Частни училища - информативно-дискусионна тема 51

• 36 729
  • 748
  •   1
Отговори
# 630
  • София, България
Дами, а ако трябва да се избира между Българско школо и ЕСПА, какво бихте ме посъветвали? Благодаря!
Като седнахме да смятаме снощи, ДУ с частни уроци по БЕЛ, математика, английски език и някакъв спорт от 1ви клас, сумата излиза към 10 000лв на година за едно дете. Не е много голяма разликата с цената в ЧУ. Но това е само, ако не се налага детето да е в ЧУ и пак да ходи на уроци.

БШ в момента май има само прогресивни паралелки, аз бих избрала трети вариант - КО, може би с опция за кандидатстване на друго място по-натам. Определено не бих записала детето нито в прогресивна паралелка, нито в ЕСПА. Всъщност не знам кой клас е детето, БШ нагоре си има класически паралелки.

# 631
  • Пловдив/София
Дами, а ако трябва да се избира между Българско школо и ЕСПА, какво бихте ме посъветвали? Благодаря!
Като седнахме да смятаме снощи, ДУ с частни уроци по БЕЛ, математика, английски език и някакъв спорт от 1ви клас, сумата излиза към 10 000лв на година за едно дете. Не е много голяма разликата с цената в ЧУ. Но това е само, ако не се налага детето да е в ЧУ и пак да ходи на уроци.
Че двете училища нямат почти нищо общо помежду си.
Ако говорите за първи клас прогресивна паралелка- съвсел нищо общо.
Но дори в класическите паралелки темпът на учене няма нищо общи с описаното за ЕСПА, нито има скрити разходи.
Признавам, че не съм ходила в ЕСПА, защото не съм търсила толкова интензивно темпо на учене, а и ми се видя безумие да дам 300 евро само за проба.
Единствено близостта до Околовръстното вероятно Ви кара да сравнявате. Но докато не дадете малко информация какво търсите няма как да помогнем. Чисто субективно веднага бих казала БШ, но може да търсите точно обратното.

# 632
Само искам да вметна, че в ЕСПА таксата за приемната процедура е 300 евро, които не се връщат при отказ за прием. Друг е въпросът, че конкретен отказ в повечето пъти няма, а има предложение за въпросните допълнителни часове, срещу допълнително заплащане.
В ЧУ - "Цар Симеон Велики" таксата е 200 евро, поне толкова беше за входния изпит, от тази година може и да е повече. Не се приспадат ако се запишеш и не се връщат ако се откажеш. 😁
Има деца ходят на уроци по различни причини, не е задължително да са изоставащи, понякога се целят в гимназия, където приема е труден, но децата от ПЧМГ и СС май не им се налага дори и за тази цел да ходят на уроци.🤣
Може да е от полза за някой инфото.

# 633

БШ в момента май има само прогресивни паралелки, аз бих избрала трети вариант - КО, може би с опция за кандидатстване на друго място по-натам. Определено не бих записала детето нито в прогресивна паралелка, нито в ЕСПА. Всъщност не знам кой клас е детето, БШ нагоре си има класически паралелки.

Благодаря за информацията! Сега се запознах с разликата между класическа и прогресивна паралелка. Имаме две деца, едното е за 1-ви клас, другото за 3-ти клас. И за двамата проблема е нивото на английски език. В началото се насочихме към ЕСПА именно заради възможността за индивидуална подкрепа за езика, но колкото повече информация събирам, толкова по-трудно ми става да взема решение относно вариантите за ЧУ, заради голямото дете и как ще навакса с езика, ако въобще го приемат.

# 634
Аз никога не бих избрала ЧУ до 4-ти клас.

При положение разбира се, че имам доста добро такова в близост до дома ни и естествено, ако мога ( а аз съм можела) да си позволя да си се грижа за детето, да си го взимам на обяд, да го водя на спорт и въобще където си решим, според неговите желания и възможности.
И трето, при това много важно: и при трите деца имах възможност да избирам начален учител.

Не бих заменила полудневното обучение в този период в ДУ ( възможност за повече време прекарано с детето ми, игри и занимания по наш избор, обяд какъвто харесва и още много, много други неща) за целодневен престой дори и в най-елитното ЧУ.
А пък да пътува час в посока сутрин и вечер, абсурд.
Хора различни.

# 635
  • София

При положение разбира се, че имам доста добро такова в близост до дома ни и естествено, ако мога ( а аз съм можела) да си позволя да си се грижа за детето, да си го взимам на обяд, да го водя на спорт и въобще където си решим, според неговите желания и възможности.
И трето, при това много важно: и при трите деца имах възможност да избирам начален учител.

Не бих заменила полудневното обучение в този период в ДУ ( възможност за повече време прекарано с детето ми, игри и занимания по наш избор, обяд какъвто харесва и още много, много други неща) за целодневен престой дори и в най-елитното ЧУ.
Хора различни.
+1

# 636

Хора различни.

Здравейте! Тоест децата са ви били в ДУ до 4-ти клас и после сте ги преместили в ЧУ? При това положение как се справиха с приемните тестове? Най-вероятно поне по АЕ са ходили на уроци. Мен е притеснява, че бивайки в ДУ ще трябва всеки ден да ходят на някакъв урок, за да може след 7-ми клас да влязат в читава гимназия.

# 637
Ако човек погледне съотношението в държавните гимназии след 7 клас на деца от ДУ и ЧУ, ще преобладават децата от ДУ. Така че явно има достатъчно голям брой деца от ДУ, които изкарват над 80-90 т. В ДУ випуските са големи, а и не всички деца са с амбициозни родители и не ходят на уроци. Това по отношение на НВО. На изхода в 12 клас всички са равни. Да не казвам, че още след 8-ми е така.

За имане, има деца с такива точки в ДУ. Но като махнем СМГ вероятно рязко ще падне бройката. А и всъщност не говорехме за бройки деца с над определени точки, а за училища със среден успех над определени точки. А това са две много различни неща. Което показва качеството на училището, а не качествата на конкретно дете.
Освен това възможност за избор на ДУ е сведен до нула в 1 клас. И след като набедени за столични елитни всъщност има ниски средни резултати, дори след частни уроци, изборът между ДУ и ЧУ определено става по-ясен.

Малко могат да си позволят да не работят, за да обгрижват целодневно дете до 4 клас. А и в крайна сметка не всеки има желание да си зареже кариерата.

Редовен прием след 4 клас има само в ПЧМГ. За там според моето разбиране следва да си профилиран в математиката. И поради това не на всички влезли им понася добре и са успешни след 7 клас.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 10:49 от Fancy

# 638
Здравейте,
ЧУ си обявяват таксите в евро, явно е някаква традиция (при фиксирания курс в БГ). Самото плащане предполагам става в лева, например по фиксинг?

# 639
Здравейте! Тоест децата са ви били в ДУ до 4-ти клас и после сте ги преместили в ЧУ? При това положение как се справиха с приемните тестове? Най-вероятно поне по АЕ са ходили на уроци. Мен е притеснява, че бивайки в ДУ ще трябва всеки ден да ходят на някакъв урок, за да може след 7-ми клас да влязат в читава гимназия.
Малко по-различно е при нас.
Големите ми дъщери бяха приети в СМГ от 5-ти клас.
Синът ми в ПЧМГ също от 5-ти.
Затова и не им се е налагало да ходят на курсове по английски. (до 4-ти клас, а и след това).

И към днешна дата съм категорична, че ако не бяха приети в МГ от 5-ти клас, нямаше да търся ЧУ.
Щяха да си изкарат кварталното ДУ до седми.

Иначе, да. Държавно училище предполага курсове до откат по бел и мат, ако целта е читава ДГ.
Да му мислят младите родители. При нас приключи.

Между другото, сега имам възможност да сравнявам средата в 3 ЧУ.
Рано ми е още за някакво категорично мнение, но към момента най-много ми допада средата (деца, родители и учители) в последното.

Последна редакция: вт, 16 авг 2022, 15:51 от Фран

# 640
  • София
Има няколко частни училища, в които децата започват да учат на 5-6 години, а в 7 клас постигат резултати, сравними с тези на седмокласниците в СМГ, които са подбрани след тежки изпитни кампании в 5 клас. Ако съм родител на 4-5 годишно дете сега и имам финансови възможности, и целта ми е стабилна академична подготовка, ще се огледам кои са тези училища, ще ги обиколя, ще избера едно и ще си запиша детето там.
Обяснявам защо. Не всеки има възможност да дублира в лично качество образователната система в периода 1-4 клас и да подготви детето за кандидатстване в СМГ, за да му даде шанс за добра държавна гимназия. Не всяко дете също така е готово да се справи с подобен стрес на тази възраст. Не всяко дете иска и може да се сгъне от математика и състезания. Но всяко дете е в състояние да се справи отлично с материала на МОН до 7 клас ако същият се преподава методично, стабилно и последователно. В класа на дъщеря ми дори хлапета, които яко ги тресна пуберитета и отсвириха подготовката си, благодарение на всички натрупвания бяха приети поне във Френската. Но повечето можеха да избират между Немската, Испанската и АК.
Разбира се, ако трябва да избирам дали ще има пари за плодове и зеленчуци или за училищни такси, категорично бих избрала кварталното училище.

# 641
То вече няма добро ЧУ до 4ти клас. Нека да не си фантазираме Wink

Колкото до таксата обследване - сигурно пак ще ме нахраните, обаче за мен тези пари си заслужават, защото ти правят тест за училищна готовност на детето, тест по английски, логопедичен тест, тест за интелигентност. Ми, тия неща струват пари. Няма как иначе.

Другия вариант е - дърво, къща, слънце, което го обсъдихме вече че не е толкова показателно (между другото - намерих едно място в София, където има къщи, като тези, които трябва да росуват децата и тоя уикенд ще го пробвам с блокчето младият ми архитект Simple Smile )

# 642
  • София
Здравейте,
ЧУ си обявяват таксите в евро, явно е някаква традиция (при фиксирания курс в БГ). Самото плащане предполагам става в лева, например по фиксинг?
В Иззи таксата си е обявена в лева и фигурира в договорът, отново в лева /месец.

# 643
Ами, като гледам СС, а и някои други училища, съвсем ок успяват да обследват децата за много по-малко от 400-600лв. Явно ги преценяват добре, защото процентът напускащи е доста по-малък от този в ЕСПА.
Добре е младите родители да мислят с главите си и да не се хвърлят по всичко, което хвърчи.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 11:53 от Дъждец

# 644
То вече няма добро ЧУ до 4ти клас. Нека да не си фантазираме Wink

Сериозно?

Общи условия

Активация на акаунт