Бременност, бременни - бързи въпроси и отговори - тема 75

• 37 436
  • 773
  •   1
Отговори
# 150
  • гр.Пловдив
Дами, един въпрос свързан с болничните... Днес отидох за втори болничен за 30 дни и АГ-то не можа да ми даде, а ме прати при джи-пито да ми даде някакъв талон с диагнозата за болничния..., т. Е без този талон тя не можела да ми го напише и даде на комисия?!? Open Mouth

При което аз отидох при джи-пито ми и тя се изуми и ми каза, че това изобщо не е нейна работа да ми слага диагнози и да дава такива талони и, че е приключила с мен, когато ми е дала второто направление за записване на ЖК!!! И според мен е точно така, тя наистина какво отношение д има към моята бременност.... Мацки, кой крив и кой прав в случая, реших да се допитам до вас, днес цял ден обикалям като изстинал кон.. Frowning1

# 151
Вероятно АГ не иска да ти даде продължение на първия болничен. Пратила те е за направление за друг специалист, който да ти издаде болничен, и той , макар и с друга диагноза също минава комисия. Напр. Гастроентеролог, който да го издаде и да търсиш комисия с гастро в нея.
Но ОПЛ ти е права. При липса на друг проблем, как ще искаш направление,а и трябва да навиеш другия лекар да се подпише, че си болна. Оттам иди търси комисия сама...

Аз бих постъпила така: взимам копие от стария болничен от работодателя ( винаги си прави копия от тук нататък) и се връщам при АГ за продължение. Ако отново повтори щуротиите, които иска, питай защо. Ако продължава да отказва, пусни жалба в РЗОК, че ти отказва (а ти си с рискова бременност примерно), върни се при ОПЛ да ти издаде веднага ново направление за следене на ЖК, запиши се при друг АГ и му обясни ситуацията.
Болничен може да се издава за бъдеща дата от утре, от днешна или от минала вчера ( или последния работен ден преди днес). Ако не знаеш дали ще имаш време за реакция, отиди до работата и пусни платен/неплатен отпуск за 2-3 дни. При издаване на болничния, отпуска ще бъде автоматично прекратен, но и ще уведомиш работното място  за издаването му навременно.
Успех и пиши какво е станало!

# 152
Дами, един въпрос свързан с болничните... Днес отидох за втори болничен за 30 дни и АГ-то не можа да ми даде, а ме прати при джи-пито да ми даде някакъв талон с диагнозата за болничния..., т. Е без този талон тя не можела да ми го напише и даде на комисия?!? Open Mouth

При което аз отидох при джи-пито ми и тя се изуми и ми каза, че това изобщо не е нейна работа да ми слага диагнози и да дава такива талони и, че е приключила с мен, когато ми е дала второто направление за записване на ЖК!!! И според мен е точно така, тя наистина какво отношение д има към моята бременност.... Мацки, кой крив и кой прав в случая, реших да се допитам до вас, днес цял ден обикалям като изстинал кон.. Frowning1
При мен беше така. За всяко продължение ходех до ЛЛ за талон. Но моят следящ АГ участваше в комисията, която удължава болничния и ми обясни, че той не може да ми даде талон за себе си. Защото така ще наруши закона и при проверка ще има проблеми. Каза че другия вариант е да ми дава той талона, а аз да си търся друга АГ комисия. Което е реално по-сложно, но при мен ЛЛ не ми отказа да ми дава талони. Излязох в болничен от 5ти месец. АГ ми беше написал номера на талона и диагнозата на един лист с подпис и печат, че не си го измислям аз и ходех с него при ЛЛ.

# 153
Няма логика да нарушава закона, ако издаде болничен на пациента си, защото моят го прави. А и не взимам за първи път продължение чрез комисия. Взимала съм УНГ с комисия и педиатър с комисия. Всеки път от лекуващия/следящия лечението.

Моя АГ също е част от комисията, но ми издава продължения на болничен от 14г.с. без да търся талони от ЛЛ. В болничните ми пишеше заплашващ аборт, а в последния сърдечна аритмия.

Щом и други АГ го правят, вероятно е някаква практика, за да точат здравната каса по някаква причина.
По темата намерих това: https://www.nssi.bg/forusers/faq/390-qesiseodd/4550-votg24
Ако всеки път болничния е първичен, тогава има нужда от направление. Или АГ не се води следящ ЖК, тогава не може да издава направление за себе си на пациента. И аз не знам, просто разсъждавам защо се е получило така при вас.

Последна редакция: ср, 16 фев 2022, 23:32 от palmi4kata

# 154
Ами не знам, но моят лекар веднъж направи изключение, защото отидох без талон, тъй като при ЛЛ се чака с часове с болните. Но ми обясни, че не е редно той да ми издаде талон за себе си. Иначе първият 14 дневен болничен и болничният 45 дни преди термин са без талон. Моите също бяха с диагноза заплашващ аборт.

# 155
Да, първичен болничен е до 14 дни. После продълженията са до 30 дни. В статията се споменава за талон. Може би моя АГ сам си ги е издавал, щом пише, че е нужен. Аз първите 3 дни бях в болница, сега отново, и може би това е улеснил нещата. Разгледах си болничните в НОИ. Диагноза с код за заплашващ аборт е 0.20, ако на някой ще му помогне това, означено с код 1 - обща неработоспособност.
https://dr-ivan-ivanov.com/bg/%D0%B7%D0%B0-%D0%B1%D1%8A%D0%B4%D0 … D0%B8%D1%81%D1%82

# 156
  • гр.Пловдив
Кофти работа,ЛЛ отказва повече да ми дава такъв талон,незнам как ще се разправям днес с АГ Weary

И защо не стават веднага тези болнични,ами след 3-4 дни-при вас така ли е ? От службата ми звънят да ме питат ,АГ ми вика-то може да се забави ,имало аванс между двата -да чакат...No Mouth

# 157
АГ ми издаде 14 дневен болничен + в същия ден ми даде и талон за ЛКК. Занесох документите на комисия няколко дена преди изтичане на 14 днешния болничен и ми се обадиха 2-3 дена след датата на изтичането му да си взема новия болничен, т.е. и аз чаках. Сега за новия болничен пак трябва да имам документ за ЛКК и ми казаха, или от АГ, или от личния лекар да го взема…

# 158
Аз мисля че е станало някакво недоразумение. АГ-то е искал талон (направление) за ЛКК, за да може болничния да мине по ЗК. Обаче ако не е обяснил, както трябва сега личния отказва, защото не разбира за какво став на въпрос. АГ е прав, че не може да си издаде направление и после той да е комисията. Но ако даде направление може да се отиде при друга комисия. Друг вариант е да го питате дали може просто да си платите пълната сума (която НЗОК биха поели).
Аз не разбрах издаван ли е вече 30 дневен или само първичен от 14 дни?

# 159
Може да си запишете час за преглед на частно в някоя от големите клиники. Аз ходя така и първият ми болничен си беше за 30 дни, само се доплаща за издаване от комисия.

Последна редакция: чт, 17 фев 2022, 13:44 от MonikD

# 160
  • гр.Пловдив
Сега се връщам...АГ не издава без тези талони,защото тя била в комисията и според наредбата не ставало..Можело само за първия от 14 дни,а на мен този ми е втори и се води продължение ...На ЛЛ хич не й стана приятно,но това е положението,ще ми дава талони и да ходя поне 5 дни по-рано,понеже комисията била само понеделник и сряда,ама за без пари толкова-платих само 3лв..

# 161
Това всъщност е много полезна информация. Там, където се следя в момента, издаването на болничен е 100 лв. (Разбирам, че навсякъде е различно, но... 100 лева, уау).
Не съм си пускала още де, но се позаинтересувах. При мен освен всичко се следя в друг град, и предполагах, че ЛЛ не може по никакъв начин да съдейства.

# 162
Аз плащах 50лв в частна болница в Пловдив.

# 163
В Пловдив има много комисии. Най-евтината, която аз успях да намеря, е в МЦ Хипократ. Там издават болничен безплатно, ако имаш направление, а ако си без направление беше 15 или 16лв.(не помня точно, защото винаги съм била с направление).
Ходила съм и 10 дни след изтичане на болничния и не е имало проблем.
Бременните сме освободени от потребителска такса (2,90лв.).

# 164
Моя болничен в частна болница, струваше 40лв (за видеозон), никога не съм имала драма с издаването, минавах ЖК в деня за подновяване или до 3 дни от тази дата, след 2 дни отивам да си го взема или ми го пращат по куриер. Предпочетох този вариант вместо да се бутам с хората при ЛЛ или по ЛКК ... особено в тези смутни времена.

Общи условия

Активация на акаунт