Майчинството счетоводно - 92

• 39 139
  • 751
  •   1
Отговори
# 525
  • София-Младост
Здравейте, мога ли да използвам платен годишен отпуск веднага, след като се върна от първите 410 дни майчинство? Идеята ми е да се върна на работа, кога изтекат, но имам доста натрупан отпуск, който искам да застъпя веднага, за да си погледам още малко детето.
Можете, стига да ви го разрешат.

# 526
Здравейте,  имам два въпроса и ще се радвам, ако някой може да помогне.

1. При връщане на работа след отпуск за отглеждане на дете до 2 г. Възраст, работодателят може ли да откаже ползването на натрупания отпуск чрез двете години? Съответно,  ако дамата иска да излезе в неплатен за отглеждане на дете (5+6 месеца), може ли отново да откаже?

2. Приятелка е бременна с второ,  като няма да има застъпване на майчинство.  Рождения ден на детето е на 2ри април, а тя тепърва разбира, че в бременна. В този случай как е най-добре да постъпи. Може ли директно да си пусне болничен от 3ти април? Трябва ли да подава декларация, че се връща на работа или директен болничен е достатъчен? Трябва ли да има отработен ден? На каква база ще се изчисли болничния - 18 месеца назад, обхващайки една година минимална и 6м. Обезщетение за първа година или ще бъде в същия размер, както преди да излезе в майчинство? Имаше някакъв член, според който трябва да имаш отработен поне половин месец, за да се актуализира болничния, затова се чудя как ще е, ако реално не се върне на работа. След това майчинството вече ще обхване 2 години назад и ще се актуализира.

Благодаря предварително за помощта.

# 527
  • София-Младост
1. Може по принцип. Този неплатен за дете 2-8 г. не могат да го откажат.

2. Може...но болничния се издава и там вече лекар ще прецени дали има нужда от такъв. Изчислява се стандартно, 18 месеца назад. Няма такова правило за половин месец отработен. Никой не може да предвиди в какъв момент ще се разболее човек.

# 528
Благодаря,  Ала Бала. По т.2 в такъв случай ще е по добре да си пусне болничен и да не го прекъсва,  нали? Че поне да й хване 6 месеца от високото обезщетение  (по високо е от заплатата в момента)?

# 529
За онлайн подаване на док., задължително ли е да имеме КЕП🙂
Здравейте момичета !

Имам отново въпрос относно еднократната помощ за раждане на дете. Направих както вие посъветвахте, подадох документи онлайн съм социално подпомагане.

# 530
  • В полите на Пирин планина
За Агенция социално подпомагане е нужен ПИК на НОИ.

# 531
  • Sofia
ПИК може ли да се даде онлайн или по телефона? Или задължително трябва да се ходи на място.
Навремето отидох и ми дадоха ПИК, но го изгубих. Сега пак трябва да си поискам.

# 532
  • София-Младост
По телефона- не. На място, или онлайн.
https://www.nssi.bg/eservicesbg/epik

# 533
  • Sofia
Много благодаря, Ала-Бала !

ПП : отново си имам ПИК, юпии ! Адски удобно това приложение! Много се радвам, че не ми се наложи да ходя до НОИ с големия корем.

Последна редакция: пт, 08 апр 2022, 10:43 от Brin de muguet

# 534
Здравейте. Подала съм документи в началото на март за еднократна помощ при раждане. Кога се превежда сумата? На 10 то число, или на 15 то?

# 535
  • София-Младост
Здравейте. Подала съм документи в началото на март за еднократна помощ при раждане. Кога се превежда сумата? На 10 то число, или на 15 то?
Средата на месеца, мисля, заедно с детските.

# 536
Здравейте, осигуряват ме на МРЗ, в момента съм болничен, поради бременност, ще ми се вдигне ли болничния, след като вдигат МРЗ?

# 537
Здравейте, осигуряват ме на МРЗ, в момента съм болничен, поради бременност, ще ми се вдигне ли болничния, след като вдигат МРЗ?

Това важи само за обезщетението за бременност и раждане, което стартира 45 дни преди термин и е общо за 410 дни.

# 538
Здравейте,
Не съм работила от 2017. Детето ми става скоро на една година. Не получавам майчинство за първата година. Има ли възможност да кандидатствам за майчинство за втората година, при положение ,че минималното е обвързано с минималната работна заплата?
Благодаря

# 539
Здравейте,
Не съм работила от 2017. Детето ми става скоро на една година. Не получавам майчинство за първата година. Има ли възможност да кандидатствам за майчинство за втората година, при положение ,че минималното е обвързано с минималната работна заплата?
Благодаря

Ако сте осигурено лице и имате изискуемия осигурителен стаж от 12 месеца.

Общи условия

Активация на акаунт