че тези допълителни занимания ще запълнят пропуските, ако се предлагат от същите преподаватели?!?

# 593

И аз не съм чувала друго училище да предлага индивидуална платена помощ на собствените си ученици. Защо се налага такава изобщо, ако си вършат добре работата в учебно време? И как може родителите да са сигурни, че тези допълителни занимания ще запълнят пропуските, ако се предлагат от същите преподаватели?!?

Предполагам, че правят някакви тестове. Но съм съгласна, че те хем взимат пари да обучават децата, хем после, ако изостанат, пак взимат пари за индивидуална помощ....

# 594
Не знам за кой клас се интересувате, но погледнете и другите "академични" училища, ако търсите такъв тип училище. Особено в начален етап не би било ок и за детето, ако се окаже в ситуация да изостава според критериите на училището си и и да има нужда от допълнителни занимания. Освен средства за вас, ще коства и свободното време и самочувствие на детето.

# 595
  • София
В СС има допълнителни часове по математика, които може да посещава всяко дете, ако в даден момент нещо го затрудни /може две седмици да ходи, докато изчисти конкретния проблем, после да не ходи и така/. Преподавателят е различен от основния учител. Нищо допълнително не се плаща за тях. Това в Еспа е абсолютно безобразие за мен.

# 596
Немското - не се сещам как се казваше, което е хем в общинските училища, хем е отделно. И те имат занималня след часовете и така става целодневно. И на занималнята пишат домашни и учат.

Иначе да - това, което ЕСПА правят, щях да съм твърдо за, ако имаха с какво после да се покажат на HBO. За другите не знам как е, но за мен това е важен критерий, а дори и новото правителство искат да правят финансирането на училищата на базата на резултатите от HBO, та явно не съм само аз.

# 597
  • София
В ОТ имаме допълнителни занимания индивидуално, ако детето има нужда. При нас се е налагало по математика за тип задачи, които й беше трудно да разбере, някъде към 2ри клас май беше. После и тя сама си беше поискала от госпожата пак за математика за нещо.
Водят се бонус часове и се организират в рамките на учебния ден (например в час по музика, личностно развитие, нещо такова).
А, не са платени де, забравих да напиша преди да постна, така че редактирам.

# 598
Немското - не се сещам как се казваше, което е хем в общинските училища, хем е отделно. И те имат занималня след часовете и така става целодневно. И на занималнята пишат домашни и учат.

Иначе да - това, което ЕСПА правят, щях да съм твърдо за, ако имаха с какво после да се покажат на HBO. За другите не знам как е, но за мен това е важен критерий, а дори и новото правителство искат да правят финансирането на училищата на базата на резултатите от HBO, та явно не съм само аз.

Резултатите не са никак лоши на ЕСПА, но са само за 8 деца, което за мен е странно малко като бройка.

# 599

Резултатите не са никак лоши на ЕСПА, но са само за 8 деца, което за мен е странно малко като бройка.

Реално резултатите са доста посредствени за претенциите им. По БЕЛ средно 81,25 точки и Мат 80,59 точки средно за 8 деца. Толкова пък да не успяха тези 8 деца да ги научат за над 90 точки?

Първите 3 училища имат в пъти повече деца и средните им резултати са около и над 90 т., което се постига доста по-трудно от същото при 8 деца.

Общи условия

Активация на акаунт