Отговори
# 375
Може попринцип стига да сте си намерили свестен консултант, който познава оценителите и да ви дадат висока оценка на имота. За да е по-висок и ипотечния като стойност

# 376
Здравейте!
Прегледах темата, но не открих информация.
Някой използвал ли е услугата на фирмата за кредитно консултиране musketari.bg? Доколкото видях, мненията за ползването на консултанти са противоречиви, но все пак ми се струва улеснение.

# 377
Не съм срещала мнение, но вижте дали въобще ги има тук
https://www.bnb.bg/BankSupervision/BSCreditIntermed/BSCIRegister/index.htm

# 378
Много благодаря! Simple Smile

П.С. Има ги в регистъра. Те са към Кредит Навигатор. Ако на някой може да е полезно.

Последна редакция: ср, 18 май 2022, 11:26 от soulsun

# 379
много, много консултанти са се регистрирали... дано и качествена услуга да предлагат.

# 380
  • Пловдив
Преди 5 години теглихме ипотечен кредит, за да започнем да строим. Нямахме пари за самоучастие и за това ипотекирахме имот. Взехме не целеви ипотечен кредит, за да не се налага да доказваме с фактури.

С отпуснатите пари стигнахме до Акт 14 и ипотекирахме постройката.  Наложи се да вземем и потребителски кредит, за да довършителните дейности.

Вече с Акт 16, обединихме ипотечния и потребителския, освободихме апартамента от ипотеката и цялата ипотека е върху къщата. Оценка на имота обаче освен ние , вътрешно си правиха и банката, може би точно за да няма изкуствено завишаване.

# 381
Здравейте! Приятелят ми е поръчител по ипотечен кредит на колега. На мен в предстоящите месеци също ми предстои теглене на ипотечен кредит - може ли и на мен да ми стане поръчител ?

# 382
Здравейте! Приятелят ми е поръчител по ипотечен кредит на колега. На мен в предстоящите месеци също ми предстои теглене на ипотечен кредит - може ли и на мен да ми стане поръчител ?

Здравейте,
Когато един човек е станал поръчител, банката преглежда и неговия доход, т.е. той също трябва да е достатъчен за размера кредит, който кредитоискателят тегли. В случай, че доходът му е достатъчен и за двата кредита + ако самия поръчетил има някакви кредитни продукти, тогава не би трябвало да има проблем.
Общото правило, което прилагат банките е: съотношение дълг към доход, трябва да бъде 60:40, т.е., креидтните задължения не трябва да надвишават 60% от дохода. 
Не знам каква е ситуацията Ви, но може да имате и други решения, които да не включват поръчител. Например Българо- американска кредитна банка иска поръчители за щяло и нещяло.

# 383
Здравейте! Приятелят ми е поръчител по ипотечен кредит на колега.

Ехе останаха ли такива хора, Браво Champagne

Лично аз никога не бих станал поръчител по добре да ми се сърдят те от колкото аз на тях Wink

# 384
  • пустинята Гоби
То не е за “браво” подобно поръчителство, особено за ипотечен кредит.

# 385
Преди 5 години теглихме ипотечен кредит, за да започнем да строим. Нямахме пари за самоучастие и за това ипотекирахме имот. Взехме не целеви ипотечен кредит, за да не се налага да доказваме с фактури.

С отпуснатите пари стигнахме до Акт 14 и ипотекирахме постройката.  Наложи се да вземем и потребителски кредит, за да довършителните дейности.

Вече с Акт 16, обединихме ипотечния и потребителския, освободихме апартамента от ипотеката и цялата ипотека е върху къщата. Оценка на имота обаче освен ние , вътрешно си правиха и банката, може би точно за да няма изкуствено завишаване.
В коя банка ипотекирахте на акт 14? И на нас ни предстои, но малко банки итпускат ипотека на 14, повечето искат 16.

# 386
Здравейте!
Предстои ни да си закупим жилище с ипотечен кредит. Обиколихме няколко банки, но като цяло забелязвам, че едни дават погасителен план с включени застраховки (Живот и за имота), други само лихвата и главницата, трети само Живот.
Понеже сравнявам Алианц и ЦКБ искам да попитам, тези от вас които имат ипотечни кредити към тези банки на колко ви излизат 2те застраховки, има ли конкретно начин за изчисление или са фиксирани суми?
Като цяло коя банка препоръчвате?
Благодаря предварително!

# 387
Алианц банк имат разделени по графи вноски главница, лихва и отделни е сумата за застраховка живот. ЦКБ не задължават застраховка живот, но в погасителния план има графи за главница и лихва. Поне преди няколко месеца бешв така.

# 388
Алианц банк имат разделени по графи вноски главница, лихва и отделни е сумата за застраховка живот. ЦКБ не задължават застраховка живот, но в погасителния план има графи за главница и лихва. Поне преди няколко месеца бешв така.

Да, така е и сега, но понеже Алианц покриват застраховката на имота за целия период на ипотеката върху цялата й стойност,  а при ЦКБ няма упоменато нито една от застраховките, се чудя дали са фиксирани или се изчисляват на база определени условия. Вие към коя от банките имате кредит и имате ли застраховки?

# 389
  • Пловдив

В коя банка ипотекирахте на акт 14? И на нас ни предстои, но малко банки итпускат ипотека на 14, повечето искат 16.

Уникредит

Общи условия

Активация на акаунт