Майчинството счетоводно - 92

• 39 228
  • 751
  •   1
Отговори
# 390
  • Варна
Не се притеснявайте за късното издаване   на болничен.  Моят 45-дневен започна на 12.02. а ми го издадоха на 04.03

# 391
Момичета, здравейте,

може ли личен лекар да ми дава болничен, ако имам нужда и изобщо да не се следя при АГ по здравна каса? Заплаща ли се, ако частен АГ трябва да ми издаде болничен? Благодаря!

# 392
Аз съм записана на ЖК по здравна каса, личния лекар може да ти даде 14 дни болничен, както и следящия АГ, след това и двамата може да ти дадат направление за Комисия , която ти дава болничен за месец и аз въпреки, че съм по здравна каса си плащам по 40 лв всеки месец за болничния от комисията.

Момичета, здравейте,

може ли личен лекар да ми дава болничен, ако имам нужда и изобщо да не се следя при АГ по здравна каса? Заплаща ли се, ако частен АГ трябва да ми издаде болничен? Благодаря!

# 393
Момичета, здравейте,

Здравната каса и болничните нямат общо. Болничен се изплаща от НОИ. Тези при които се следите частно, би следвало да ви издават болничен. Друг е въпросът дали и колко ще искат са платите за това, тъй като най-вероятно ще бъде чрез частна ЛКк.

# 394
Здравейте. Колко години трудов стаж трябва да имам преди бременност за да получавам майчинство? Може ли с прекъсване или трябва да е без прекъсване?

# 395
  • София-Младост
Здравейте. Колко години трудов стаж трябва да имам преди бременност за да получавам майчинство? Може ли с прекъсване или трябва да е без прекъсване?
Осигурените лица за общо заболяване и майчинство имат право на парично обезщетение за бременност и раждане вместо трудово възнаграждение, ако имат 12 месеца осигурителен стаж като осигурени за този риск.

Няма значение кога и при колко работодатели е придобит и дали има прекъсване.

# 396
Здравейте, какъв е срокът за подаване на болничния от работодателя в НОИ? Имам издаден болничен от 14.03, дала съм го на работодателя на 16.03, понеже тогава беше готов от лечебното заведение. При проверка днес в сайта на НОИ не ми излиза като входиран.

# 397
Срокът на работодателят Ви е да го входира до 10 април.
Здравейте, какъв е срокът за подаване на болничния от работодателя в НОИ? Имам издаден болничен от 14.03, дала съм го на работодателя на 16.03, понеже тогава беше готов от лечебното заведение. При проверка днес в сайта на НОИ не ми излиза като входиран.

# 398
Здравейте, на нова работа съм от няколко месеца и съм в начална бременност. Имам препоръка за излизане в болничен за 10 дни  от лекар на частно, поради кафяво зацапване. Та въпроса ми е колко дни би дал личния лекар най - много?Не искам да разбират на работа все още и си мислех, че най-добре е да им кажа, че съм в карантина. Но личния едва ли би ми издал такъв болничен при положение, че нямам положителен тест за Ковид. Моля за съвет, какви опции има в такъв случай?

# 399
  • София-Младост

Lady12
Въпросът ви не е счетоводен...карантина няма как. Говорете си с личния лекар, дали и колко може да ви даде.

# 400
Личния лекар може да ти даде болничен до 14 дни, поговори с него и го питай, дали ще иска да напише друга диагноза, грип, кръст, каквото и да е, трябва с него да говорите.

Здравейте, на нова работа съм от няколко месеца и съм в начална бременност. Имам препоръка за излизане в болничен за 10 дни  от лекар на частно, поради кафяво зацапване. Та въпроса ми е колко дни би дал личния лекар най - много?Не искам да разбират на работа все още и си мислех, че най-добре е да им кажа, че съм в карантина. Но личния едва ли би ми издал такъв болничен при положение, че нямам положителен тест за Ковид. Моля за съвет, какви опции има в такъв случай?

# 401
Здравейте, на жена ми и предстои да излезе в 45 дневния болничен/ преди термин/ от 05.04. Има ли възможност този болничен да се пусне примерно от 06 или 07.04. В смисъл от тогава да започнат да се броят дните?
Благодаря предварително

# 402
Здравейте, на жена ми и предстои да излезе в 45 дневния болничен/ преди термин/ от 05.04. Има ли възможност този болничен да се пусне примерно от 06 или 07.04. В смисъл от тогава да започнат да се броят дните?
Благодаря предварително

Има възможност да се пусне примерно на 6/7 и да започва със задна дата - от 5.

Има и възможност да се пусне на 6/7 ( или друго число) и да започне да се брои от тогава (или иначе казано - да вземе ПО-МАЛКО от 45 дни). Ако реши да вземе по-малко от 45 дни - другите ги губи, няма възможност в последствие да ги вземе.

# 403
Не знам дали питам  в правилната тема. Интересува ме, ако ползвам болничен от ЛКК по повод проблемна бременност, може ли да се напуска страната. По точно, от аерогарата подава ли се информация към НОИ, за това че се напуска страната от конкретно лице което е болничен и има ли шанс НОИ да разбере и да прекъсне изплащането на болничния. Някой има ли информация ?

# 404
Не знам дали питам  в правилната тема. Интересува ме, ако ползвам болничен от ЛКК по повод проблемна бременност, може ли да се напуска страната. По точно, от аерогарата подава ли се информация към НОИ, за това че се напуска страната от конкретно лице което е болничен и има ли шанс НОИ да разбере и да прекъсне изплащането на болничния. Някой има ли информация ?
То на самия болничен си пише какъв е режимът. Освен ако не е за лечение в чужбина, нямаш право да напускаш страната. Наша служителка си прекъсна болничния, взе си отпуск за времето на ваканцията в чужбина и после си продължи болничния. Можеш да напуснеш страната на твой риск.

Общи условия

Активация на акаунт