Отговори
# 315
Банката няма никакво правно/законово основание да иска договорна ипотека след като усвоената сума не надвишава продажната цена на имота и всичките средства отиват за покупката му.

Договорната ипотека е 2 пъти по-скъпа, от къде на къде?

# 316
Говорихме с банката и в крайна сметка се разбрахме за законова ипотека. Така би трябвало и да бъде, както писахте.
Обаче още нещо ме учуди, този път нотариуса. Оказа се, че освен нотариалните такси иска и такса за изготвяне на нотариален акт, която не е никак малко. До колкото разбирам не всеки нотариус иска такава такса. Някой да сподели опит, ако нещо да търся друг нотариус.

# 317
  • София
Ако нотариусът пише акта, то е редно да му се плати. Иначе може адвокат да ви го напише. Тогава ще платите на адвоката.

Ето тук е обяснено, само не знам към коя дата е актуално.
https://bi-lawfirm.com/notariusi-taksi/

# 318
Банките по подразбиране имат практика да пишат договорна ипотека; ако сумата не надвишава цената на имота, имате право да поискате законова - аз изрично споменах, че държа на законова и така и стана. Нотариалните такси са по-ниски.

# 319
нормално е за нотариуса
ако отидеш с написано пълномощно, плащаш само заверката
ако няма нищо, плащаш и съставянето на документа

# 320
Здравейте. Един друг въпрос. Аз искам да купя старо строителство и ще е за ремонт. На какъв етап разбирам каква сума ще отпусне банката за ремонт ? Да не е след плащане на самоучастието ? Защото ако не е достатъчна сумата бих се отказала.

Последна редакция: сб, 23 апр 2022, 22:50 от Desert^girl

# 321
След като изберете конкретния имот и се договорите принципно с продавача, той трябва да смъкне имота от продажба, вие пускате заявлението за сумата на ипотечния в банката и чакате становището им, до 10 работни дни максимум. Ако продавачът не иска да чака, може да подпишете някакъв про-форма предварителен договор със стоп-капаро, до 1000 евро максимум да речем, което той ви връща в случай на неодобрение от банката. Ако не иска, има и много други имоти на пазара, аз не бих дал повече от символично капаро в подобна хипотеза, ако изобщо.

# 322
Здравейте. Един друг въпрос. Аз искам да купя старо строителство и ще е за ремонт. На какъв етап разбирам каква сума ще отпусне банката за ремонт ? Да не е след плащане на самоучастието ? Защото ако не е достатъчна сумата бих се отказала.

Ще знаете след като оценката на имота е изпратена в банката и валидирана от банката. Например за Райфайзен това е след предварителния договор, защото за финално трябва да има подписан предварителен договор.
Ако сте се спрели на Уникредит, няма да имате този проблем, защото те изискват само проект на предварителния договор /т.е изготвен и без подписи/.
Друг вариант, който често използвам и минава в банките е да им изпратя извлечение от бакова сметка, в което се вижда, че сумата за предварителен договор е налична, пускат финалното по този начин и след като финалното излезе се подписва предварителния.

# 323
Здравейте, не съм сигурна дали въпросът ми е за тук, но май не намерих по-подходяща тема. С приятелят ми ще сключим брак през месец май, а през юни/юли той ще тегли ипотека на негово име  и ще придобие собственост на акт 15. Това значи ли, че тази ипотека ще е СИО и ако след години аз реша да тегля кредит, тази ипотека ще фигурира ли към името ми?

# 324
Здравейте. До къде се простира ролята на кредитния консултант ? Тоест при ипотечен кредит нормално ли е аз да ми разпечата той празни бланки искане за кредит и да ми ги даде, след което аз да ги попълня като реша и ги давам на консултанта и той отива в конкретен клон на банката и действа ? И аз отивам чак за подписването. Това обичайна практика ли е ? Тъй като никога не съм използвала кредитен консултант и ми звучи съмнително.

# 325
  • пустинята Гоби
Нормална практика е. Нашият кредитен консултант работеше с централата на банката, не с клон. Тъй като аз съм Тома Неверни като теб, пожелах сама да си попълня всички банки и сама да си занеса цялата документация по кредита в централата на банката, нямаше проблеми.

# 326
Нас пък нищо не ни е карал посредника да попълваме, само устно се разбрахме и ни върна офертите. Документите за строежа сам си поиска от строителя. Сега вече в избраната банка ни накараха да си вадим за семейно положение и вместо бележка от работодателя, само скрийншот от електронното банкиране, модерна работа, чак да не повярваш.

# 327
  • пустинята Гоби
Лично аз говоря за документите към банката за отпускане на кредит.

Последна редакция: пт, 29 апр 2022, 15:11 от 🌹 Mimi Rose 🌹

# 328
И аз за тях говоря, защото съм Тома Неверни Grinning

# 329
  • пустинята Гоби
Питай ги проблем ли е да си ги занесеш ти и така.Към нашите бланки се прилагаха и ксерокопия на личните карти, та аз като чух, че трябва да дам на трета страна всичко това, реших сама да си свърша работата.

Общи условия

Активация на акаунт