Отговори
# 240
Въпрос към закупилите апартамент с ипотека - договорна или законова? Има ли някой с договорна ипотека?
От банката ме одобриха, но искат договорна ипотека. Каква е разликата, освен цената? По-трудно ли се прекратява договорната? Въобще има ли някой, който се е посъветвал с адвокат относно проекто договора с банката? Дадоха ли ви го да си го прочетете на спокойствие у дома или правиха пречки?

Законовата ипотека можем да я наречем стандартна ипотека,  прави се когато цялата сума от ипотечния кредит отива за покупката на имота. За нея се пише само Молба за вписване на законна ипотека, която се вписва в Агенция по вписвания.
Договрната ипотека се прави, когато не всички средства от ипотечния кредит отиват за покупката на имота, ами ще вземете и втори лимит за ремонт или там някакво друго оправдание. За нея се пише Нотариален акт за договорна ипотека, който се вписва в Агенция по вписвания.
Разлика освен начина на вписване са самите такси, втората е по-скъпа като нотариална и държавна такса, тъй като се пише втори нотариален акт /първият е за покупката на имота/ и държавната за вписване е по-висока.
Друга разлика нямат, след това и двете се заличават по абсолютно една и съща процедура без значение договорна ли ви е ипотеката, законова ли е.
Най-вероятно взимате допълнителни средства освен за покупка и за това са Ви казали, че няма как да се направи законова.

# 241
А вторият нотариален акт за какво е?

# 242
Не взимам допълнителни средства за покупка. Не ме притесняват по-високите такси, а това, че все пак трябва да има някаква законова разлика между двете. Ако нямаше, нямаше да има два вида. Ще видя, все пак ще се посъветвам с адвокат сигурно.

# 243
  • София
Вижте мненията на страница 30 в предишната тема, тогава питах за изповядването на сделката. Повечето коментари са за законова ипотека, сега вече сякаш се обърнаха нещата и казват - давайте на договорна.

# 244
Взех 5 оферти, най-добри са Алианц и ОББ, 13лв на месец разлика в полза на Алианц, идва най-вече от безплатната застраховка имот. Коя бихте избрали? Не знам нищо за Алианц.

# 245
Взех 5 оферти, най-добри са Алианц и ОББ, 13лв на месец разлика в полза на Алианц, идва най-вече от безплатната застраховка имот. Коя бихте избрали? Не знам нищо за Алианц.

Последно време Алианц доста натиснаха в сферата на ипотечните кредити, стабилна банка са. Имайте предвид, че са адски тромави в обработката на документите и адвокатите им връщат по 5 пъти нещо, щото не са го разбрали или разлечи правилно. При нас поне беше такъв случая. Един месец ни бавиха с обработка на документи и тъй като времето ни притискаше, дадохме контра оферта на Пощенска банка с условията на Алианц и ни дадоха дори по-нисък лихвен процент от Алианц. Но при Пощенска банка винаги си искайте предварително писмено всички условия и договора, защото обичат да си спестяват някакви неща, които после си ги виждате в договора в деня на подписването.

# 246

Последно време Алианц доста натиснаха в сферата на ипотечните кредити, стабилна банка са. Имайте предвид, че са адски тромави в обработката на документите и адвокатите им връщат по 5 пъти нещо, щото не са го разбрали или разлечи правилно. При нас поне беше такъв случая. Един месец ни бавиха с обработка на документи и тъй като времето ни притискаше, дадохме контра оферта на Пощенска банка с условията на Алианц и ни дадоха дори по-нисък лихвен процент от Алианц. Но при Пощенска банка винаги си искайте предварително писмено всички условия и договора, защото обичат да си спестяват някакви неща, които после си ги виждате в договора в деня на подписването.
Явно си зависи от служителите, на които ще попаднете. При нас беше точно обратно - заради юриста на Пощенска, отидохме в Алианц, където без да сме коментирали други оферти, ни дадоха по-добри условия. Документите изпратихме по мейл сканирани и при подписването занесохме оригиналите. Всичко мина много бързо. Юристът им направи много адекватни съвети, защото при нас имаше лек проблем с изтекло пълномощно на един от продавачите, а той беше в чужбина. Като цяло съм доволна от условията и обслужването. Всъщност до сега не ми се е налагало да ходя до офис на Алианц. Изглежда наистина са се активирали доста, защото напоследък активно ми изпращат оферти за потребителски кредити с много добри условия, но на мен не ми трябва такъв Simple Smile

# 247
А вторият нотариален акт за какво е?

Единият е за покупко - продажбата, а вторият е за ипотеката.

# 248
Коя банка бихте предпочели ДсК или Пощенска?
Брокерите работят с пощенска и се опитват да ни я наложат леко

# 249
  • София

Нито едната от двете 😁

# 250
  • пустинята Гоби
Зависи от условията. Брокерите кой ги пита изобщо?

# 251

Мнението ми е, че всички банки са еднакви. Избира се спрямо конкретните условия, предложени конкретно за Вас като кредитоискател и разбира се къде би Ви се структурирал кредита по- най добрия начин, повечето кредитоискатели въобще не съобразяват последното и после разбират, че удоволствието от съвсем малко по-ниския лихвен процент излиза скъпо Simple Smile

# 252
Някаква идея колко време отнема оценката на кредитоспособността? В четвъртък пусках заявление или както там се казва документа за жилищен кредит и кредитния инспектор каза да почна да си търся имот, аз почнах и изненадващо за мен си намерих, но в понеделник се наложи да нося още документи до банката и сега не знам колко време още ще трябва да кажа на продавачите да чакат, за да пратя оценител в имота и да се задвижи сделката. Някакъв хоризонт на очакване? От банката казаха - ще ви се обадя като е готово и ще дойдете да ви обясня следващите стъпки.

# 253
4-5 работни дни след заявлението, максимум 10 да са при бавните банки.

# 254

Мнението ми е, че всички банки са еднакви. Избира се спрямо конкретните условия, предложени конкретно за Вас като кредитоискател и разбира се къде би Ви се структурирал кредита по- най добрия начин, повечето кредитоискатели въобще не съобразяват последното и после разбират, че удоволствието от съвсем малко по-ниския лихвен процент излиза скъпо Simple Smile

Какво имате предвид под "къде би Ви се структурирал кредита по- най добрия начин"

Общи условия

Активация на акаунт