Отговори
# 75
В такъв случай част от сумата се изплаща на продавача, а другата част е за ремонт и се превежда по сметката на купувача.

# 76
  • пустинята Гоби
Не се връща самоучастието, но може да се изтегли кредит, който е по-голям от нужния остатък за закупуване на апартамента. Зависи от доходите ви и от оценката на апартамента, който ще купувате.

# 77
Тоест разговорно хората го казват връщане, а реално е по-голям кредита така ли ?
Не се връща самоучастието, но може да се изтегли кредит, който е по-голям от нужния остатък за закупуване на апартамента. Зависи от доходите ви и от оценката на апартамента, който ще купувате.

# 78
  • пустинята Гоби
Ами да, аз не съм чула за връщане на самоучастие. Просто се тегли кредит по-голям от колкото ти е необходим за доплащане на апартамента и една част банката превежда на продавача, една част (остатъка) на теб. Но пак повтарям, това е възможно, ако имота се оцени над цената, за която ще го купиш и си добър за банката клиент, т.е. имаш високи доходи.

# 79
  • София
Когато се изтегли по-голям кредит от нужното за закупуване на имота ипотеката става договорна, а не законова. Нотариалната такса за договорната ипотека е почти два пъти по-скъпа от законовата.
Иначе сметките са примерно такива:
1. Самоучастие - 30 хил.
2. Цена на имота по договор - 100 хил.
3. Оценка от оценителя - 130 хил.
4. Банката покрива сума до 80% от оценката - т.е. до 104 хил.

Варианти:
I. Теглите кредит от 70 хил. + собствени средства 30 хил. = 100 хил. Имате законова ипотека за 70 хил.
II. Теглите кредит 100 хил (между 70 и 104 хил). От тях 70 хил отиват в продавача + вашите 30 = 100 хил. По вашата сметка остават 30 хил. които ползвате както искате. Имате договорна ипотека за 100 хил.

Вероятно при втория случай отговорността ви ще е с цялото ви имущество, а не само с ипотекирания имот.

# 80
Тъй като и аз се колебая между договорна и законова ипотека - кое е за предпочитане и какви са разликите, освен нотариалната такса? Конкретно за отговорността - доколкото знам,  е пълна и в двата случая, освен ако изрично не поискаш ограничена (при доста по-голяма лихва).

Скрит текст:
Когато се изтегли по-голям кредит от нужното за закупуване на имота ипотеката става договорна, а не законова. Нотариалната такса за договорната ипотека е почти два пъти по-скъпа от законовата.
1. Самоучастие - 30 хил.

Варианти:
I. Теглите кредит от 70 хил. + собствени средства 30 хил. = 100 хил. Имате законова ипотека за 70 хил.
II. Теглите кредит 100 хил (между 70 и 104 хил). От тях 70 хил отиват в продавача + вашите 30 = 100 хил. По вашата сметка остават 30 хил. които ползвате както искате. Имате договорна ипотека за 100 хил.

Вероятно при втория случай отговорността ви ще е с цялото ви имущество, а не само с ипотекирания имот.

# 81
  • пустинята Гоби
1. Самоучастие - 30 хил.

Варианти:

Това не мисля, че е вярно. Не забравяйте, че високата оценка на имота би следвало да е реална, а не измислена с цел усвояване на повече пари. Нашата ипотека е такава, не сме си залагали и описвали останалото имущество. Купихме си апартамента преди 2 години.

# 82
  • София
Законовата е по-добрият вариант, има много статии в интернет.
Нотариалните такси за покупка на апартамент 56 хил евро ми бяха около 4500 миналата година за голям областен град. Не е София обаче. Всяка община си има отделен процент зя придобиване.

# 83
  • София
Не твърдя, че задължително отговорността е пълна при кредит надвишаващ съответния процент от покупната цена на имота. Коментирам, че вероятно ще е така и в такъв случай никой не изисква другото имущество да се опише или заложи с подписването на договорът. Това условие влиза в сила, ако длъжникът спре да плаща и се стигне да съдия изпълнител. Всеки може да си погледне договора и там да прочете каква е отговорността му - пълна /с цялото имущество на кредитоискателя и съдлъжника/ или ограничена /само със заложения имот/. Когато гледах за ипотечен кредит, това беше първото което ми казваха, след уточненията за доходите и за евентуалната стойност на имота.

# 84
и си фиксирайте лихвения процент на 10 г, ако може

# 85
Ще се учудя ако някой все още предлага фиксиран процент ..

# 86
Имаше за 3 до 5 макс години, 10 някой друг път. Ама Пепина не е в България, както и друг път сме коментирали.

# 87
  • пустинята Гоби
Законовата е по-добрият вариант, има много статии в интернет.
Нотариалните такси за покупка на апартамент 56 хил евро ми бяха около 4500 миналата година за голям областен град. Не е София обаче. Всяка община си има отделен процент зя придобиване.
Не е по-добра законовата ипотека, по-добрата е тази, която ми върши работа. Моите такси бяха 8000 лева за апартамент в центъра на София на много по-висока цена. Сравнено с Вашата такса направо ми се виждат малко.

Видях си нотариалния акт за договорната ипотеката. Както си и мислех обезпечението е само с въпросния апартамент.

# 88
Има фиксирана лихва, ама е около 5%..

# 89
Бихте ли написали за коя банка става въпрос?

Общи условия

Активация на акаунт