Отговори
# 330
какви са тия консултанти?
Консултантът трябва да ти покаже изчисления в няколко банки какво ти предлагат според твоите нужди и доходи, трябва да те посъветва за колко години да го вземеш, да фисираш ли или не лихвата, като е запознат с идеята ти за връщане на кредита да те посъветва какво да направиш, че да платиш най-малко лихва.

# 331
В документите който ви дава кредитния консултант се отбелязва че той е бил посредник за тегленето на ипотеката все пак тея хора не работят за без пари. Поне от документите който попълвахме имаше отбелязване че е с консултант. Също той поема отговорност по този начин за договореното с банката.

# 332
  • пустинята Гоби
Да, едното не пречи на другото - да се ползва консултант и да си получи заплащането, и човек сам да си занесе документите в банката.

Консултантите в България работят съгласно законови разпоредби и се вписват в регистър. Който се интересува какви са тия консултанти, може да иде и да се запознае с дейностите, които са регламентирани да извършват, а не да пише общи приказки, които не интересуват никой.

# 333
Някой отчитал ли е скоро пари за ремонт, отпуснати към ипотечен кредит? По-специално опит с Пощенска ме интересува. Моя приятелка преди година е имала също като мен сума за ремонт и са й признали разходи и за труд с договор с майстор, на мен ми казаха днес, че парите са само за строителни материали, което ми се вижда неадекватно, при все че са ми дали 2 месеца за отчитане, а за толкова време няма да ми оголят стария панелен апартамент само, камо ли да стигна до купуване на плочки или кой знае какви материали. Какво е съотношението на труд към материали при ремонт по лични наблюдения? Мога ли да получа списък с неща, които подлежат на отчитане и които не подлежат, защото това с не отчитането на труд, много ме притесни.

# 334
  • София
Няма как да питам, но брат ми беше към Пощенска. Доколкото знам, признаха му парите за ремонта само със снимков материал. Договор с работници не е имал със сигурност, защото бяха бригада познати на познати. Ремонтът се състоеше от смяна на дограма (от близък приятел, категорично без нищо черно на бяло), нов ламинат и латекс, тоест нищо уау. Горе долу преди година.

# 335
Със снимков материал? Ле-ле 😄

# 336
  • София
Да, преди и след. Ставаше въпрос за 6000лв.

# 337
Покрай войната в Украйна си прегледах застраховката имот и тя не покрива военни действия. Реших да прегледам и евентуално да сключа втора застраховка, но не намерих нито една банка да предлага такава, която да покрива щети при военни действия. Това е меко казано притеснително, предвид че сключих заем за пълна имуществена отговорност.
Има ли някой, който да има застраховка имот, която да включва щети от война и при кой застраховател я е сключил?

# 338
  • Сф
Не мисля, че има застраховател, който да покрива война и военни действия.
А аз скоро открих, че не покриват и щети от строежи наблизо. Така че и това гледайте.

# 339
Wink
Някой отчитал ли е скоро пари за ремонт, отпуснати към ипотечен кредит? По-специално опит с Пощенска ме интересува. Моя приятелка преди година е имала също като мен сума за ремонт и са й признали разходи и за труд с договор с майстор, на мен ми казаха днес, че парите са само за строителни материали, което ми се вижда неадекватно, при все че са ми дали 2 месеца за отчитане, а за толкова време няма да ми оголят стария панелен апартамент само, камо ли да стигна до купуване на плочки или кой знае какви материали. Какво е съотношението на труд към материали при ремонт по лични наблюдения? Мога ли да получа списък с неща, които подлежат на отчитане и които не подлежат, защото това с не отчитането на труд, много ме притесни.

Неприятна ситуация, много къс срок са Ви заложили, трябвало е да си го изговорите още преди подписването на договора за кредит да няма такива неща.
Веднъж ме изненадаха със същото и успях да намеря кой да пусне просто фактура. Но трябва да намерите, тъй като Ви е заложено в договора и може да вдигнат лихвата ако не предоставите в срок. Ако Ви трябва повече време, за да предоставите фактура за материалите, отидете при кредитния, който Ви е водил кредита и поискайте удължаване на този срок с анекс поради забава от страна на майсторите - например.
Обикновенно точно Пощенка банка изисква да се покаже къде е отишъла сумата отпусната за ремонт и в зависимост от сумата, или какво си договорил с банката могат да поискат: снимки или други разходно-оправдателни документи. А може и нищо да не изискат - ако имате добър кредитен консултант /:wink: включване по въпросите и отговорите, по-горе:smile:/
Какво прави Кредитния Консултант: неговото задължение е да ви предостави оферти от минимум три банки, да ви договори най-добрите условия с тях, да придвижи документите за кредита и ако е съвестен да бъде с вас на сделката. На кратко това! Като услугата е напълно безплатна и ако са в регистъра на БНБ - кредитните консултанти нямат право да взимат комисион от крайния клиент, заплащането им идва от банката, на която са се спрели.
Относно застраховките с покритие за война - не съществува такова, войната се води форсмажорно обстоятелство. Няма смиъл да търсите. Няма да се учудя някой застраховател да пусне такова покритие, но дали ще ви го изплатят.........

# 340
Оф, ужас. Строежи, войни, нямам и застраховка живот и се чудя да сключвам ли, да не сключвам ли - тя не е изискване, ами по-скоро защото имам малко дете.

# 341
Wink

Какво прави Кредитния Консултант: неговото задължение е да ви предостави оферти от минимум три банки, да ви договори най-добрите условия с тях, да придвижи документите за кредита и ако е съвестен да бъде с вас на сделката. На кратко това! Като услугата е напълно безплатна и ако са в регистъра на БНБ - кредитните консултанти нямат право да взимат комисион от крайния клиент, заплащането им идва от банката, на която са се спрели.
все пак трябва да може и да съветва клиента, да разбира от материята, клиентът винаги има много конкретни въпроси. Дано да може и да смята, както и да мисли този консултант, а не само да препредава офетите от банката към клиента.
Още нещо, консултанта трябва да му договори такава оферта, която сам не може да вземе от банката.
Заплащането е от банката, но все пак се отразява, вие ще му кажете по какъв точно начин, и на клиента...

# 342
На теория да, на практика всеки кредитен консултант при нас например си  има банка, с която работи с предимство и рекламира предимно техни продукти. А и не виждам как един кредитен консултант, на който му плаща банката, ще работи в полза на клиента и да договори по-добра оферта. Не е ли обратното - ще гледа работодателя му - банките да са доволни. Защото ако им води само клиенти с неизгодни за тях договори, няма да са доволни.  И освен това, през колкото повече посредници мине дадена услуга, толкова повече се оскъпява тя. И в крайна сметка в банките също има кредитни консултанти, които си познават всички продукти и могат директно на място да говорят с колегите си.
За мен лично ползата би била въпросният консултант да консултира срещу заплащане от клиента за евентуални вратички в договора с банката и за какво да пита и да внимава.

# 343
  • пустинята Гоби
Човек винаги може и сам да си провери банките, отнема 2 дни. Аз естествено го направих, въпреки, че ползвах консултант. Той помогна много за отпускане на по-голяма сума, както и да се случат бързо нещата.

# 344
Wink

все пак трябва да може и да съветва клиента, да разбира от материята, клиентът винаги има много конкретни въпроси. Дано да може и да смята, както и да мисли този консултант, а не само да препредава офетите от банката към клиента.
Още нещо, консултанта трябва да му договори такава оферта, която сам не може да вземе от банката.
Заплащането е от банката, но все пак се отразява, вие ще му кажете по какъв точно начин, и на клиента...

Да, напълно е така. В текстът ми по-горе съм написала на кратко, т.е. обобщавам основното, което прави един кредитен консултант.
Колкото до това кой му плаща и за кой работи, на него всяка банка му плаща, банките се борят за клиенти и всички дават бонуси, така че е без значение за кредитния консултант, на коя банка ще се спрете.
Той трябва да Ви представи минимум три оферти от три различни банки /това си е по-закон/
Да, така е може да ги обиколите, а какво ще разберете от техните оферти и начина им на структуриране, оценяване, за да прецените кое е най-доброто за Вас.... не съм сигурна, че човек, който няма опит в това може да се справи по-най-добрия начин. А е важно да е по най-добрия начин, все пак човек се "жени" за не малко години.
В карайна сметка всеки сам си преценя, който вижда смисъл в услугата кредитно консултиране я ползва, който не, си организара нещата сам.

Общи условия

Активация на акаунт