Отговори
# 210
  • София
Ако Ви го е казал брокерът, че банката го разрешава или го иска, не се съгласявайте. 10% никой не дава без предварителен договор. Може и измама да е.

# 211
  • пустинята Гоби
Доколкото разбирам 10% вече са преведени и искат още 10% без предварителен договор, но с благословия на банката. Странна практика определено.

# 212
10% са дадени с договор за стоп капаро в брой, а банката иска превод по сметка на собственика. Договор няма.Определено съм доста объркана.

# 213
  • пустинята Гоби
Не е трябвало да давате толкова голямо капаро. Реално то подлежи на връщане обаче, при подписване на предварителния договор. Банката тези 10%, които сте дали не я интересуват, тя си иска обичайните пак 10%, но защо не иска подписване на предварителен договор, не знам. Може ли да кажеш каква сума сте дали за стоп капаро, защото цените на имотите са много вариращи.

# 214
Аз само не разбрах вие ли комуникирате директно с банката ?

# 215
Сумата на имота е около 100000, т.е капаро 10000. И брокера ми каза, но и директно от банката поискаха превод по сметка на собственика.

# 216
  • пустинята Гоби
Доста голямо стоп капаро сте дали, на кого го дадохте, вероятно на брокера. Кога трябва да го върне, описано ли е в протокол? Ок е да иска банката 10%, както е нормално ти да искаш предварителен договор.

# 217
  • София
На мен ми понамирисва на измама. Поискайте си официален документ.

# 218
Доста голямо стоп капаро сте дали, на кого го дадохте, вероятно на брокера. Кога трябва да го върне, описано ли е в протокол? Ок е да иска банката 10%, както е нормално ти да искаш предварителен договор.

Стоп капарото се предава на собственика и не се връща, освен в случай на отказ от страна на собственика от сделката.

# 219
Предварителния договор се подписва за да бъде предоставен на банката и имота да мине през оценител за да ви отпуснат кредит.Никоя банка няма да ви даде пари без да знае за какво ги дава. И стандартно е 10 % по този договор,но ако е панел гредоред или някакъв друг имот който не е изгоден за покупка от банката процента се дигa, а в документите ви за кандидатстване и отпускане на кредит сте написали достатъчно подробности за да проверят дали имате възможност за финансиране.
Намерете брокера да ви направи предварителен договор щом собственика е в чужбина агенцията трябва да има пълномощно за продажба.

# 220
има нещо гнило в тази история, вземете си адвокат да разберете кой ви мами.

# 221
Просто развален телефон с голям риск за купувача да изгуби едни пари...

Вие на продавача може да сте дали в брой и 1 милион лева под формата на стоп капаро/депозит/аванс или както искате го наричайте.

Но банката в случая иска да види договор и документ, че вие официално по банка сте превели 10% от стойността на имота на продавача и можете да го докажете документално. Тях не ги интересува какво е минало под масата преди това.

# 222
Благодаря отново на всички за мненията. След пореден разговор с банков служител се разбрахме да представя удостоверение, че имам налични 10% по сметка и ще се преведе сумата при сключването на сделката. Явно в някои случаи банките работят и без предварителен договор, когато собственика е извън страната, но това е било предмет на договаряне между банките и брокера и в последствие се одобрява от юрист на банката.

# 223
Здравейте. Имаше до преди 2 дни кредитен калкулатор на сайта на Райфайзен и сега е изчезнал. Тлнякойпда шма идея защо ?

# 224

Общи условия

Активация на акаунт