Майчинството счетоводно - 92

• 40 019
  • 751
  •   1
Отговори
# 375
Здравейте, има ли някоя мама, която получава майчинство и си е сменила банковата сметка в нои? Каква е процедурата, аз ли отивам в нои или работодателя подава заявление?

# 376
  • София-Младост
Здравейте, има ли някоя мама, която получава майчинство и си е сменила банковата сметка в нои? Каква е процедурата, аз ли отивам в нои или работодателя подава заявление?
Попълвате приложение 1 и го давате на работодателя. Той подава промяната в НОИ.
https://www.nssi.bg/forusers/faq/243-faqbgbenefits/4495-vypros6

# 377
Някоя от вас прехвърляла ли е втората година от майчинството на бабата? Знаете ли дали работодателят на бабата има право да не я пусне да вземе майчинството? И възможно ли е, докато е в майчинство, бабата да си доплаща сама и допълнителни осигуровки?

# 378
Някоя от вас прехвърляла ли е втората година от майчинството на бабата? Знаете ли дали работодателят на бабата има право да не я пусне да вземе майчинството? И възможно ли е, докато е в майчинство, бабата да си доплаща сама и допълнителни осигуровки?
Ние прехвърляхме на бабата майчинството за втората година, през този период работодателят заплаща за нея само здравна осигуровка, тя е като в неплатен отпуск пред този период. Дали може да си доплаща нещо тогава - нямам представа. Бабата подава заявление, а не молба и според линка на първа страница, той не може да и откаже.

# 379
  • София-Младост
Не може сама да си доплаща.

# 380
  • Sofia
Моят 45-дневен болничен преди раждане искам да ми започне на 1-ви април.
Имам прегледи на 28-ми март и на 4-ти април. АГ ми каза, че не може на 28-ми да ми издаде болничен с предна дата. Това така ли е?
Притеснявам се защото после ще ми го издаде чак на 4-ти и не знам това не е ли много късно? По спомени май беше нужно просто да предупредя устно работодателя, че от 1-ви съм в болничен, а самият документ му го предавам, когато го имам. Има ли някакъв срок за предаване на болничния?

# 381
Имам прегледи на 28-ми март и на 4-ти април. АГ ми каза, че не може на 28-ми да ми издаде болничен с предна дата. Това така ли е?
Притеснявам се защото после ще ми го издаде чак на 4-ти и не знам това не е ли много късно? По спомени май беше нужно просто да предупредя устно работодателя, че от 1-ви съм в болничен, а самият документ му го предавам, когато го имам. Има ли някакъв срок за предаване на болничния?
Правилно ти е казал док. Може да се издаде по-късно, но не и по-рано. Имаш двудневен срок , в който трябва да уведомиш работодателя, че си в болничен .

# 382
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Все пак 1 април е петък, а те ще ти издадат болничия в понеделник.Няма как на 28 март да го издадат.Уведомяваш работодателя в двудневен срок и го представяш, когато можеш.

# 383
В сходна позиция съм с болничния.
Моят (не 45-дневен, а за временна нетрудоспособност или за задържане) изтича на 04.04, а моят АГ ме вика на 07 април, за да ми го продължи. Правилно ли си мисля, че с 3 дни разлика ще се получи прекъсване, което не е благоприятно за мен? Няма основателна причина за това разминаване, освен графика на доктора.
Дали ще може да ми издаде болничен със задна дата и то 3 дни и ще имам ли проблем после с НОИ?

# 384
famma_vanila, явно не четеш с разбиране. Самата ти си написала продължение. Няма да има никакво прекъсване, щом е такова.
Има Наредба за медицинската експертиза- доста полезно четиво и дава отговор на много въпроси.

# 385
  • София-Младост
Хора, четете и не се паникьосвайте излишно. По-рано няма как да ви издадат болничен, дори и този за 45 дни.
По-късно ДА. Датата на издаване ще е например 08.04. , но самият болничен ще започва от 01.04, примерно.

# 386

А има ли възможност работодателят да откаже да пусне бабата да вземе майчинството и ако да,  на какво основание може да бъде отказът? Прочетох законовите разпоредби, но не ми стана ясно Confused

# 387
  • София-Младост

А има ли възможност работодателят да откаже да пусне бабата да вземе майчинството и ако да,  на какво основание може да бъде отказът? Прочетох законовите разпоредби, но не ми стана ясно Confused
По-горе ви отговориха, че не може.

# 388
famma_vanila, явно не четеш с разбиране. Самата ти си написала продължение. Няма да има никакво прекъсване, щом е такова.
Има Наредба за медицинската експертиза- доста полезно четиво и дава отговор на много въпроси.

Благодаря Ви, за любезният отговор…

# 389
Да ви успокоя, сестрата на следящия ме АГ ми беше издала болничен месец след като последният беше изтекъл. Беше забравила, че ми даде направление, за да ми издадат от друго място, тъй като членовете на комисията бяха болни. Демек аз си имах вече издаден болничен, но тя беше забравила и готова месец след това да ми даде продължение. Надявам се успях да обясня и ме разбрахте. Явно е възможно доста след това да се издаде продължение.
И със сигурност първичните болнични също може няколко дни по-късно.
Брин при мен беше същото, в ден петък започна 45 дневния, издадоха ми го в понеделник.

Общи условия

Активация на акаунт