Майчинството счетоводно - 92

• 39 219
  • 751
  •   1
Отговори
# 405
Здравейте,  имам едно дете и миналата година подавах документи за детски надбавки през месец май. Тази година през юни живи и здрави чакаме второ детенце. Кога трябва да се подадат документи за детски надбавки?

# 406
  • София-Младост
Здравейте,  имам едно дете и миналата година подавах документи за детски надбавки през месец май. Тази година през юни живи и здрави чакаме второ детенце. Кога трябва да се подадат документи за детски надбавки?
Пак през май. Когато се роди второто дете, ще подадете информация (не помня какво точно) само за него.

Последна редакция: ср, 23 мар 2022, 15:41 от Ала-Бала

# 407
Благодаря за отговора.

# 408
Здравейте,
Работодателят ми не е подал в срок Приложение 2 в НОИ. Майчинството ми следва да започне от 13.02 (до 12ти важеше болничният, издаден от ЛЛ на бебето). Заявлението е подадено днес. Кога мога да очаквам изплащане на сумата?

# 409
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,
Работодателят ми не е подал в срок Приложение 2 в НОИ. Майчинството ми следва да започне от 13.02 (до 12ти важеше болничният, издаден от ЛЛ на бебето). Заявлението е подадено днес. Кога мога да очаквам изплащане на сумата?

До 10 работни дни.

# 410
Здравейте, правилно ли разбирам,че няма как да проверя в  сайта на НОИ, кога  болничният лист е подаден към тях от работодателя. Виждам го в сайта, но това е информацията постъпила от болничното заведение.
Благодаря Simple Smile

# 411
Излиза информацията, ако все още липсва такава, значи не е предаден. Проверявайте периодично.

# 412
Моя болничен беше до 6.03 и от 7.03. е майчинството. Има ли срок в който работодателя да подаде документите и където се проверява болничния ли се проверява и майчинството.

# 413
  • София-Младост
Моя болничен беше до 6.03 и от 7.03. е майчинството. Има ли срок в който работодателя да подаде документите и където се проверява болничния ли се проверява и майчинството.
Срок: До десето число на месеца, следващ този, в който вие сте го предали.
Да.

# 414
  • Русе
Здравейте,

Бременна съм в 14та седмица и в момента съм в първи болничен 14 дни по препоръка на АГ /работя в рискова среда/.
АГ държи да ми издава болнични до края, но аз предпочитам да работя.

1. Въпросът ми е болничният намаля ли размера на майчинството, при положение че дохода през последните 18 месеца е различен и варира БТВ между 2000 и 3000 лв. ?

2. Влияе ли примерно ако след този първи болничен работя един месец, и след това взема нов болничен, върху размера на обезщетението след раждане, т.е. има болнични с прекъсване?

Благодаря предварително за отделеното време, прекрасни счетоводители и Честито благовещение !

# 415
  • В полите на Пирин планина
Здравейте,

Бременна съм в 14та седмица и в момента съм в първи болничен 14 дни по препоръка на АГ /работя в рискова среда/.
АГ държи да ми издава болнични до края, но аз предпочитам да работя.

1. Въпросът ми е болничният намаля ли размера на майчинството, при положение че дохода през последните 18 месеца е различен и варира БТВ между 2000 и 3000 лв. ?

2. Влияе ли примерно ако след този първи болничен работя един месец, и след това взема нов болничен, върху размера на обезщетението след раждане, т.е. има болнични с прекъсване?

Благодаря предварително за отделеното време, прекрасни счетоводители и Честито благовещение !

Щом имате различни осигурителни доходи - да, ще повлияе. До каква степен - следва да се направят изчисления с точни суми, за да се каже. Един БЛ за 14 дни едва ли би имал кой-знае-какво значение. Дали има или няма прекъсване не е толкова важно, а цялостната продължителност на времето в болничен. В смисъл, че, ако е само от време на време - няма да е от голямо значение.

# 416
Здравейте!
Аз отново с моя казус:
-в 45 -дневен болничен преди раждане бях от 21/12 /21 до 3/2/22
-7 дни пренасяне о болничен за това от 4/2 до 10/2 включително
-42 -дневен след раждане от болницата е издаден от 10/2 до 23/3 вкл.Не е върнат от НОИ за корекция
-изравнителния е от 24/3 до 3/5 вкл.  И е за 41 дн
Но 135 дни считано от 21 /12/21г са до 4/5/22гвкл.
Какво правим в такъв случай?

# 417
Лекаря, който ти е издал последния, трябва да ти го коригира

# 418
  • София-Младост
А защо болничния за преносване обхваща и дата 10-ти? Трябва да е до 09 вкл. Иначе последния бл трябва да е до 04.05. вкл.

# 419
А защо болничния за преносване обхваща и дата 10-ти? Трябва да е до 09 вкл. Иначе последния бл трябва да е до 04.05. вкл.
Термина беше 4/2/22,родих на 11/2/22г

Общи условия

Активация на акаунт