Пръв на село или последен в града?

• 6 983
  • 157
  •   1
Отговори
# 75
На село първенец не искам да съм, но и последна дупка на кавала в града, тоже.

# 76
Круша и ябълка не са крайности.
На Анди въпросът е между два крайни варианта. Игра на ума.
Аз не твърдя, че круша и ябълка са крайности, а че въпросът на Анди включва САМО екстремалните крайности. Играта на ума е фино нещо и тя предполага малко повече опции от "да" и "не". В зададения въпрос именно безкрайните опции между крайностите са интересни.

# 77
  • Най-красивата страна
Пръв на село .Не в буквалния смисъл разбира се.
По-добре да съм сред първите в провинциален български град,отколкото на дъното в Лондон или Берлин...

Последна редакция: нд, 06 фев 2022, 08:11 от Veronikaaa

# 78
Този, който е станал пръв в града първо се е наредил на опашката. Ясно е че повечето ще останат някъде по средата, но аз съм на принципа "поне да знам че съм се пробвала". Може и да остана на дъното на опашката, може пък и първа стана, може и да не съм първа, но пък да съм 2-ра, 3-та или 5-та, което пак не е лошо Simple Smile

# 79
  • Варна
Последна да съм и да ми е леко на душата.

# 80
Ако става въпрос за учене, уневерситет и тн. по- добре последен в града, но ако имаш комплекси и не се чувстваш добре по - добре пръв в село, зависи какъв човек си.

Пример за улеснение- предпочитам да уча по- ниска специалност в университет от най- високата в шивашкия техникум.

Последна редакция: пн, 07 фев 2022, 19:50 от beo

# 81
Ще дочитам после, може да повторя някого.
В Мисия Лондон Орлин Горанов имаше още в началото една много хубава реплика, докато му обясняваха как е на върха на социологическите проучвания: Точно това ме притеснява. От тази точка може само да се пада. Та - по-добре последен в града. Щото шансът да поискаш повече е доста по-голям, отколкото като си пръв на село.

# 82
Доста години бях "първа"с толкова много неща и не по мое желание.Сега на тази моя възраст предпочитам да съм последна в града.

# 83
  • France
Не може ли да дадеш някой и друг пример? Тези метафори са толкова далеч от ежедневието ми, че ми е малко трудно да ги схвана. Как един първи на едно място може да бъде последен на друго? Който си е посредствен, си е такъв навсякъде. Просто на едното място бие повече на очи.

# 84
  • София
Метафората е на принципа, че селото е малко, дори изостанало, всички се  познават, хората са свикнали. Градът е голям, напредничав, с повече възможности.  Като пример - дали си готов да си личната мома на селото или незнайната мома в града. Или кмет на село или обикновен чиновник в града. Вариации всякакви.

# 85
  • France
Красивото момиче е красиво навсякъде. Лекар, адвокат и айти (да кажем) печелят добри пари навсякъде и са уважавани навсякъде. За един учител ми се струва по-лесно да преподава в града, отколкото в селото по очевидни причини. Разликата може да идва от семейните връзки. Например бащата има местен бизнес и синът го командва вместо да почне от нулата в града. Или бабата гледа внуците, докато родителите работят и си почиват. Аз съм живяла почти навсякъде в миналите 18 години. И в село, и в малък град, и в среден такъв, а сега живея в мегаполис. Това няма конкретно въздействие върху мен в йерархията на живота. По-скоро ими различни удобства и неудобства в ежедневието, измежду които трябва да избирам.

# 86
От темата се разбира, че в екстремна ситуация повечето хора ще го усукват и въртят с цел да не се минат, чак до момента, в който изобщо няма да имат избор. Не че не наблюдаваме същото всеки ден и навсякъде, от тази гледна точка да, няма нужда от анкета, за да си докажем, че небето е синьо.Grinning
Отговорих без замисляне, последен в града. Пръв на село ти дава фалшиво самочувствие, макс да служиш за забавление на хората от града.
Не, не разбирам буквално селото и града във въпроса.
Да, наясно съм, че небето не е синьо, както и че всъщност е синьо.

# 87
Всъщност във въпросът няма дилема. Кое бихте избрали? Мениджър на голям клон на Мерцедес или собственик на малка фирма? Всеки уверен в себе си човек,в зависимост от това какъв му е натюрела,веднага би отговорил без да му мисли много.

# 88
  • MI
Не че нещо, но последен в града не е мениджър на каквото и да е, не е и работник на поточна линия, а градският луд, просякът, бездомникът. Rolling Eyes Та не знам кой с ума си би избрал това пред дори среден в селото. Не случайно оригиналната фраза не е последен, а втори.

# 89
А аз не знам кой с акъл и кадърен би избрал селото.

Общи условия

Активация на акаунт