Отговори
# 225
Много благодаря Simple Smile

# 226
Здравейте,
Следният въпрос:
От банката искат ли документите по имота в оригинал? Говоря за тези, които вадим по институциите, като например Удостоверение за тежести, Удостоверение за платени данъци по имота, Удостоверение за гражданско състояние (женен, разведен...)
Защото нотариуската каза, че иска да види всички документи, да ги провери ок ли са преди изповядването. От банката обаче искат някои от документите в оригинал. Как се процедира?
Давам ги на банката, показвам на нотариуса копие, а в деня на изповядването от банката ми ги връщат или как?

# 227
преди нотаруиса, всички документи изпращахме сканирани до банката
на изповядването ги носехме при нотариуса и след като ги провери, ги даде на представителя на банката

# 228
Има ли въпроси, които е важно да не изпускам при първи разговор в банка, относно отпускане на жилищен кредит?
И втори въпрос - обикновено кампаниите на банките на тримесечие ли са? Сега на пощенска има кампания, която обаче гласи, че трябва до юни да си намеря жилище, а аз не знам дали ще ми стигне времето.

Последна редакция: вт, 29 мар 2022, 20:57 от North_Kingdom

# 229
Здравейте. Може ли някой да ми даде нагледен пример какви са различните такси при покупка на жилище, ако например то струва 100 000 евро. Примерно колко е таксата при нотаруис, самоучастие и т.н. да придобия представа каква сума горе-долу трябва да имам като гледам цените ня имотите. И също така отпускат ли кредит ипотечен с малко самоучастие ?

# 230
Здравейте. Може ли някой да ми даде нагледен пример какви са различните такси при покупка на жилище, ако например то струва 100 000 евро. Примерно колко е таксата при нотаруис, самоучастие и т.н. да придобия представа каква сума горе-долу трябва да имам като гледам цените ня имотите. И също така отпускат ли кредит ипотечен с малко самоучастие ?

Здравейте,
Относно самоучастието, то се определя от процента на финансиране, който банката ще даде от оценката на имота.
Този процент зависи във всички случаи от типа строителство на имота, а в някои банки и от срока на кредита.
Ако предположа, че спрямо сумата, която сте написали горе, това е ново строителство и приемем, че оценката Ви е колкото продажната цена: 100 000 евро. Тогава банката ще Ви отпусне между 85% и 90 - 95% от нея /по-високия процент на финансиране зависи от банката, на която сте се прели и Вашият чист доход/
Ако сметнем нещата на стандартното за тухла, а именно 85% - то тогава във Вашия случай, самоучастието трябва да бъде в размер на 15 000 евро.
Колкото до разходите по сделката, които са /за гр. София/: Данък придобиване на имот: 3% и нотариални такси, такси вписвания, държавни такси: около 1,2 % /разбира се това е размерът им ако правите законова, а не договора ипотека/. Те се изчисляват върху: продажната цена вписан в нотариалния акт, във Вашия случай: 100 000 евро х 4,2% = 4200 евро
!!!Разходите съм ги сметнала приблизително!!!
Съответно преди нотариалното изповядване ще трябва да имате приготвени около 20 000 евро, защото банката заплаща каквото и да е било след вписването на сделката, което е от 3-4 дни след минаване на сделка при нотариус.
Да отпуска се кредит с по-малко самоучастие, но всичко е спрямо зависи конкретната ситуация, всеки случай е различен и от там са различни и най-добрите варианти за всеки отделен кредитоискател. 

"""Има ли въпроси, които е важно да не изпускам при първи разговор в банка, относно отпускане на жилищен кредит?
И втори въпрос - обикновено кампаниите на банките на тримесечие ли са? Сега на пощенска има кампания, която обаче гласи, че трябва до юни да си намеря жилище, а аз не знам дали ще ми стигне времето."""
За мен най-важното, което трябва да се уточни е оценката и процентът на финансирането от нея, за да не станете неизправна страна по сделката и да излезе, че парите не Ви стигат. Колкото дали лихвата ще е 2,4 или 2,5 - разликата е напълно минимална във вноската. В зависимост от частния случай, може да имате и много други важни въпроси, но тъй като не знам подробности, няма как и да съдействам правилно.
Колото до кампаниите, постоянно ги увеличават като срокове, нека това не Ви пришпорва - маркетингов трик е Simple Smile

# 231
Аз също искам да попитам за документите към банките. Попитахме в две банки за условия, като си платихме направата на оценки, за да видим каква сума могат да отпуснат. В едната подадохме  и документи за тежести, удостоверение за семейно положение и по чл.87. Можем ли сега да си изискаме оригиналите, ако се спрем на другата банка или остават за банката и трябва да се вадят нови?

# 232
Аз също искам да попитам за документите към банките. Попитахме в две банки за условия, като си платихме направата на оценки, за да видим каква сума могат да отпуснат. В едната подадохме  и документи за тежести, удостоверение за семейно положение и по чл.87. Можем ли сега да си изискаме оригиналите, ако се спрем на другата банка или остават за банката и трябва да се вадят нови?

Здравейте,
Не виждам причина да не си ги поискате и да Ви ги дадат, само ще Ви разпитват защо ги искате и като кажете, че се местите в друга банка ще започнат да Ви завръщат при тях. Колкото до оценката има шанс, другата банка може да я приема и да не я приема, зависи дали работи със същата оценителска фирма. Иначе ако пуснете бърза поръчка за тежести /три работни дни/ и другите два документа ще ви излязат общо 50 лв. като такси, ноо времето на опашките ... никой не може да го върне Sad

# 233
Мъжът ми поискал документите, отказали да му дадат оригиналите. Продавачът само можел да си ги вземе, не разбирам след като ние ги носихме тези документи в банката, а не продавачът. Разиграват ли ни не разбирам. Оценка не ни трябва, имаме си в другата банка.
Също така някой дали е запознат как стои въпроса с посредниците от агенциите, изобщо не сме доволни от нашия, отношение, бавна комуникация и т.н. След като вече сме заплатили неговата комисионна, при предварителния договор, може ли да се откажем от услугите му и да искаме директна комуникация с продавача?

# 234
Мъжът ми поискал документите, отказали да му дадат оригиналите. Продавачът само можел да си ги вземе, не разбирам след като ние ги носихме тези документи в банката, а не продавачът. Разиграват ли ни не разбирам. Оценка не ни трябва, имаме си в другата банка.
Също така някой дали е запознат как стои въпроса с посредниците от агенциите, изобщо не сме доволни от нашия, отношение, бавна комуникация и т.н. След като вече сме заплатили неговата комисионна, при предварителния договор, може ли да се откажем от услугите му и да искаме директна комуникация с продавача?

Не искат да ви изпуснат като клиент според мен, документите Чл. 87, семейно и тежести са си Ваши, след сделката оригиналите на тези документи нотариуса ги дава на банката тъй като са за нея, но Вие сте ги дали предварително.
Относно брокера на недвижими имоти, моят съвет е да си плащате за свършена работа, т.е. на нотариално изповядване. Говорете с брокера, обяснете му че не сте доволни и какво не Ви харесва.

# 235
Въпрос към закупилите апартамент с ипотека - договорна или законова? Има ли някой с договорна ипотека?
От банката ме одобриха, но искат договорна ипотека. Каква е разликата, освен цената? По-трудно ли се прекратява договорната? Въобще има ли някой, който се е посъветвал с адвокат относно проекто договора с банката? Дадоха ли ви го да си го прочетете на спокойствие у дома или правиха пречки?

# 236
Въпрос към закупилите апартамент с ипотека - договорна или законова? Има ли някой с договорна ипотека?
От банката ме одобриха, но искат договорна ипотека. Каква е разликата, освен цената? По-трудно ли се прекратява договорната? Въобще има ли някой, който се е посъветвал с адвокат относно проекто договора с банката? Дадоха ли ви го да си го прочетете на спокойствие у дома или правиха пречки?

Ако не се бъркам, всички ипотеки през банката са договорни. Когато купувате имот чрез ипотека, банката също присъства на изповядването пред нотариус и е описана като страна по договора.
Тук може да видите какви са разликите между двата вида ипотека:

https://www.registryagency.bg/bg/registri/imoten-registar/kak-da-vpisha-ipoteka/

# 237
Да, аз четох разликите, но не ми стана ясно. Има възможност и за законова явно, защото кредитната консултантка ми каза, че не можело законова, защото нещо си. Кредитната ми консултантка като цяло е доста некадърна, което в процеса на събиране на документи ми стана ясно. Така че ще трябва да разчитам на себе си да се ориентирам. Просто исках да знам и другите ли са подписали такива. Притеснява ме, какво се прави, ако искаш да го продадеш такъв имот, а си с договорна ипотека. Това може ли да е проблем например. Също как се сваля договорната ипотека, като се изплати.

# 238
  • София
Договорна ипотека се прави когато теглите повече от отпускания процент от договорената цена. Например оценката е за 200 лв., а цената на имота е 100 лв. Банката отпуска до 80% от оценката, но това е до 160 лв., а не 80 лв. колкото би било от реалната цена. За да изтеглите повече от 80 лв., банката ще иска договорна ипотека. Цената ѝ е по-висока. Освен това най-вероятно ще минете от ограничена към пълна отговорност. Т.е. при проблеми банката може да запорира и другото ви имущество, а не само ипотекирания имот.
Продва се спокойно с договорна ипотека, стига продажната цена да покрива заема.

# 239
  • Сф
Имала съм и законова, и договорна ипотека. Не съм продавала на ново апартамента, и освен разходите, нямаше никаква друга разлика между двете от към формалности и процедура.

Общи условия

Активация на акаунт