Пръв на село или последен в града?

• 6 969
  • 157
  •   1
Отговори
# 15
Последен в града - тъй като съм убедена, че средата дърпа, смятам, че точно последният в града най-много "печели" от нея, той един вид е най-на плюс. Wink

# 16
Аз ще го перифразирам, като е метафора, ще засиля малко - лидер на посредствености или изпълнител на смисленост - второто.

# 17
Пръв на село и никога последен в града.
Човек трябва да има хъс в живота.
Не болна амбиция, а хъс.

# 18
  • София
Ако ще се разбира като метафора, предпочитам в собствената си кочинка. Т.е. там,където на мен самата ми е добре, без да ми пука за света наоколо, защото ми е уютно, удобно и съм спокойна, постигнала съм баланс и сигурност (последното винаги е относително, защото все някога идва Коледа Wink).
Ако ще е буквално - селският живот много ме влече, но не ми го позволяват обстоятелствата и затова съм градски човек, който изкарва летата си в едно село на Черноморието и част от уикендите в едно кюстендилско село. С удоволствие обаче бих избрала някое спокойно средно голямо градче из Скандинавието, където се чувствах като у дома си за няколко години преди време и много ми липсва.

# 19
  • Варна
Според мен анкетата е безсмислена, абстрактна и нереалистична, и в буквалния смисъл и като метафора. Животът не е формула, и не мисля че може да се облича в крайности.

Отговорът на една и съща житейска ситуация може да е различен при различните хора.
Нещата зависят от конкретни личностни качества, цели и житейски обстоятелства.

# 20
  • София
Ако е Или-Или, тогава твърдо последен в града Simple Smile Никой няма да ме гледа в очите и да опаква нещо от мен, никой няма да ме знае и познава. Хич нямам зор да съм на хората в очите и да давам пример. Simple Smile

# 21
  • Sofia
Може да си последен и в града и в селото ...За себе си съм избрала - поне засега да не живея в малкия град в който отраснах и в столицата ми е по-добре въпреки доста трудности, които има и тук. Манталитета на малкия град ми е чужд и никога не се почувствах на мястото си сред тези хора, възпитанието и клюките наоколо. Въпреки, че бях сред първите в училище, предпочитам да бях завършила езикова гимназия в близкия областен град в друга среда...но пустите кризисни години 1997-1998 доведоха до изнемогване на всички и живот в друг брад не беше по силите на родителите ми т.е редуваше се безработицата при единия и другия.... Ако само живеехме в близкия областеб град този проблем нямаше да го има и достъпа до образование щеше да бъде по-лесен. Сега може с онлайн обучението да се променят нещата, но трудно бих се върнала - дано не се налага.

# 22
Не съм особено умна и се налага да се ритам сама за да отида на опашката. Изненадах се от себе си миналата седмица като отказах повишение, просто това за мен е временна работа докато завърша курса за мечтаната ми професия. Осъзнавам че много бързо ще ми стане "удобно" на тази работа и ще започна да пренебрегвам другата си цел.
Прочетох коментарите и малко се обърках, затова отговорих както първоначално изтълкувах темата- дали бих предпочела коя да е лъскава табелка на вратата веднага, или офиса ми да няма врата известно време Grinning

# 23
  • Terra incognita
Нито искам да съм първа сред посредственост, нито последна на висшочайшата опашка.
Не знам защо някои приемат така буквално този израз, който е метафора, използвана да онагледи един особен типаж хора.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 13:42 от VickyTaylor

# 24
  • България
Ако нямаше битова престъпност по селата, предпочитам да съм първа на село.
Харесвам природата, не харесвам тълпите, с тия технологии бих си живяла почти идеално на село.
На практика ме спира точно циганската престъпност, много пъти съм търсила "села без цигани", но такива май не съществуват.

# 25
Здравното обслужване е по-сериозен проблем. С престъпността има как да се справи човек - мутренски села със скъпи къщи не са обект на цигански набези. Ама добрата болница наблизо си е фактор.

# 26
  • България
Не съм мутра и не съм богата.

# 27
  • Варна
Пръв сред дузина пенсионери не е перспективна опция. Липсват капацитети и цивилизовано развитие. Ограничени са правата и избора да контактуваш с личности. Анкетата не е коректна. Зависи от регионалната народопсихология. В някои села земеделието е традиция. В други- посредствеността се лекува с алкохол и архаизъм.
Емигрантите стартират кариерната стълба при неравен старт. Но имат доста опции и възможности за развитие.

# 28
  • София
Анкетата е напълно коректна. Това е достатъчно отворен въпрос и достатъчно принципен въпрос, дава две опции за отговор. Всеки може да го разбере и интерпретира по свой начин. Иначе би било напасване или моделиране на анкетата и въпроса според някакви клонящи нанякъде критерии. Целта е единствено който иска да отговори така, както разбира иши чувства за себе си.

Последна редакция: сб, 05 фев 2022, 17:23 от Andariel

# 29
  • MI
Аз не съм Цезар и бих избрала веднага втори, че и 20ти в Рим. Но последен в града значи съвсем различно нещо - маргинализирана та част от обществото. Та в този случай по-добре пръв на село.

Общи условия

Активация на акаунт