Отговори
# 570
Моля Ви не цитирайте поредни мнения, няма четене.

# 571
Здравейте,
Уникредит в момента предлагат 2,99% фиксирана за първите 5 години в лева. Ако мога да ви бъда полезен съм на разположение.

# 572
  • София
KBC също имат фиксирана лихва за ИК.
В началото на 2023г дали ще има все още фикс. лихва и изобщо лихви под 3%? Имотите едва ли ще паднат кой знае с колко...
 Сметнах какво става с вноската от 2.6 на 5 % и ми призля.
Кои банки могат да отпуснат 90 - 95% (за панел) - и от пазарната цена или пазарната оценка говорим?
ПП:  (това е краен вариант, но да го имам като опция)

# 573
Здравейте,
Уникредит в момента предлагат 2,99% фиксирана за първите 5 години в лева. Ако мога да ви бъда полезен съм на разположение.

А дали има вариант за фиксиране на лихвата по текуща ипотека?

Имам и още едно питане към хората с повече опит по темата....
Имаме ипотека, потребителски кредит с който сме правили ремонт и лизинг за няколко по-скъпи уреда... Нямаме проблем с плащането на вноските все още, но с оглед на това, че идват по-трудни времена започваме от сега да съкращаваме разходи...

В момента разполагаме със сума с която можем да покрием лизинга още утре, но това ли е най-правилният вариант или е по-добре въпросната сума да бъде прехвърлена към потребителският кредит?

# 574
Проверете кой от кредитите може да се плати предсрочно с намаление, т.е. да няма значителна такса за предсрочно погасяване и да се плаща главница, за да спестите от бъдещите лихви. Подозирам, че за лизинга няма какво да направите - текат си вноски и лихви, дали ще платите накуп или месечно, няма да има разлика.
Най-вероятно ще ви е най-изгодно да погасите поне частично потребителския - лихвите са най-високи, ако е минала година от тегленето му няма да имате такса, а с намаляване на главницата ще намалите вноските по него.
Прегледайте офертите - ако потребителския е голям и в момента можете да вземете ипотечен, с който да обедините при по-добри условия - фиксирана лихва, по-ниска надбавка и пр.

Имаше коментари за Уникредит по-горе: точно те вдигнаха много значително оскъпяването по вече отпуснати ипотечни кредити преди по-малко от три месеца. Така че хубаво проверете с какво се захващате. Хипотетичната им прогноза от рекламата не звучи реална - след 5 години е много вероятно да вдигнат сериозно лихвата, а междувременно имаш вноски по две застраховки, които сам си плащаш (някои банки ти покриват поне едната).

Друго - Уникредит често играят с оценката на имота - до 90% от пазарната оценка означава, че може да е 70%, може да е 80%. Пазарната оценка често е доста различна от реалната. На практика оценителят гледа средни цени на сходни имоти в района по офертни обяви, и то на кв. м. Което означава, че би дал висока оценка за възможно най-нова тухлена сграда, в която общите части са включени в квадратурата. Оценка на по-стар имот, независимо, че може да е по-хубав и ремонтиран, обичайно е по-ниска. Имаше скоро някъде публикация за субективните оценки на имоти, не помня къде я четох.

# 575
  • София
Някой знае ли, за колко време се заличава ипотека?
Благодаря!

# 576
  • Сф
Май беше към 7-10 дена.

# 577
Здравейте, предполагам че ще ви повторя, но не намерих отговор на въпроса си. Решили сме да си купим жилище с ипотечен кредит, като ипотекираме него, от банката каза че ще ни отпуснат до 80%,кредита ще го тегли приятеля ми, ние нямаме брак живеем на семейни начала. За само участието обаче не съм сигурна дали ще ни стигнат спестяванията , въпроса ми е дали ако аз изтегля потребителски кредит за само участие ще мога да стана после поръчител по ипотечни кредит.

# 578
Здравейте, предполагам че ще ви повторя, но не намерих отговор на въпроса си. Решили сме да си купим жилище с ипотечен кредит, като ипотекираме него, от банката каза че ще ни отпуснат до 80%,кредита ще го тегли приятеля ми, ние нямаме брак живеем на семейни начала. За само участието обаче не съм сигурна дали ще ни стигнат спестяванията , въпроса ми е дали ако аз изтегля потребителски кредит за само участие ще мога да стана после поръчител по ипотечни кредит.
Най-добре се консултирайте в конкретна банка.

# 579
  • София
Беше коментирано по-нагоре - стоковият кредит също може да се погаси предсрочно, лихвата до края на периода отпада и се плаща обикновено 1% такса върху главницата. Не важи за всички институции де.
Vili200, ние сме с брак, но първо подписах ипотечния кредит, след това станах поръчител по потребителския кредит на мъжа ми в друга банка. Попитайте в конкретната банка.

# 580
Здравейте.
Имам ипотечен кредит в Булбанк. Лихвата е плаваща.
Моля за съвет да рефинансирам ли с постоянна лихва, за да не се стигне до голямо увеличение на променливата лихва.
Моля за съвет, защото много съм притеснена.

# 581
Всеки, които може да фиксира лихвата си за възможно най-дълъг период е добре да го направи. Офертата към момента на Булбанк е 3,49% за пет години, но искането трябва да бъде входирано до края на годината.

# 582
Петко Т., колко висока ще стане според вас лихвата, ако остане плаваща?

# 583
Здравейте, това е лесен въпрос с много труден отговор. Това, което знам със сигурност, че лихвите няма да останат на тези нива. Само за справка офертата на УКБ за фиксиран процент, която изтече в края на ноември беше за 2,99%. Новата до края на декември е 3,49% или с 0,5% нагоре. Може би догодина около 4%. Много фактори оказват влияние на този процес.

# 584
Тази сутрин говореха по телевизията за 30% увеличение на вноските до края на другата година. Според вас реално ли е?

Общи условия

Активация на акаунт