Отговори
# 390
Здравейте! Кои банки работят и с външни оценители?

# 391
  • София

Знам за РББ и Уникредит.

# 392
Здравейте!
Предстои ни да си закупим жилище с ипотечен кредит. Обиколихме няколко банки, но като цяло забелязвам, че едни дават погасителен план с включени застраховки (Живот и за имота), други само лихвата и главницата, трети само Живот.
Понеже сравнявам Алианц и ЦКБ искам да попитам, тези от вас които имат ипотечни кредити към тези банки на колко ви излизат 2те застраховки, има ли конкретно начин за изчисление или са фиксирани суми?
Като цяло коя банка препоръчвате?
Благодаря предварително!

Здравейте,
Застраховката имот в ЦКБ Ви е безплатна - по принцип всички оферти, които съм взимала от тях са с безплатна застраховка имот. Не знам Вие каква оферта точно сте получили. Застраховката живот не им е задължителна. Съотетно от там тяхното ГПР е по-ниско винаги от това на Алианц.
При Алианц зависи от офертата, която  сте получили, те казват например: застраховката имот е за сметка на банката, но се включва ГПР-то и от там малко излиза, че пак си я плащаш. Имате опция при тях да изберете оферта с и без застраховка живот.
Ако бях на Ваше място на 100% избирам, в която да е банка оферта без живот /Само в Уникредит застраховката живот е задължителна/ и си я правя при който искам застраховател и да бъде със спестовен характер - просто застрахователната сума да бъде в размера на главницата.
Най-вероятно, офертата на ЦКБ със сигурност не може да бие тази на Алианц, като знам условията на едната и другата банка. Но аз лично като клиент на ЦКБ не бих се спряла - изключително трудно се работи сделка с тях, бавни, тромави и накрая всичките ми клиенти се оплакват от обслужвате след това. Аз не съъм била техен клиент, за това казвам печатлениията на клиентите ми. 
Цитат на: ViktoriyaIvanova в нд, 29 май 2022, 18:07
Всички банки имат списък с външни оценители, от който може да изберете оценител. Вътрешните оценители само валидират оценките на външните и то само в определени банки, оценят имотите на банката и евентуално ако им остане време им назначават оценки на нови имоти. 
Аз не съм чула към момента банка да не финансира на Акт 14, вече някои от банките имат списъци с оценители, които финансират, това е ограничението. Дори има банки, които стига оценката на Акт 14 да стига - ще изплатят цялата продажна цена ще на Акт 14, а не да ги разделят на траншове на отделните етапи. 
Simple Smile

# 393
ЦКБ не финансира без акт 16.

# 394
Здравейте, искам да изтегля ипотечен кредит, но нямам ще се наложи и потребителски за самоучастие. Някой теглил ли е ипотечен и потребителски заедно и знае ли какви са регулациите?

# 395
Аз изтеглих потребителски и до няколко дни и ипотечен в Уникредит. Те са една от банките, които допускат този вариант.

# 396
Каква е сумата за нотариус при ипотечен кредит за апартамент 100 000 лв?

# 397
Има калкулатори, търсиш, въвеждаш и гледаш.

# 398
На мен април месец за 100 000 ми иска нотариус около 5000, като Нот. Акт беше изготвен от него , има опция и да го изготви адвокат, малко по евтино излиза.

# 399
  • София
Зависи от града и нотариуса. Отиваш и питаш.

# 400
На нас ни взеха 5500 заедно с адвокатският хонорар значи горе- долу е нормално по калкулатор доста по малко излиза, но ми обясниха, че се правили 2 сделки
На мен април месец за 100 000 ми иска нотариус около 5000, като Нот. Акт беше изготвен от него , има опция и да го изготви адвокат, малко по евтино излиза.

# 401
Каква е сумата за нотариус при ипотечен кредит за апартамент 100 000 лв?

На мен ми е полезен този калкулатор, като отварям скоба, че е за сделки с район гр. София.
Калкулатор нотариални такси

# 402
Здравейте,
Искам да попитам случвало ли се е на някого пазарната оценка на имота да е по-малка от пазарната му стойност. Този вариант малко ме притеснява тъй като повече от да 10-15 % в кеш няма как да си позволя, а варианта за потребителски ми е опция в много краен случай.

# 403
Здравейте,
Искам да попитам случвало ли се е на някого пазарната оценка на имота да е по-малка от пазарната му стойност. Този вариант малко ме притеснява тъй като повече от да 10-15 % в кеш няма как да си позволя, а варианта за потребителски ми е опция в много краен случай.

В моят случай, когато миналата година кандидатствах за ипотечен кредит,  преди да си тръгне оценителя от огледа ме попита, само колко е продажната цена на апартамента.
И при подписване на договора за ипотечен кредит установих, че е оценил апартамента с около 13 000 лв. над продажната цена.

# 404
На нас преди месец ни дадоха оценка 50к над пазарната цена, дето се казва и без участие да се случат нещата. Не се навих, момента не е подходящ баш сега да се набалбука човек, но всеки си решава.

Общи условия

Активация на акаунт